Operațiunea „GREEN-PASS”, în derulare

0
337

La această oră, Ministerul Afacerilor Interne, prin structurile sale – Poliția Română, Poliția de Frontieră, Inspectoratul General pentru Imigrări și Jandarmeria Română – derulează operațiunea „GREEN-PASS”, pentru verificarea unor locații de cazare și a locurilor de muncă ale cetățenilor străini non-UE cu vize de muncă în România, în vederea identificării elementelor relaționate traficului de migranți, traficului de persoane, precum și altor elemente de criminalitate organizată.

Sunt efectuate și controale sistematice în punctele de trecere a frontierei de stat a României din zona de sud și de vest, în scopul identificării unor transporturi ilegale de migranți sau activități ilegale pe linia contrabandei.

Efectivele Ministerului Afacerilor Interne au intensificat activitățile de verificare și control în zonele de tranzit ale transporturilor de persoane și mărfuri. Zonele vizate se află în județele Cluj, Constanța, Dolj, Sibiu, Ilfov, Municipiul București, precum și în punctele de trecere a frontierei de stat Vama Veche, Negru Vodă, Giurgiu, Calafat, Nădlac, Nădlac II, Vârșand, Borș şi Borş II.

Traficul de migranți constituie o activitate de criminalitate organizată foarte profitabilă, câștigurile obținute de infractori fiind semnificative și adeseori cu investiții minime. Fenomenul este, de altfel, extrem de versatil, cu nuanțe multiple în funcție de context, de specificul unei regiuni sursă sau al cererii de piață în zona sau țara de destinație. Aceasta determină un efort permanent de adaptare din partea autorităților statului, pentru combaterea la timp și în mod eficient a diverselor forme de manifestare.

Având în vedere caracterul atipic al victimelor în cazul traficului de persoane asociat traficului de migranți, este necesară o abordare integrată a grupurilor de migranți ce trec fraudulos frontiera de stat, întrucât, în urma activităților desfășurate, pot fi identificate persoane care, pe ruta din zona de origine până în țările din Vestul Europei, ajung victimele traficanților, fiind exploatate prin sclavie, cerșetorie sau sexual.

La activități participă Inspectoratul General al Poliției Române, prin unitățile teritoriale de combatere a criminalității organizate competente în județele Cluj, Constanța, Dolj, Sibiu, Ilfov și municipiul București, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, prin Garda de Coastă, I.T.P.F. Giurgiu, în zona de competenţă şi în Bucureşti şi Ilfov, S.P.F. Cluj, S.P.F. Sibiu, I.T.P.F. Oradea, precum și Inspectoratul General pentru Imigrări și Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, prin unitățile teritoriale competente din județele Cluj, Constanța, Dolj, Sibiu, Ilfov și Municipiul București. Sunt prezenți la activități și specialiști din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.