Biblioteca Judeţeană din Craiova, un gest de suflet pentru Centrul Cultural Românesc din Kladovo

0
435

Peste 1.700 de volume de carte, nou-nouţe, au ajuns la Centrul Cultural Românesc din Kladovo, cărţi care vor fi răsfoite şi citite de elevii români, care în sfârşit au început să înveţe şi ei limba română la şcolile din Valea Timocului. Printr-un parteneriat între Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova şi Centrul Cultural Kladovo s-a stabilit înfiinţarea unei filiale a bibliotecii din Craiova la sud de Dunăre, la Kladovo. Un gest de suflet, un ajutor nepreţuit, pentru un aşezământ unde românii vin să înveţe despre limba, cultura şi civilizaţia românească. Am putea spune chiar un gest de curaj, un semnal pe care noi, de aici, din Craiova, l-am dat şi am spus că nu ne este teamă, iar dacă Serbia vrea să se integreze într-adevăr în UE trebuie să accepte cartea românească pe rafturile bibliotecii de la Kladovo şi în mâinile tinerilor, care reprezintă viitorul de mâine al Serbiei de Răsărit.

Centrul Cultural Românesc din Kladovo, deschis de Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor „Dunărea” din Kladovo, condusă de românul cu suflet mare Tihan Matasarevici şi înfiinţat cu sprijinul unei finanţări a Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, a primit 1.741 de volume de carte din partea Bibliotecii Județene din Craiova, graţie directorului acesteia, Lucian Dindirică, şi grupului inimos de bibliotecare care au predat o lecţie de civism şi voluntariat.

 „Avem manuale pentru ciclul primar, pornind de la abecedare și până la manualele de clasa a IV-a, aritmetică, educație muzicală, educație civică, geografie, istorie. Sunt manuale noi, achiziționate cu această ocazie și pentru această bibliotecă. Am mai adus cărți de beletristică, colecții cunoscute, romane din literatura română și literatura universală, iar din fondul bibliotecii din Craiova am adus romane din literatura română universală, autori cunoscuți și consacrați (Eminescu, Asachi, Coșbuc etc.), volume cu tematică școlară, cărți de cultură generală, enciclopedii. În total sunt donate 1.741 de volume”, a precizat bibliotecara Jenica Vâţă, de la Biblioteca Județeană din Craiova, un exemplu pentru noi toţi. Colega domniei sale, Aurica Grama, a spus că între biblioteca de la Craiova şi românii din Valea Timocului s-a consolidat o relaţie foarte strânsă. „Biblioteca noastră are grijă de toţi românii de pretutindeni, pe care îi tratează cu multă dragoste. Am donat cărţi în comunităţile românești din Bulgaria, Republica Moldova, S.U.A., Italia, urmează să ducem un număr important de volume și la românii din Spania și avem o legătură foarte strânsă, o legătură de suflet cu românii de pe Valea Timocului. Ne dorim din tot sufletul ca românii de pretutindeni să înveţe limba română și să aibă acces la literatură în limba română”, a completata Aurica Grama, o bibliotecară cu mare experienţă.

Directorul Centrului Cultural Romnesc din Kladovo, Tihan Matasarevici:

„Această bibliotecă reprezintă cea mai mare bucurie pentru românii de aici, din Serbia. Așa ceva nu s-a mai întâmplat în zona Kladovo și nici în zona Negotin. Ne bucurăm să putem avea la îndemână volume de carte românească și să le punem la dispoziție atât copiilor, cât și adulților. Mulțumim din suflet Bibliotecii Județene din Craiova, de la care am primit aceste cărţi. Este foarte important ca noi să avem un fond de carte românească bogat şi util românilor noştri, care doresc să înveţe limba, tradiţiile şi cultura poporului ţării mame România”.