Reabilitarea Colegiului Carol I, împotmolită la Ministerul Dezvoltării

1
1005

Reabilitarea Colegiului Național „Carol I” și a Operei Române Craiova este întârziată din cauză că nu a fost constituită, prin ordin de ministru, comisia tehnică de avizare a proiectului din cadrul Ministerului Dezvoltării. Remarca a fost făcută de primarul Craiovei, Mihail Genoiu, care a solicitat, ieri, colegilor PNL să sprijine proiectul printr-un lobby la minister.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a solicitat, ieri, într-o conferință de presă, ministrului Dezvoltării să desemneze componența comisiei ce trebuie să avizeze proiectul de reabilitare al Colegiului Național „Carol I”. „La această oră, lucrările la Colegiul Carol I sunt întârziate din cauza întârzierilor de la guvern, de la Ministerul Dezvoltării, pentru că este inadmisibil să aștepți constituirea unei comisii. Este ca și cum noi am avea o licitație la autobuzele electrice, și nu s-ar putea elibera că nu a făcut primarul comisia”, a declarat primarul Craiovei, Mihail Genoiu. Acesta a arătat că a făcut, personal, chiar mai multe demersuri la CNI, dar că nu a reușit să deblocheze situația, proiectul fiind împotmolit la Ministerul Dezvoltării, prin intermediul căruia se face finanțarea (prin CNI).

Documentația, depusă la CNI din 2018

Documentația de reabilitare a Colegiului Național „Carol I” a fost predată către CNI în anul 2018. Pentru că avea deja o vechime de patru ani, CNI a cerut atunci reactualizarea documentației. Atunci s-a constatat că unul din corpurile care fuseseră reabilitate în anii 2008-2009, cel de la intrarea elevilor în colegiu, a fost deteriorat în timp. „Structura de rezistență  a acelui corp a fost afectată, iar studiul a trebuit să fie reluat cu această aripă a colegiului. Acest lucru a însemnat expertiză tehnică la structura de rezistență și modificarea în totalitate a proiectului”, a explicat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Ultimul aviz, dat pe 10 octombrie

Cu toate acestea, la începutul lui 2019, documentația de reabilitare a colegiului a fost finalizată și a fost depusă pentru avizare la Ministerul Culturii. Potrivit primarului, a fost întoarsă de câteva ori de către minister, autoritățile refăcând toate solicitările. În cursul anului 2019, documentația a fost depusă spre avizare la CNI. „Comisia tehnică a CNI a avizat această documentație, după ce fusese și ea întoarsă înapoi de câteva ori, apoi a fost depusă la Ministerul Dezvoltării, către comisia tehnică. Pe data de 10 octombrie, comisia tehnică a CNI a avizat, în final, această documentație”, a mai spus Genoiu.

Primarul Craiovei: „Nu există o comisie la Ministerul Dezvoltării”

Autoritățile susțin că demersurile au fost întrerupte la Ministerul Dezvoltării. Din 4 noiembrie, de când a fost investit noul guvern, municipalitatea susține că așteaptă ca ministrul Dezvoltării să dispună care este componența comisiei ce trebuie să verifice documentația de la „Carol I”. „La această oră, nu există o comisie. Domnule Giugea, rugați-l pe domnul ministru să urgenteze formarea acestei comisii. Acolo stă înțepenit Carol I”, a arătat primarul Craiovei, făcând referire la o remarcă a deputatului PNL, Nicolae Giugea, care criticase, într-o conferință de presă, că municipalitatea social-democrată nu reușește să finalizeze reabilitarea colegiului.

Se așteaptă o hotărâre de guvern

Reprezentanții Primăriei Craiova susțin că respectiva comisie a Ministerului Dezvoltării trebuie să-și dea ok-ul asupra documentației, laolaltă cu alte trei ministere, repectiv Ministerul Culturii –fiind vorba de Opera Română, Ministerul de Finanțe – prin care se alocă banii, și Ministerul Justiției – care răspunde de legalitatea actelor. „Comisia Ministerului Dezvoltării, comisia interministerială, avizele ministerelor, ordinul ministrului Dezvoltării pentru ședința de guvern. După ce a trecut prin ședința de guvern, se poate începe licitația pentru execuție. Aceste lucruri se pot întâmpla dacă guvernul dorește, într-o lună, un an sau poate și mai mult”, a menționat edilul Craiovei.

S-a încercat o finanțare din fonduri europene

Primarul Craiovei a explicat, cu această ocazie, și de ce a fost nevoie de mai bine de șase ani ca acest proiect să ajungă până în acest stadiu. Principala cauză a fost lipsa finanțării. În 2017, proiectul avea o valoare de aproximativ 17 milioane de euro, fiind făcut în ideea de a fi introdus pe axele europene. „Axa POR a fost destinată strict monumentelor istorice, cu o limitare a sumei la 5 milioane de euro, inclusiv TVA și cota de cofinanțare. Am încercat, la vremea respectivă, să tăiem din proiectul de 17 milioane de euro și să facem unul mai mic, de 5 milioane de euro, dar nu s-a reușit, pentru că, de la 17 milioane de euro să faci un proiect de numai 5 milioane de euro nici măcar structura de rezistență nu putea să fie refăcută în acel proiect. Mai mult, umblând la structura de rezistență, erau afectate și arhitectura și funcționalitate și, practic, însemna să faci un proiect, pe care să îl oprești și să rămâi cu clădirea nefuncțională”, a explicat primarul Craiovei, Mihail Genoiu.

Proiectul a pornit de la o valoare de 17 milioane de euro

Autoritățile au încercat, apoi, să introducă proiectul pe axele de finanțare care au vizat reabilitarea clădirilor de învățământ. „La nivel de învățământ, acolo unde au fost axe, avem acum în derulare contractul de finanțare semnat pentru liceul de industrie alimentară. Puteam să introducem și Carol, dar nu s-a putut nici acolo, pentru că axa pentru învățământ a prevăzut doar colegii tehnice. Colegii cu profil teoretic nu au fost prinse în acea axă. Deci nici acolo nu s-a putut introduce”, a arătat primarul Mihail Genoiu. Finanțarea a venit abia în 2018, când proiectul de reabilitare a Colegiului Național „Carol I” a fost introdus de către social-democrați în programul Companiei Naționle de Investiții.

1 COMENTARIU

Comments are closed.