Atmosferă de sărbătoare la Filarmonica „Oltenia”: 3 concerte de Crăciun!

0
385

Trei concerte extraordinare de Crăciun vor avea loc, săptămâna aceasta, la Filarmonica „Oltenia”: astăzi, mâine, 22 decembrie, şi vineri, 23 decembrie – toate cu începere de la ora 19.00. Concertele sunt susţinute de Orchestra Simfonică şi Corala Academică ale instituţiei şi îl au la pupitrul dirijoral pe Jason Tramm, din S.U.A. – director artistic şi dirijor principal la MidAtlantic Opera, precum şi un respectat pedagog în cadrul facultăţii de pe lângă Seton Hall University. Soliste sunt soprana Veronica Iovan (S.U.A.) şi invitatele ei: sopranele Noemi Modra şi Olga Şain şi mezzosoprana Janina Spiridon. Biletele costă 35 lei şi, pentru elevi, studenţi, pensionari, 25 lei.

filarmonica (1)Prestaţia dirijorală a lui Jason C. Tramm în abordarea repertoriului operistic, simfonic şi coral a întrunit elogiile criticii atât în Statele Unite, cât şi în străinătate. Absolvent al Crane School şi Hartt School, a obţinut titlul de doctor în muzică la Rutgers University, ca beneficiar al prestigioasei Burse Prezidenţiale de Cercetare.

Filarmonica invitatiÎndeplineşte dubla calitate de director artistic şi de dirijor principal la MidAtlantic Opera, împreună cu care a debutat la Carnegie Hall (Stern Auditorium) şi Lincoln Center (Alice Tully Hall) în ultimele două stagiuni, cu foarte apreciatele concerte „Prayer for Peace”. În ultimele zece stagiuni de concerte ale Ocean Grove Camp Meeting Association, Jason Tramm deţine statutul de director muzical în rezidenţă, unde coordonează concertele corale, orchestrale şi de muzică sacră desfăşurate în lunile de vară în incinta Marelui Auditoriu – monument istoric cu 6.500 de locuri pentru spectatori. În perioada 2008-2012, a fost dirijor principal şi director artistic al New Jersey State Opera, unde a colaborat cu unii dinte cei mai valoroşi cântăreţi, printre care Samuel Ramey, Vladimir Galouzine, Angela Brown, Gregg Baker şi Paul Plishka.

 Un foarte respectat pedagog, Jason Tramm activează în cadrul facultăţii de pe lângă Seton Hall University ca asistent universitar şi ca director al secţiei de activităţi corale (College of Communication and the Arts), unde conduce Corul mare, Corul de Cameră şi Orchestra Universităţii, şi, de asemenea, predă cursuri de canto şi de dirijat. Totodată, susţine frecvent conferinţe şi prelegeri pe teme muzicale. În 2003, în compania starurilor de la Metropolitan Opera, Renée Fleming şi Stephanie Blythe, Jason Tramm a fost onorat cu distincţia Rising Star Award, din partea SUNY Potsdam Alumni Association. Proiectele sale viitoare includ două reprezentaţii cu operele Suor Angelica” şi Gianni Schicchi” de Puccini la Narnia Arts Festival (Narni, Italia), în iulie 2017.

Filarmonica afis concerteVeronica Iovan s-a îndrăgostit de scenă la vârsta de 7 ani, când a început să cânte şi să câştige majoritatea concursurilor vocale din ţara natală, România. Şi-a continuat pregătirea de specialitate la instituţii educaţionale de profil, unde a studiat pianul, totodată vădind calităţi vocale remarcabile ca membră a corului şcolii sau a unor coruri de biserică. Adolescentă fiind, avea deja o voce impresionantă, iar la 15 ani a fost angajată în Corul Filarmonicii „Oltenia”, alături de care s-a afirmat frecvent ca solistă şi a participat la concerte.

După ce a primit o bursă integrală de studii, Veronica Iovan a urmat cursurile Universităţii Naţionale de Muzică, începând să fie solicitată pentru o serie de concerte în ţară şi în străinătate. Dintre acestea, amintim invitaţia de a cânta în România la Palatul Prezidenţial, unde tânăra soprană s-a bucurat de o deosebită apreciere din partea criticilor. A susţinut, de asemenea, recitaluri şi a evoluat ca solistă în concerte pretutindeni în lume, încântând auditori din Statele Unite, Norvegia, Franţa, Anglia, Spania, Iran şi Italia. A câştigat burse care i-au permis să-şi continue studiile muzicale la Verona şi Strasbourg şi să finalizeze un masterat de specializare în opera modernă. Mutându-se la New York, unde locuieşte actualmente, şi-a urmat visurile, fiind animată de pasiunea ei pentru muzică şi pentru scena de concert.

În New York, alături de maestrul Jason Tramm şi de Opera de Stat din New Jersey, a evoluat în diverse concerte susţinute pe teritoriul acestui stat. A colaborat cu Orchestra Simfonică din Queens şi Opera MidAtlantic. Ca artistă interpretă a participat, pentru o perioadă de câţiva ani, la Săptămâna Modei. Stilul ei vocal s-a adaptat la profilul spectacolelor de gen pop-opera, cântând alături de Frank D’Ambrosio, binecunoscut publicului pentru interpretarea rolului principal din „Fantoma de la operă” şi pentru memorabilul rol al personajului Anthony Vito Corleone din „Naşul” – partea a III-a.

În program:

P.I. Ceaikovski: „Dansul zânei Dragée” şi Trepak din baletul „Spărgătorul de nuci”

Franz Schubert: „Ave Maria”

Harold Arlen: „Somewhere over the Rainbow”

César Franck: „Panis Angelicus”

W.A. Mozart: Laudate Dominum din „Vesperae solenne de confessore”, K. 339

Georg Friedrich Händel: „Hallelujah” din oratoriul „Messiah”

Leroy Anderson: „Sleigh Ride”; „A Christmas Festival”

Nino Rota: „Parla piu piano”

Nikolai Rimski-Korsakov: Poloneză din opera „Ajunul Crăciunului”

***: „We wish you a merry Christmas”

John Reading/John Francis Wade: „Oh, come, all ye faithful” („Adeste fideles”)

Pietro Yon: „Gesu bambino”

Franz Xaver Gruber: „Silent Night”

Katherine Kennicotte Davis: „Little Drummer Boy”

Adolphe Adam: „O holy Night”

*** patru colinde româneşti a cappella (dirijor: Pavel Şopov)