Ministrul Energiei: Sistemul energetic a fost sever neglijat în ultimii ani, dar suntem pregătiţi pentru iarnă

0
336
Toma Petcu

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat ieri că sistemul energetic este pregătit pentru iarna 2017-2018 atât în sectorul de gaze, cât şi pe partea de electricitate, chiar dacă a fost „sever neglijat” în ultimii ani. „Chiar pentru astăzi am convocat la DEN (n.n. – Dispeceratul Energetic Naţional) Comandamentul de iarnă pentru a face o ultimă trecere în revistă a tuturor pregătirilor la nivel tehnic. Vreau de la început să transmit un mesaj clar pentru toată lumea: anul acesta pregătirile de iarnă au început mult mai devreme decât în 2016 şi au fost gândite şi mult mai adaptat condiţiilor de iarnă din România. Am luat în calcul în elaborarea Programului de iarnă inclusiv scenarii pesimiste, cu vreme rea şi creşteri de consumuri, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică. De aceea, prin acest Program am majorat cantităţile ce trebuie stocate (apă în lacurile de acumulare, gaze, cărbune). În toate cazurile, stocurile de combustibili pentru iarnă sunt mai mari decât necesarul estimat, unele fiind chiar duble”, a spus Toma Petcu, în deschiderea conferinţei Focus Energetic.

„De exemplu, deşi consumul de gaz din România a scăzut, pentru că au dispărut unii mari consumatori, anul acesta am înmagazinat cu 1,6% mai mult. Se tot pune problema dacă ne ajung aceste gaze – răspunsul este simplu: da, ne ajung. Pe de altă parte, în spaţiul public au apărut o serie de declaraţii alarmiste cum că, la iarnă, România va trebui să importe gaze. Mă mir că în 2017 există oameni care se declară îngroziţi de acest lucru. Totuşi, România importă de zeci de ani gaze naturale, în mod special iarna, în vârfuri de consum. Cu toate astea, e important de spus că România este ţara cu cea mai scăzută dependenţă de importuri din regiune şi îşi poate asigura singură aproape întreg consumul”, a precizat ministrul.

„Tehnic vorbind, astăzi, România nu poate extrage din zăcăminte mai mult de 30 de milioane de metri cubi zilnic, iar în depozite are alte 26 de milioane de metri cubi. Într-o zi normală de iarnă, în România se consumă aproximativ 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale. Deci, cele 56 de milioane metri cubi pe zi (din producţia curentă şi din înmagazinare) sunt mai mult decât suficiente. Desigur, sunt şi perioade foarte friguroase, cu temperaturi de minus 20 grade, mai multe zile consecutive. În astfel de situaţii consumurile cresc şi pot ajunge la aproximativ 75 de milioane metri cubi. Aici discutăm de importuri. Iar furnizorii interni au anunţat că, pentru iarna aceasta, au încheiat deja contracte”, a mai spus Toma Petcu.

În privinţa energiei electrice, „avem stocuri de resurse de asemenea mai mari (apă, cărbune, uraniu, gaze, păcură) decât iarna trecută”, a menţionat ministrul. „Spre exemplu, rezervele de apă din lacuri sunt cu peste 10% mai mari faţă de nivelul pe care l-am stabilit prin Programul de iarnă. Apoi, stocurile de cărbune au fost gândite complet diferit după experienţa anului trecut. Am cerut stocuri duble în centrale, astfel că la CE Oltenia sunt stocuri de aproape 1,9 milioane de tone, din care 1,23 milioane de tone în depozitele termocentralelor, 312.200 de tone în depozitele Direcţiei Miniere şi încă 39.600 tone pe traseu, în navete nedescărcate. Vrem să evităm problemele de anul trecut, când transportul cărbunelui din carieră în centrale a durat şi 13 ore pe o distanţă de doar 60 de km”.

Toma Petcu a mai spus că, în plus faţă de toate aceste pregătiri, „avem convenţii cu statele vecine pentru ajutor în situaţii de urgenţă. O astfel de convenţie a fost deja încheiată cu Bulgaria, în prezent fiind în negociere şi contracte similare cu Ungaria şi Serbia”. „Sistemul energetic a fost sever neglijat la capitolul investiţii şi mentenanţă. Trebuie să fim conştienţi că sistemul nu va putea funcţiona la nesfârşit fără să investim, iar acesta este focusul mandatului meu de ministru”, a precizat Toma Petcu.

Prezent la conferinţă, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dumitru Chiriţă, le-a cerut operatorilor din sistemul energetic să-şi pregătească echipele de intervenţie pentru cazurile de avarii. „Îi invit pe operatori să-şi dezvolte şi să-şi pregătească echipele de intervenţie, astfel încât timpii de reparare să nu fie prea mari, pentru că nu este bine ca pe vreme rece să ţii consumatorul prea mult fără energie”, a spus Dumitru Chiriţă.

Toma Petcu: Nu avem semnale că ar trebui să crească tarifele la energie, ar putea chiar să scadă

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat, ieri, că nu există motive pentru a creşte tarifele în domeniul energiei, nici la gaze, nici la electricitate, pentru că nu au crescut costurile de producţie, iar în cazul energiei electrice tarifele ar putea chiar să scadă. „Dacă va dori cineva să mărească tarifele, va trebui să vină cu argumente solid întemeiate, iar până acum nu avem astfel de semnale că ar trebui să crească preţurile. Am analizat la nivelul producătorilor şi nu sunt motive de majorare, mai degrabă tarifele ar putea să scadă”, a spus Toma Petcu, după o conferinţă Focus Energetic.

Ministrul Energiei a mai precizat că la sfârşitul acestui an se vor desfăşura licitaţiile pentru energia electrică livrată în trimestrul I al anului viitor, şi „atunci va fi foarte important de urmărit ce se va întâmpla, dar deocamdată nu sunt semnale sau presiuni în sensul scumpirilor”.