Taxele şi impozitele au încins spiritele în CLM Craiova

0
287

La câte zile după ce a fost prezentat în dezbatere publică, proiectul privind taxele şi impozitele pe 2013 a fost supus, ieri, spre aprobarea consilierilor municipali. Aleşii locali au votat în majoritate pentru aceste propuneri, cu excepţia colegilor din opoziţie, care au considerat că municipalitatea ar trebui să mai scadă din taxe.

Ieri s-a desfăşurat ultima şedinţă a CLM Craiova, iar pentru a marca sărbătorile de iarnă, nu au lipsit nici colindătorii. Chiar în deschiderea dezbaterilor, consilierii au fost colindaţi de Corul Filarmonicii „Oltenia”, iar într-o mică pauză a şedinţei în sală au intrat şi cetele de colindători de la Grădiniţa „Pinocchio”. Îmbrăcaţi în frumoase costume populare şi zornăind clopoţeii sărbătorilor, prichindeii le-a urat edililor să aibă parte de sănătate în anul care vine şi să fie nişte buni gospodari. Au fost aplaudaţi la scenă deschisă, primind şi punguţe cu dulciuri din partea gazdelor. Consilierii nu au uitat nici de Revoluţia din 1989, ţinând un moment de reculegere pentru craiovenii care au căzut răpuşi de gloanţe.

Impozitele ar putea să crească

Cu excepţia acestor scurte momente festive, şedinţa s-a desfăşurat în mod normal. Consilierii locali nu au ezitat să se contreze, iar cel mai fierbinte punct a fost cel privind cuantumul taxelor şi impozitelor pentru noul an, dar şi creşterea tarifului pentru apă şi canalizare. Consilierul PDL Dan Cherciu a spus că indexarea guvernamentală va afecta şi taxele pe care le vor plăti craiovenii în 2013. Din calculele lui, ar reieşi că un apartament cu trei camere, pentru care impozitul este, în momentul de faţă, este de 170 de lei, după aplicarea indexării, va ajunge la aproape 200 de lei. „În ultima perioadă, am asistat la tot felul de discuţii legate de indexarea anunţată de guvern. Persoanele fizice se pot aştepta la o creştere cu 16%”, a spus acesta.

Doar şapte maşini electrice şi hibride în Craiova

Consilierul Cherciu a venit cu trei amendamente la proiectul privind taxele şi impozitele locale. Acesta le-a propus autorităţilor să se schimbe modalitatea de calcul a impozitului pe clădiri, să se reducă impozitul pe clădiri pentru persoane juridice cu 5%, iar impozitul pentru maşinile electrice şi hibride să rămână la nivelul acestui an. „Din câte am văzut, în Craiova există şapte maşini electrice şi hibride. Deci, măsura nu ne aduce mari beneficii, dar îi încurajăm pe craioveni să folosească aceste tipuri de autovehicule nepoluante pentru a proteja mediul”, a mai spus consilierul democrat-liberal.

Un consilier USL a cerut reducerea taxelor

Alesul local din partea USL Pavel Badea a susţinut că există o discrepanţă prea mare între impozitul pe clădiri plătit de persoanele fizice şi cele percepute persoanelor juridice. În opinia acestuia, ar exista o mare diferenţă, cea din urmă categorie fiind nevoită să suporte impozite de 18 ori mai mari decât cetăţenii obişnuiţi. „Este un subiect foarte important pentru comunitatea noastră. Un număr mare de cetăţeni a participat la dezbaterea publică, am ascultat opiniile lor şi mare parte sunt întemeiate. Întotdeauna investitorii vor merge acolo unde găsesc facilităţi fiscale şi e posibil ca, atunci când Craiova va deveni capitală de regiune, aceştia să se orienteze spre alte municipii, precum Târgu- iu”, a comentat consilierul Pavel Badea.

S-a cerut reducerea tarifului la mesele din pieţe

Consilierul PDL Marian Vasile a propus, la rândul lui, un amendament privind diminuarea taxelor pentru utilizarea meselor din pieţele craiovene. „Aş dori o reducere pentru cei care plătesc anticipat, pentru întreaga perioadă a anului. Se poate întâmpla într-un an ca acel om să se îmbolnăvească sau, din cauza vremii nefavorabile, să nu folosească masa din piaţă. În aceste condiţii, eu propun ca, timp de 30 de zile pe an, să nu plătească nici o taxă”. În proiectul de hotărâre se prevede, printre altele, ca taxa pentru folosirea locurilor publice de vânzare pe mesele de pe platourile amenajate ale pieţelor – sector agenţi economici, pe bază de acord, cu plata lunară, să fie de 9 lei pe metru pătrat pe zi.

Consilierii, nemulţumiţi de creşterea preţului la apă

La vot însă nici unul dintre amendamente privind nivelul taxelor nu a trecut. În schimb, autorităţile au introdus peste ordinea de zi un proiect de hotărâre care vizează majorarea tarifelor la apă şi canalizare începând cu anul 2013.

„Înainte de a creşte tariful trebuie să dovedească ce măsuri de management a luat pentru reducerea costurilor. De abia apoi, după ce au fost reduse costurile, poţi veni cu tot felul de solicitări privind creşterea tarifelor”, a spus Cherciu. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a spus consilierilor că, de la instalarea noului director, s-au luat măsuri pentru a pune pe linia de plutire compania craioveană:  „La CAO s-au luat foarte multe măsuri de redresare, pentru că a fost nenorocire când am citit raportul de audit, 8 milioane de euro pierderi. Deja au fost disponibilizate 80 de persoane, adică se lucrează, se iau măsurile care trebuie luate”.

Majorări de peste 80% la tariful pentru canalizare

Edilul Craiovei a explicat că, de fapt, măsură este una impusă de ANRSC (n.r. – Autoritatea Naţională pentru Reglementarea Serviciilor Comunitare) şi că ar fi trebuit să fie luată încă de la începutul anului. „Situaţia este următoarea: la începutul anului ar fi trebuit făcută această mărire, pe care nu o voia Consiliul Local, ci o cerea autoritatea de reglementare în domeniu. Noi şi dacă nu ne dorim să votăm acest lucru, va trebui să ne supunem legislaţiei naţionale. Problema a fost că atunci cineva, ştiind că vine campania electorală, nu şi-a asumat acest lucru, să facă mărirea de tarif. Mai mult decât atât, am constat că nu era înregistrată solicitarea de la Compania de Apă, făcută către Consiliul Local Craiova. Ceea ce este o chestiune foarte gravă. Suntem obligaţi acum să scoatem castanele din foc cu mâna noastră, pe o greşeală a unor funcţionari”, a declarat primarul. Conform proiectului de hotărâre,   populaţia va trebuie să plătească, de la 1 ianuarie 2013, un tarif de 3,41 lei pe metru cub de apă potabilă şi 2,05 lei pe metru cub la canalizare. Restul utilizatorilor vor plăti un tarif de 2,75 de lei pe metru cub de apă potabilă şi 1,65pe metru cub de canalizare.

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU