Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova : Sunt soluții pentru creșterea eficienței energetice

0
443

Anișoara Stănculescu, președinte ALDE Craiova: ” Inițiativa ministrului energiei, Anton Anton (ALDE) privind sistemul de stocare a energie electrice prin înmagazinarea de gaz metan în depozitele de gaze de la Ghercești și utilizarea gazului pentru producerea energiei electrice în perioadele critice ale sistemului energetic național, precum și investițiile noi de la Termocentrala II Craiova sunt soluții pentru creșterea eficienței energetice, pe de o parte, și pentru evitarea sincopelor în livrarea agentului termic către populație și către consumatorii industriali, pe de altă parte

Inițiativele, susținute pe fundamentare științifică și de resurse financiare pot crea soluții durabile pentru comunități și pentru oameni.

O astfel de inițiativă este  și cea a Ministrului Energiei, prof.univ. dr. Anton Anton prin care va fi configurat la Ghercești  unul dintre cele mai mari  depozite de gaze din țară.  Proiectul  implică trei elemente principale: centrala de la Craiova, depozitul de gaze naturale de la Ghercești și energia regenerabilă.

Pornind de la conversia centralei de la Craiova de pe cărbune pe gaz natural, surplusul de energie eoliană pe care îl are România va fi folosit  pentru înmagazinarea și extracția gazelor naturale din depozitul de la Ghercești.

În momentele de producție a energiei electrice din surse regenerabile (eoliană si solară) această energie electrică se va consuma prin alimentarea compresoarelor de gaz metan ce vor introduce gazul metan în rezervoare subterane de stocare la presiuni mari, rezervoare din zona Ghercești.

În momentele de deficit de producție energie electrică, avarii in sistem (declanșări / scoateri din funcțiune pe termen scurt și mediu) , secetă (nivel redus în lacurile de acumulare), lipsa vântului sau temperaturi atmosferice negative (producție redusă de energie electrică în sistemul eolian), pentru evitarea importului de energie electrică la prețuri mari, gazul metan stocat în rezervoarele Ghercești va produce energie electrică și termică în noul grup de 200 MW, pe gaz, în cogenerare de înaltă eficiență, implementat la Termocentrala Craiova II.

Pe de altă parte, derularea noilor investiții de la Electrocentrala Craiova II   vor   asigura continuitatea livrării de energie termică, atât consumatorilor casnici, cât și celor industriali.

În prima etapa de dezvoltare a proiectului investițional se vor pune în funcțiune, la sfârșitul lunii aprilie, două cazane de apă fierbinte, 2×50 t/h  cazane ce vor asigura o rezervă de 25-30% din producția de energie termică, la vârf de iarnă, a termocentralei.

În etapa a-II-a de dezvoltare a proiectului se vor monta și pune în funcțiune, două sau mai multe cazane de apă fierbinte, cu termen de finalizare 2020, acestea având în total 200 Gcal/h.

Prin realizarea acestei etape de dezvoltare se va asigura o rezervă de energie termică de 100%, fapt ce va permite continuitatea alimentării cu energie termică a consumatorilor casnici din municipiul Craiova și a celor industriali (uzina FORD, aflată în plină dezvoltare), implicit eliminarea/reducerea la zero a întreruperilor în livrarea agentului termic populației Craiovei.

Având o rezervă de 100% a energiei termice, grupurile existente pe cărbune se pot opri pentru reparații și lucrări de amploare pentru o perioadă mai mare de timp, existând implicit rezerva de funcționare pentru perioada de implementare a noului grup de 200 MW pe gaz în perioada 2021-2024.

BIROUL DE PRESĂ ALDE DOLJ