Ultimele retuşuri în Turcia pentru alb-albaştri

0
443

Amicalele din Antalya au arătat destul de puţine hibe în jocul Universităţii Craiova, Mangia având destule soluţii în lot pentru restul sezonului

Universitatea Craiova a reuşit un meci foarte bun contra ocupantei locului 5 în prima ligă ucraineană, Vorskla Poltava, formaţie care evoluase în grupele Europa League, în compania unor formaţii precum Arsenal Londra şi Sporting Lisabona. Prima repriză, în care Mangia a utilizat o formulă apropiată de cea tip, a fost una în care alb-albaştrii au avut o prestaţie consistentă şi chiar au impresionat pe alocuri, dar şi partea secundă, în care au evoluat „rezervele”, a fost una destul de bună. Disecând lotul pe posturi, nu ar exista posturi neacoperite şi numai cazuri izolate back-up-urile nu sunt apropiate ca valoare de titulari. Cu un singur jucător nou în lot, şi unul cu mare experienţă, precum Andrei Cristea, care se poate adapta rapid şi chiar a demonstrat integrare imediată, Universitatea trebuie să folosească stagiul din Antalya pentru a creşte ca omogenitate, ca relaţii de joc.

Doi pe trei locuri, în centrul apărării şi al liniei mediane

În poartă, Pigliacelli este suveran, fiind unul dintre cei mai buni, dacă nu chiar cel mai bun goal-keeper din Liga I. Îmbucurătoare sunt şi evoluţiile rezervei Laurenţiu Popescu, cel care a împlinit recent 22 de ani. „Popică” a crescut mult în ultimul an şi a oferit siguranţă şi intrervenţii foarte bune atât în cele două partide din Cupa României din acest sezon, cât şi în amicalele de până acum din Antalya, jucând o repriză cu Adana şi o jumătate de oră cu Vorskla. Pe dreapta în apărare, echipa pare blindată. Martic e titularul, Dimitrov rezerva, iar doi tineri împrumutaţi, Vlădoiu şi Borţa, vor concura şi ei din vară pentru acest post. Pe stânga, Nicuşor Bancu este cel mai bun pe postul său din Liga I. Raidurile sale ofensive în meciul cu Vorskla au fost decisive, iar combinaţiile cu Mitriţă aduc aminte, evident, la altă scară, de episoadele dese în care Messi finalizează din assist-urile lui Jordi Alba. E bine că Bancu are o capacitate uriaşă de efort, fiindcă rezerva sa pe post, Briceag, nu oferă deloc siguranţă. Nici cu Vorskla nu a fost capabil să ofere o centrare decentă, nimerind primul adversar. În centrul defensivei, este clar că trei jucători concurează pentru cele două locuri de titular: Kelic, Donkor şi Tiago Ferreira. Al patrulea stoper luat în Antalya, exceptându-l pe puştiul Cătălin Ion, este Răzvan Popa. Cu un nou look, acesta are de luptat pentru a reintra în graţiile lui Mangia, după gafele de anul trecut. Situaţia este similară şi pentru duetul de la mijloc, unde Mateiu, Cicâldău şi Fedele sunt variantele principale, primii doi fiind favoriţi, iar Ovidiu Bic este a patra opţiune. Toţi au arătat formă bună în meciurile din Antalya, Mateiu oferind şi o pasă de gol în primul meci.

Meza Colli şi Nuno Rocha, la fel de modeşti

Pentru tripleta din spatele vârfului concurenţa pare acerbă. Cel mai bun jucător din Liga I, Alex Mitriţă, are locul asigurat în stânga, însă în condiţiile în care el va sta la orice galben primit, este nevoie de back-up solid. Tinerii Mihăilă şi Baicu sunt soluţiile de suplinire pentru căpitanul Universităţii, care, se pare, că are promisiunea conducerii că va fi cedat în vară, după preliminariile europene, dacă alb-albaştrii vor ajunge acolo. Mihăilă a marcat un gol şi a obţinut un penalty în cele două amicale, demonstrând o creştere de formă. Andrei Cristea şi Nuno Rocha se vor lupta pentru locul din spatele vârfului, cei doi fiind şi ca variante de rezervă ca atacanţi centrali, dacă va lipsi Koljic. Cristea are experienţă, este marcator, a şi demonstrat-o deja, punctând de două ori în amicalele din Turcia. Nuno Rocha este preferat pentru travaliul său, dar şi în cele două jocuri de verificare africanul a dezamăgit. Nu are clarviziune, este defazat, nu ştie să joace cu spatele la poartă, finalizările sale sunt fără precizie şi forţă. În dreapta, Meza Colli şi Bărbuţ sunt variantele lui Mangia, dar niciunul nu a convins, nici în oficiale şi nici în jocurile din Antalya. Prezentat ca un „Mitriţă de picior stâng”, paraguayanul este lent, nu pare să fie pe aceeaşi lungime de undă cu coechipierii, încearcă să protejeze mingea în exces şi găseşte târziu soluţiile de continuare a fazelor. Accidentat după ce a sosit în Bănie, ar fi trebuit să-l vedem în plenitudinea forţelor şi aptitudinilor după acest stagiu din Antalya, dar în aceste două meciuri amicale nu a arătat un upgrade faţă de sezonul oficial. Bărbuţ este prima variantă ca atacant dreapta, dar nici el nu a căpătat constanţă în evoluţii, atât pe parcursul unui joc, cât şi în tot campionatul, ritmul său fiind un meci bun, două modeste. În aceste condiţii, am putea să-l vedem pe Mihăilă încercat în dreapta. Ca vârf de atac, Elvir Koljic este bătut în cuie. Cifrele sale sunt imbatabile. Bosniacul a marcat o dată cu Vorskla, cu un şut deviat de adversari, la centrarea lui Bancu, dar a şi ratat o mare ocazie, după ce Mitriţă îl lăsase „cu jokerul pe liber”.  Cristea îl poate suplini când este cazul, acesta din urmă evoluând la Iaşi atât ca unic atacant, cât şi în duet ofensiv. Aşadar, un prim 11 al Craiovei pentru restul sezonului ar arăta astfel: Pigliacelli – Martic, Kelic, Tiago Ferreira, Bancu – Mateiu, Cicâldău – Mihăilă, Cristea, Mitriţă – Koljic. Pentru Universitatea urmează ultimul amical în Antalya, vineri, cu liderul campionatului maghiar, Ferencvaros.