Administratorii de asociaţii, acuzaţi de falimentul SC Termo

1
340

Administratorii asociaţiilor de proprietari au intrat în vizorul consilierilor locali. Consilierii sunt de părere că aceştia sunt vinovaţi de o bună parte din datoriile pe care le-a acumulat SC Termo, deoarece nu virează la timp, în conturile distribuitorului de energie, banii pe care îi plătesc locatarii. Deşi problema nu este una nouă, de această dată consilierii au cerut mai multă promptitudine din partea autorităţilor locale în privinţa acestora.

Discuţia a plecat de la situaţia dezastruoasă în care se află fosta regie de termoficare, care îşi aşteaptă falimentul. Consilierul UNPR, Doru Marinescu, i-a infierat pe administratorii asociaţiilor de proprietari, spunând, în plenul de săptămâna trecută, că aceştia sunt vinovaţi de faptul că datoriile au crescut în conturile SC Termo. „Înainte de a ajunge la o contorizare individuală trebuie să avem în vedere că avem o problemă. Problema intervine între consumul individual al persoanelor şi furnizorul de agent termic. Între aceste două componente este asociaţia de proprietari, din cauza căreia se ajunge la anumite datorii. Pur şi simplu, eu cred că avem o problemă cu preşedinţii de asociaţii şi cu fraudele pe care aceştia le fac”, a spus, pe un ton tranşant, consilierul municipal.

S-a cerut înăsprirea controalelor

Doru Marinescu a mers mai departe şi a cerut autorităţilor locale, în aceeaşi şedinţă de CLM, să înăsprească verificările şi controalele la asociaţiile de proprietari, trăgând concluzia că nu se face nimic în acest sens. „Văd că nu se face chiar nimic în privinţa acestora. Cred că soluţia este controlul, dar şi reglementarea acestor asociaţii de proprietari. Prin serviciul pe care îl avem în cadrul primăriei, prin dezvoltarea acestuia şi angajarea de persoane care au experienţă în controlul acestor asociaţii, putem să rezolvăm această problemă şi să nu mai fim nevoiţi să ajungem până la contorizarea individuală a apartamentelor”, a mai spus consilierul municipal.

Contorizarea individuală ar fi soluţia ideală

Viceprimarul Craiovei, Mihail Genoiu, susţine, în schimb, că o contorizare la nivel de apartament ar rezolva, din faşă, toate problemele legate de datorii. „Precum se face şi cu celelate utilităţi – şi mă refer la distribuţia de gaze naturale sau de energie electrică sau chiar de apă – în momentul în care contorizarea este individuală, fiecare proprietar va face un contract cu societatea respectivă şi va avea contractul său. Din acel moment, asociaţia de locatari iese din circuit, nu mai are nici un sens. Tocmai acesta este scopul şi tocmai de asta trece prin asociaţia de locatari, pentru că societatea de distribuţie nu are cum să împartă, la nivelul blocului şi scării respective. Atunci când este contorul, fiecare îşi face contract individual şi s-a terminat povestea”, a explicat Genoiu.

Asociaţiile de proprietari, pe lista neagră

Consilierii sunt de părere că, şi în acest caz, asociaţia de proprietari nu poate fi scoasă din calcul deoarece vor rămâne de gestionat spaţiile comune dintr-un imobil, plus cheltuielile legate de celelalte servicii gospodăreşti, cum ar fi apa şi gunoiul. „Asociaţia de proprietari tot va exista, tot vor exista spaţii comune de întreţinut, vor exista deşeuri de colectat tot prin asociaţia de proprietari, va exista apa care va fi colectată în continuare tot prin asociaţia de proprietari. Eu cred că mult mai simplu ar fi să acţionăm asupra asociaţiilor de proprietari şi să reglementăm această problemă. Să facem de aşa natură încât să nu se mai creeze acele datorii”, a mai spus Doru Marinescu. Potrivit acestuia, de multe ori datoriile nu provin numai din neplata agentului termic, ci din alte datorii create de asociaţie, cum ar fi diverse lucrări pe care administratorii le fac şi le plătesc cu prioritate.

1 COMENTARIU

  1. Încurcate sunt căile Domnului! Ce nu știți dvs. d.lor consilieri este faptul că în Craiova există o societate (!!!???) care ”calculează” consumul de agent termic în funcție de nr. de elemenți și de materialul din care e făcut caloriferul( tablă, fontă, oțel, aluminiu etc.). Și, dacă ei fac repartizarea corectă, este ca și cum s-ar emite factură individuală. Deci, căutați în altă parte ”vinovații”. În textul de mai sus puțin, puțin v-ați apropiat de adevăr, dar cu presupusul nu merge.

Comments are closed.