Lansarea strategiei de dezvoltare durabilă a zonei pescăreşti din Lunca Dunării

0
339

La finele săptămânii trecute, sala de şedinţe a Consiliului municipal Calafat a găzduit Conferinţa de lansare oficială a Strategiei de dezvoltare durabilă a zonei pescăreşti din Lunca Dunării, judeţul Dolj, manifestare organizată de Grupul Local Pescăresc „Calafat” – aplicant al proiectului ce se implementează prin Programul Operaţional de Pescuit cu un buget alocat de 2.097.920 de euro pentru perioada 2012-2015. La întâlnirea prilejuită de lansarea Strategiei a zonei pescăreşti din Lunca Dunării, organizată la Casa de Cultură din municipiul Calafat, au mai participat primarii localităţilor Calafat, Cetate, Ghidici, Piscu Vechi, Poiana Mare, Maglavit, preşedintelui ARoTT, Gabriel Vlăduţ, precum şi un reprezentat din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Cei peste 60 de participanţi la eveniment – între care Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ciceronis Cumpănăşoiu, director general al Direcţiei Generale Pescuit din cadrul MADR, deputatul Gheorghe Neţoiu, primari ai localităţilor riverane Dunării, reprezentanţi ai Agenţiei de Protecţia Mediului Dolj, organizaţii de pescari, reprezentanţi ai mediului de afaceri, firme de consultanţă şi proiectare, societatea civilă şi, nu în ultimul rând, reprezentanţi ai mass-media – au putut lua act despre obiectivele Strategiei pescăreşti şi despre priorităţile stabilite în cadrul parteneriatului public-privat de excepţie construit în scopul dezvoltării durabile şi echilibrate a unui teritoriu ce înglobează 19 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv un teritoriu de 1.733 kmp, cu o populaţie de circa 102.000 locuitori.

Mobilizarea potenţialului teritoriului microregiunii

Obiectivul Strategiei, care are un buget alocat pentru implementare de aproximativ 2,1 milioane de euro, pentru perioada 2012-2015, vizează dezvoltarea în mod echilibrat a zonei pescăreşti de-a lungul fluviului Dunărea din Dolj prin implementarea unor proiecte de către actorii locali din zonă (pescari, asociaţii de pescari, organizaţii de producători, ONG-uri, IMM-uri, primării, consilii locale etc.) în cadrul unor priorităţi clar definite, respectiv consolidarea competitivităţii zonelor de pescuit şi valorificarea produselor pescăreşti, sprijinirea micilor pescării şi a infrastructurii şi serviciilor legate de turism, protejarea mediului în zonele de pescuit şi protejarea patrimoniului natural şi arhitectonic. Totodată, Grupul Local Pescăresc „Calafat” urmăreşte mobilizarea potenţialului teritoriului microregiunii „Calafat” şi gestionarea resurselor disponibile pentru susţinerea şi dezvoltarea Luncii Dunării pe baza parteneriatului dintre comunităţile locale, administraţia publică locală, sectorul social şi mediul de afaceri, respectiv îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei din zona vizată. Grupul Local Pescăresc „Calafat”, constituit în baza unui parteneriat public-privat, acoperă un teritoriu ce cuprinde 19 localităţi (1.733 kilometri pătraţi) şi 101.947 locuitori.

Fonduri nerambursabile

Cu această ocazie a fost lansată sesiunea de primire a cererilor de finanţare în cadrul Strategiei, pentru acordarea fondurilor nerambursabile pentru activităţile ce au ca rol dezvoltarea zonei Luncii Dunării din judeţul Dolj, acordate prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007–2013: Măsura 1 – „Consolidarea competitivităţii zonelor de pescuit şi valorificarea produselor pescăreşti” – cu alocare bugetară de 520.000 de euro; Măsura 2 – „Sprijinirea micilor pescării şi a infrastructurii şi serviciilor legate de turism, în beneficiul micilor comunităţi pescăreşti, restructurarea şi redirecţionarea activităţilor economice, în special prin promovarea ecoturismului” – cu alocare bugetară de 757.500 de euro; Măsura 3 – „Protejarea mediului în zonele de pescuit pentru menţinerea atractivităţii acestuia, precum şi protejarea şi îmbunătăţirea patrimoniului natural şi arhitectonic” – cu alocare bugetară de 504.000 de euro; Măsura 4 – „Diversificarea activităţilor prin promovarea unor locuri de muncă multiple, în afara sectorului de pescuit” – cu alocare bugetară de 125.700 de euro.

Dialog interactiv între factorii decizionali regionali

Conferinţa organizată de Grupul Local Pescăresc „Calafat” a fost un prilej de dialog interactiv între factorii decizionali regionali şi ai MADR cu participanţii, reliefându-se problematici cu care se confruntă comunităţile locale, necesităţi stringente de reglementat. Dacă aleşii locali au supus atenţiei teme legate de formele de proprietate ale terenurilor din Lunca Dunării, căile de acces, ariile protejate, nevoia de susţinere financiară şi consultanţă, mediul privat a cerut condiţii facile de creditare şi includerea Axei 4 POP în sistemul Fondurilor de garantare, iar reprezentanţii ONG-urilor au avansat idei legate de integrarea Strategiei pescăreşti în Strategia regională, realizarea unui drum de acces care să urmărească traseul Dunării între Cetate şi Calafat pentru valorificarea potenţialului turistic, iniţiative legislative care să vină în sprijinul comunităţilor din Lunca Dunării, Dolj.

Peste două milioane de euro de la Uniunea Europeană

Preşedintele Ion Prioteasa a evaluat favorabil iniţiativa zonei şi selectarea Strategiei pescăreşti, a apreciat interesul participanţilor de a depune spre finanţare proiecte competitive şi a îndemnat APL-urile să folosească rapid oportunitatea acestui tronson de granturi. „Mă bucur să întâlnesc atâta lume care s-a strâns la aceeaşi masă pentru a face o strategie pentru această zonă, prin care luaţi peste două milioane de euro de la Uniunea Europeană. Este o zonă extraordinar de frumoasă, pe care lumea n-o ştie foarte bine. Este un început de reamenajare a zonei piscicole, de redare a circuitului natural al bălţilor din această zonă şi de a găsi o posibilitate de a pune în mişcare foarte mulţi factori pentru realizarea acestui parteneriat – autorităţi locale, întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri, societate civilă”, a precizat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.


Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj:

„Eu cred că ne-am făcut treaba”

„Eu zic că e momentul, mai ales în perspectiva exerciţiului bugetar 2014-2020 al Uniunii Europene, să luăm cât mai mulţi bani, pentru că, dacă nu-i luăm noi, o să-i ia alţii. Şansa noastră de dezvoltare este aceasta a accesării de fonduri europene. Eu cred că ne-am făcut treaba şi ori de câte ori am accesat un proiect mai rotund, cu bani mai mulţi, s-a văzut şi a simţit şi cetăţeanul că în viaţa lui s-a schimbat ceva în bine. Vreau să vă felicit că aţi reuşit să vă daţi mâna şi să puneţi în practică acest proiect strategic de dezvoltare a zonei de bălţi de la Dunăre”.

 

Informaţii detaliate privind accesarea şi derularea Măsurilor 1 – 4 din cadrul «Planului de Dezvoltare Locală Integrată al GLP „Calafat”»  sunt cuprinse în Ghidul Solicitantului publicat pe site-ul organizaţiei: www.flagcalafat.eu.

 MARIN TURCITU şi MARGA BULUGEAN