Craiova muzicală! 41 de evenimente, peste 700 de artiști, 10 țări invitate

0
627

La Craiova se deschide astă-seară cea de-a 41-a ediție a Festivalului Internațional „Craiova Muzicală”, eveniment de amploare organizat de Filarmonica „Oltenia”, cu susținerea municipalității. Până pe 17 decembrie vor avea loc nu mai puțin de 41 de evenimente, susținute de peste 700 de muzicieni din 10 țări: Anglia, Olanda, Italia, Elveția, Germania, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova și România. „Putem afirma cu bucurie și cu mândrie că reușim să aducem craiovenilor, și nu numai, cel mai complex și interesant program al unui festival de muzică clasică din România anului 2014!”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, managerul Filarmonicii „Oltenia”, Vlad Drăgulescu. Evenimentul beneficiază de Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I, motiv pentru care în foaierul Filarmonicii are loc astăzi, ora 18.00, vernisajul expoziției „Casa regală în imagini”, iar săptămâna viitoare Craiova va primi, din nou, vizita ASR Principele Radu al României. Alteța Sa Regală a deschis, de altfel, și ediția precedentă a festivalului, din noiembrie 2013.

„Cel mai important festival muzical pe care îl are România în anul 2014”

Manifestare artistică de tradiție, Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” va cuprinde, pe parcursul a aproape o lună, evenimente de tipologii și stiluri diferite. «Ne-am gândit să acoperim nu numai segmentul de muzică clasică, așa că ne-am deschis porțile către muzica de stradă – avem artiști care vor încânta spectatorii cu instrumentele lor neconvenționale, către muzica rock, folk, populară, sacră, muzica de fanfară și operă. Așadar, o paletă aproape completă de genuri muzicale care se întâlnesc în programul festivalului. Ne-am gândit și la cei mici și avem programele „Filarmonica Oltenia merge la școală”, „Să redescoperim Filarmonica în CHEIA FAmilia”, ateliere de creație cu instrumente muzicale neconvenționale, care vor avea loc sâmbăta, ca și un concert dedicat copiilor. Ne-am gândit și la viața muzicală studențească și am invitat cele mai importante Conservatoare din România – de la Iași, Cluj, București și, bineînțeles, Craiova. Peste 700 de muzicieni din 10 țări vor susține cele 41 de evenimente. Astfel, „Craiova Muzicală” este cel mai important festival muzical pe care îl are România în anul 2014», a precizat managerul Vlad Drăgulescu.

O ediție a orchestrelor

Radu Jianu, consultant artistic în cadrul Filarmonicii „Oltenia”, a evidențiat faptul că cea de-a 41-a ediție a evenimentului este una a orchestrelor. «Sunt foarte multe invitate și subliniez faptul că sunt foarte valoroase. Sunt orchestre reprezentative din Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, ca și din țară, care sunt printre cele mai bune: „Virtuozii” din București, dirijată de Horia Andreescu, și Orchestra Română de Tineret, dirijată de maestrul Cristian Mandeal și formată din cei mai buni tineri muzicieni din România. De asemenea, sunt și alte ansambluri invitate», a spus acesta. La rândul său, și Radu Jianu a accentuat faptul că «în România, manifestări de asemenea factură nu prea au loc – în afară de Festivalul „George Enescu”, care este însă un eveniment național, nu organizat de o filarmonică».

Tradiția și reputația Festivalului Internațional „Craiova Muzicală” au atras și un sponsor pe măsură la această ediție: CEZ Vânzare. „Suntem onorați să fim parteneri în organizarea acestui eveniment de o amploare și o rezonanță deosebite”, a declarat Mirela Dima, director executiv.

Concert vocal-simfonic extraordinar Haydn, în deschidere

Festivalul se deschide astă-seară, ora 19.00, cu un concert vocal-simfonic extraordinar Joseph Haydn, cu participarea corului și orchestrei Filarmonicii „Oltenia”, condusă de maestrul Cristian Oroșanu, unul dintre dirijorii tineri de top din România, și cu prezența la pupitrele solistice a sopranei Diana Țugui, mezzosopranei Carmen Topciu, tenorului Cristian Mogoșan și basului Marius Manyov – un cvartet vocal de înaltă ținută artistică. În prima parte, melomanii au ocazia să asculte Simfonia nr. 92 în Sol major, „Oxford”, iar în partea a doua, Missa în Re minor, „Nelson” (pentru soliști, cor și orchestră).

«Am descoperit cu mare uimire amploarea acestui festival. În opinia mea, după Festivalul „Enescu” își revendică un loc deosebit în cadrul evenimentelor culturale din România. Constat cu mare surprindere și plăcere un număr impresionant de evenimente, timp de aproape o lună. Este, deci, un festival extraordinar, la care participă multe orchestre de mare valoare, atât din România, cât și din străinătate. Sunt foarte mândru că eu îl deschid și că fac parte din această conjunctură», a mărturisit dirijorul Cristian Oroșanu.

În foaierul Filarmonicii „Oltenia” are loc astăzi, ora 18.00, vernisajul expoziției „Casa regală în imagini”, ce cuprinde imagini surprinse de Daniel Angelescu. Fotograf profesionist, acesta este colaborator permanent al Casei Regale a Românie din anul 2007, când s-a alăturat prietenului său, reputatul fotograf  Marius Bărăgan, pentru a imortaliza vizita în România a ASR Principelui Moștenitor Alexandru al II-lea și a Principesei Ecaterina ai Serbiei. De atunci, a păstrat în fotografiile sale cele mai importante evenimente ale Familiei Regale a României: Jubileul Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României (2009), Jubileul ASR Principelui Radu al României (2010), Jubileul Majestății Sale Regelui Mihai al României (2011). Fotografiile realizate pentru Familia Regală surprind spiritul unic al acestor evenimente de mare anvergură și impact, ce reunesc familii regale din toată Europa și personalități marcante ale vieții publice românești și sunt caracterizate de rigorile și demnitatea unui protocol de cel mai înalt nivel.

 

Festivalul Internațional „Craiova Muzicală” s-a bucurat, zilele acestea, de o promovare inedită! Pe Calea Unirii, în fața Filarmonicii „Oltenia”, Florinel Lăutaru a oferit craiovenilor mini-recitaluri la… pahare! Sunetele „harpei de sticlă” i-au uimit pe trecători, care au declarat că este pentru prima dată când ascultă un asemenea instrument și cunosc un muzician atât de inventiv. Îl puteți vedea pe Florinel Lăutaru, alături de Benedict Popescu (teramin), evoluând într-un concert neconvențional duminică, 23 noiembrie, de la ora 17.00, în Cafe-Teatru „Play” (strada „C.D. Fortunescu” nr. 18).