Caravana  „Preț Corect la Gaze” a ajuns la Rm Vâlcea

0
338

Asociația Energia Inteligentă în parteneriat cu Biblioteca Județeană Antim Ivireanu din Râmnicu Valcea a facilitat Caravanei  „Preț Corect la Gaze”, să se întâlnească cu consumatorii de gaze din Râmnicu Vâlcea, unde a existat o dezbatere cu clienții de gaze naturale. Existența în sală a unor persoane fizice care au ales să părăsească piața reglementată și să-și negocieze contractul de gaze naturale a fost o oportunitate pentru a beneficia de expunerea experienței acestora. Scopul întâlnirii a fost de a prezenta noțiunile de piață, modul de funcționare a acesteia, răspunsuri la cele mai dese întrebări despre liberalizarea pieței, drepturile și obligațiile furnizorilor de gaze și ale consumatorilor de gaze.

Participanții la dezbatere au apreciat că doar pe piața liberă se poate stabili prețul corect pentru gazele naturale, dar numai în situația în care clientul are cunoștințele necesare, este bine și corect informat şi nu este supus presiunilor din partea furnizorilor.

Am prezentat experiența unor clienți non-casnici care au inițiat negocieri cu furnizorii de gaze naturale, au avut în vedere negocierea prețului. Furnizorii care au definit profilul clientului au reacționat rapid și au făcut oferta de gaze la preț „atractiv”, profitând de naivitatea clienților în interpretarea clauzelor contractului pus la dispoziție de furnizor.

Astfel, o serie de „capcane” li s-au întins clienților, aducând costurile specifice cu gazele naturale peste prețul pe care clienții l-au îmbrățișat rapid.

Liberalizarea pieţei de gaze a clienţilor non-casnici de la începutul anului 2015, a scos în evidenţă practici prin care furnizorii au impus clauze comerciale păguboase pentru clienţi, clauze care se reflectă în costul gazelor care diferă faţă de preţul din contract.

Concluziile dezbaterii au fost că pe o piaţă liberă, preţul se formează în urma unei negocieri între furnizori şi clienţi. În funcţie de capacitatea celor doi de a negocia se obţine un preţ de vânzare. Consumatorii au înțeles că preţul gazelor naturale are componente directe (vizibile) şi componente indirecte (invizibile). În acest context s-a acceptat că informarea clienţilor este esenţială pentru a determina negocieri în piaţă şi a permite obţinerea de  preţuri mai mici. Dar preţurile nu scad de la sine. Preţurile scad doar ca urmare a unei interacţiuni între vânzător şi client.

Dorim să vă informăm, că în perioada în care prețul gazelor naturale este crescut pentru consumatorii de pe piața reglementată, Asociația Energia Inteligentă dorește să continue Caravana Preț Corect La Gaze și vă invită să vă alăturați Campaniei de protejare a consumatorilor de gaze prin acțiuni de diseminare a informațiilor despre efectele liberalizării pieței gazelor naturale, pericolele și oportunitățile care se pot răsfrânge asupra consumatorilor.

Programul Caravanei Pret Corect La Gaze in anul 2018 va cuprinde următoarele opriri:

  • Martie 2018 – Cluj Napoca
  • Aprilie 2018 – Satu Mare
  • Mai 2018 – Târgu Jiu
  • Septembrie 2018 – Piatra Neamț
  • Octombrie 2018 – Ploiești
  • Noiembrie 2018 – Bistrița Năsăud

Educarea consumatorilor de gaze prin prezentarea avantajelor și dezavantajelor liberalizarii pieței de gaze în România este metoda reducerii sărăciei energetice cu care se confruntă acut astăzi România. ( sursa : asociatiaenergiainteligenta.ro)