Teodor Meleşcanu: Guvernul are obligaţia să găsească soluţii pentru penitenciare, gradul de ocupare este de 200%

0
44

Guvernul are obligaţia să găsească cele mai bune modalităţi pentru ca situaţia din penitenciare să fie cât de cât omenească, având în vedere că gradul de ocupare din închisori este, la momentul actual, de 200%, a declarat, la ieşirea de la DNA, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei, asculta discursul omulogului sau corean, Yun Byung-Se, in timpul ceremoniei de semnare a Memorandumului de Intelegere privind cooperarea si consultarile intre Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei si cel al Republicii Coreea, in Bucuresti, luni, 20 februarie 2017. ANDREEA ALEXANDRU/ MEDIAFAX FOTO.

Întrebat cum vede o graţiere a condamnărilor cu suspendare, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că “la ora actuală, în închisorile din România gradul de ocupare este de 200 la sută. Guvernul are obligaţia să găsească cele mai bune modalităţi pentru ca situaţia din penitenciare să fie cât de cât omenească, nişte limite minime”.

Dintre cele 16 penitenciare de maximă siguranţă din România, 12 şi-au depăşit capacitatea după standardul românesc, iar pe cel european 15 sunt supraaglomerate. Penitenciarul Giurgiu este singura închisoare de maximă siguranţă din România care nu este supraaglomerată pe ambele standarde, iar Penitenciarul Arad se mândreşte cu aceeaşi performanţă doar la secţia Centru, secţia exterioară fiind supraaglomerată. Cel mai aglomerat este Penitenciarul Galaţi cu o ocupare de 200% pe ambele standarde, urmat de închisorile din Miercurea Ciuc, Iaşi, Craiova şi Focşani.

La finalul lunii februarie, în penitenciarele din România erau încarceraţi 27.250 de oameni, din care 171 pe viaţă, 949 cu pedepse peste 20 de ani, 3.900 cu sentinţe cuprinse între 10 şi 20 de ani de închisoare, aproape 7.000 au de executat între 5 şi 9 ani în spatele gratiilor, în timp ce 13.683 de deţinuţi au condamnări mai mici de 5 ani.

În condiţiile în care fiecare deţinut ar trebui să beneficieze de un spaţiu de cel puţin patru metri pătraţi, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) admite că, în prezent, gradul de ocupare a închisorilor este de peste 145% şi susţine că în perioada 2011-2016 au fost înregistrate la nivelul ANP 510 condamnări pronunţate de CEDO prin care statul român a fost obligat la plata a peste trei milioane de euro (3.132. 429 euro) şi 10.000 de franci elveţieni.