Dolj: Deținătorii de câini periculoși verificați de polițiști

0
565

Reprezentanții IPJ Dolj au anunțat că, în perioada 18.01-16.02.2018, în baza unui plan propriu de acțiune, polițiști din cadrul Serviciului Ordine Publică din cadrul I.P.J Dolj au desfășurat o activitate pe linia prevenirii și combaterii faptelor în care sunt implicați câinii periculoși sau agresivi.

Astfel, la această acțiune, în  intervalul menționat anterior, au participat peste 150 de polițiști de la diferite structuri de ordine publică din subordinea IPJ Dolj. Aceștia au verificat peste 250 de câini care fac parte din categoria I (câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor). Dintre aceste animale, care 65 erau sterilizați și 189 nesterilizați. De asemenea, oamenii legii au verificat și 291 de câini categoria II (câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor). Polițiștii doljeni și-au îndreptat atenția și asupra comercianților de câini din categoria I , 17 astfel de persoane fiind verificate. Pentru constatarea unor abateri de la prevederile legale care reglementează regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi, au fost aplicate 30 de contravenții conform OUG 55/2002. Valoarea amenzilor aplicate de polițiști a fost de 5.550 lei.

  • A fost identificat N. Petrică, 50 de ani, din Craiova, care nu a luat măsuri pentru a preveni un atac canin, în sensul că deține un câine din rasa American Staffordshire Terrier care a atacat un alt câine din rasa Maps-pug-carlino.

De asemenea, s-a constatat că acesta nu avea câinele înregistrat la organele de poliţie.  În acest sens, bărbatul a fost sancţionat contravenţional conform art. 4, alin 1 şi art. 18, alin. 1 din O.U.G. 55/2002 cu amendă în valoare de 1000 lei.

  • În data de 13.02.2018 , în comuna Goiești din judetul Dolj a fost depistat Ș. Corneliu-Marian care plimba pe domeniul public 2 câini din rasa American Staffordshire Terrier, niciunul dintre aceste animale nepurtând botnițe, ocazie cu care acesta a fost sancționat conform art. 18, alin. 1 din OUG 55/2002 cu amendă în valoare de 1500 lei.