Andrei Măjeri revine la Craiova cu un nou proiect regizoral  / «„Nunta însângerată” este un spectacol amplu, pe care îl dedic unei mari actriţe, Mirela Cioabă»

0
668

Dacă zilele acestea, în trecere prin Electroputere Parc Mall Craiova, veţi da cu ochii de o mireasă care încearcă din răsputeri să iasă din rochia-i albă, nu vă grăbiţi nici să-i săriţi în ajutor, nici să o judecaţi. Priviţi doar şi bucuraţi-vă de jocul actoricesc: este un happening prin care se promovează cea mai recentă producţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova – „Nunta însângerată”, de Federico Garcia Lorca. Pus în scenă de regizorul Andrei Măjeri, într-o scenografie de Irina Chirilă, spectacolul va avea premiera duminică, 26 februarie, ora 19.00, la Sala „Amza Pellea”. «„Nunta însângerată” este un spectacol amplu, pe care îl dedic unei mari actriţe, Mirela Cioabă. Este pilonul acestui spectacol, din punctul meu de vedere», a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Andrei Măjeri. Următoarele reprezentaţii vor putea fi văzute la Sala „Amza Pellea” pe 22, 23, 30 şi 31 martie.

Teatrul National Craiova (3)Una dintre piesele cele mai cunoscute ale dramaturgiei universale, „Nunta însângerată”, scrisă de F. G. Lorca, a fost una dintre propunerile cu care tânărul regizor Andrei Măjeri a revenit la Naţionalul craiovean, după ce, cu doi ani în urmă, montase aici cu succes „Exploziv”, de Elise Wilk. «Am propus mai multe texte, iar acceptat a fost acesta. E unul pe care vreau să îl pun în scenă de multă vreme, încă de la licenţă, şi mă bucur că dorinţa mi s-a împlinit aici, unde aveam „acoperită” întreaga distribuţie. Textul fiind destul de dificil din acest punct de vedere, cu 16 actori», a declarat Andrei Măjeri, care semnează traducerea şi adaptarea piesei împreună cu asistenta de regie Adina Lazăr.

Potrivit reprezentanţilor teatrului, peisajul andaluz este resemantizat în această propunere scenică, adaptat şi modernizat. „Spaţiul impozant în care se desfăşoară acţiunea (un teren de tenis) abstractizează şi oferă noi valenţe unei lumi guvernate de pasiuni, răzbunări şi spectre locale. Vom asista la un spectacol-competiţie, o montare extrem-contemporană, în care neliniştile personajelor dezvoltă o mitologie proprie şi unde comicul este de nelipsit”.

conferinta presa TNC (1)

Andrei Măjeri a absolvit, în 2012, secţia Regie Teatru la Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În prezent este regizor de teatru şi doctorand, pregătind o teză cu tema „Teatralitatea endemică a grupurilor segregate. Anatomia colectivităţii şi psihologia corpului comun”.

«„Nunta însângerată” este un spectacol amplu, pe care eu îl dedic unei mari actriţe, Mirela Cioabă. Este pilonul acestui spectacol, din punctul meu de vedere. Sper să fie un spectacol bine primit de public, pentru că, teoretic, are „ingredientele” necesare: muzică bună, actori foarte buni şi un text dificil, dar cred eu că atractiv prin story-ul de bază», a mai precizat Andrei Măjeri. Tot el realizează şi ilustraţia muzicală, iar orchestraţia şi pregătirea muzicală îi aparţin lui Katalin G. Incze. Alături de Mirela Cioabă, în distribuţie îi regăsim pe actorii Raluca Păun, Alex Calangiu, Claudiu Mihail, Adrian Andone, Romaniţa Ionescu, Gabriela Baciu, Anca Dinu, Monica Ardeleanu, Ștefan Cepoi, Corina Druc, Costinela Ungureanu, Haricleea Nicolau, Dragoş Măceşanu, Cosmin Rădescu şi Cătălin Miculeasa.

Biletele pentru premiera de duminică şi pentru viitoarele reprezentaţii ale spectacolului se pot procura de la Agenţia teatrală (tel. 0251.413.677), deschisă de luni până vineri între orele 11.00 şi 19.00, iar sâmbăta şi duminică, de la 12.00 la 19.00.

***

Până la sfârşitul stagiunii, alte patru producţii intră în lucru

Și luna martie vine la Teatrul Naţional din Craiova cu o premieră: „Elefantul din cameră sau The Vibrator Play”, de Sarah Ruhl, în viziunea regizorului Dragoş Alexandru Muşoiu. «Am avut ocazia să îl cunoaştem aici, pe scena Sălii „I.D. Sîrbu”, cu spectacolul „Spargerea”, de Răzvan Petrescu. De această dată vine cu o abordare şi mai originală – noi spunem că piesa e electrizantă, iar publicul va pleca foarte încântat de la acest spectacol», a precizat Vlad Drăgulescu, director artistic al teatrului. Premiera este anunţată pe data de 12 martie, iar următoarele reprezentaţii, pe 16 şi 17 martie.

O altă premieră va avea loc la sfârşitul lunii aprilie: un spectacol de Radu Afrim, pe textul autorului bosniac Adnan Lugonic. În mai va fi pus în scenă spectacolul câştigător la cea de-a VII-a ediţie a Concursului de proiecte pentru tineri regizori şi scenografi români. „Au rămas trei finalişti şi urmează să alegem câştigătorul. Sau poate câştigătorii…”, a adăugat Drăgulescu.

Până la sfârşitul stagiunii, se va începe lucrul la alte două producţii: una în regia lui Bobi Pricop, pe un text de Mihaela Mihailov, alta sub coordonarea regizorului Alexandru Boureanu – „Gaiţele” de Al. Kiriţescu.

***

Andrei Pleşu şi Constantin Chiriac, invitaţi la „Întâlnirile SpectActor”

Vintila MihailescuUnul dintre cele mai longevive şi de succes proiecte ale Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, „Întâlnirile SpectActor” îl vor aduce la Craiova – duminică, 12 martie, ora 11.00 – pe antropologul Vintilă Mihăilescu, care va susţine conferinţa „Olteni şi ardeleni – cele două suflete româneşti?”.

Absolvent al Facultăţii de Psihologie din Bucureşti, în 1974, doctor în psihologie la aceeaşi facultate, Vintilă Mihăilescu este în prezent profesor de antropologie SNSPA. Preocupările sale profesionale acoperă domeniile studiilor rurale, culturii materiale, patrimoniului şi teoriei antropologice. Corespondent permanent al revistei „Dilema Veche”, director general al Muzeului Țăranului Român între 2005 şi 2010, profesorul Mihăilescu a înfiinţat Societatea de Antropologie Culturală din România şi primul master de antropologie din ţară. De asemenea, a predat şi la universităţi din Franţa, Elveţia, Belgia, Italia şi Canada. În 2005 a primit Ordinul Meritul Cultural, în rang de Mare Ofiţer, iar în 2006 – Ordinul Naţional Serviciu Credincios, în rang de Cavaler.

Potrivit moderatorului întâlnirilor duminicale, Nicolae Coande, Naţionalul craiovean este „în discuţii şi cu alte personalităţi marcante” pentru a conferenţia aici. Nominalizaţi au fost scriitorul Andrei Pleşu şi, ca invitat al lunii octombrie, actorul Constantin Chiriac, nimeni altul decât directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu şi al prestigiosului Festival Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS).

Sub coordonarea poetului Nicolae Coande, secretar literar al Teatrului Naţional din Craiova, se derulează însă şi un alt proiect – „Adunarea Poeţilor”, în cadrul căruia invitaţi sunt, în perioada următoare, Claudiu Komartin şi prof. univ. dr. Alexandru Cistelecan, de la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş. Marţi, 28 februarie, în cadrul „Adunării Poeţilor” va fi celebrată opera lui Marin Sorescu, la 81 de ani de la naşterea scriitorului. În prim-plan se va afla cartea sa de sonete apărută la Editura ART, discuţiile fiind urmate de un recital susţinut de actriţa Geni Macsim.