Analize gratuite pentru cancerul de col uterin

0
384

Cifrele de-a dreptul cutremurătoare, pe care medicii specialişti nu au pierdut nicio ocazie să le prezinte, au determinat autorităţile sanitare să lanseze la nivel naţional una dintre cele mai ambiţioase campanii pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Prin intermediul a peste 150 de cabinete ale medicilor de familie, mai mult de 60 de centre de recoltare şi 21 de laboratoare, atât persoanele asigurat,e cât şi cele neasigurate din Dolj pot beneficia acum de analize gratuite. 

În judeţul Dolj funcţionează deja reţele de screening constituite de Spitalul Clinic de Urgenţă din Craiova, Spitalul Clinic Filantropia din Craiova, Spitalul Clinic CF Craiova şi Spitalul Municipal Calafat. În cadrul acestor reţele sunt cuprinse 162 cabinete ale medicilor de familie, 68 centre de recoltare şi 21 de laboratoare, iar lista rămâne deschisă.

Femeile care doresc să participe la acest program trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde vor primi formularul FS1 şi o listă a centrelor de recoltare cu programul de lucru alocat programului de screening. Apoi, se prezintă la centrul de recoltare cu formularul FS1, unde li se vor recolta probe. Rezultatele testului vor fi comunicate de medicul de familie, în maximum 30 de zile. Acesta va înmâna rezultatul testului şi va oferi consiliere privind măsurile  ce trebuie luate. În cazul unui test negativ, persoana respectivă va fi reprogramată la următoarea rundă de testare, peste 5 ani. În cazul unor afecţiuni depistate, leziuni displazice sau invazive, precum şi a unor rezultate neconcludente, va primi bilet de trimitere către un specialist pentru continuarea investigaţiilor.

Femeile ai căror medici de familie nu s-au înscris în programul naţional de screening sunt sfătuite să ceară medicilor lor participarea la program sau să-şi schimbe medicul de familie. Doljencele neasigurate se pot înscrie pentru testare la orice medic de familie care participă la Programul Naţional de Screening.

Programul se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani

Programul de Screening de cancer de col uterin se adresează femeilor cu vârstă cuprinsă între 25 şi 64 de ani, aceasta fiind grupa pentru care programele populaţionale de testare s-au dovedit a fi eficiente. Testarea se opreşte la femeile care au împlinit 64 de ani numai dacă, la ultimele trei controale, analizele acestora nu ridică probleme. Se exclud de la testare femeile care, deşi au între 25-64 de ani, au diagnostic de cancer de col uterin sau alt cancer genital deja confirmat şi femeile cu histerectomie totală pentru afecţiuni benigne.

Având în vedere că numărul pacientelor diagnosticate cu această afecţiune oncologică gravă a crescut în mod alarmant în ultimii ani, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică încurajează participarea la acest program. Autorităţile îşi propun astfel să reducă incidenţa formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii cauzate de acestea. Mai exact, prin intermediul programului se urmăreşte depistarea cancerului de col uterin în stadii incipiente şi îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament. Nu în ultimul rând, se doreşte creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin.

Testarea poate salva vieţi

Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente cancere la femei, în România reprezentând a treia cauza de cancer la femei şi de asemenea, a treia cauză de deces prin cancer. Anual sunt diagnosticate 2.000 de femei cu cancer de col uterin, de obicei în stadii avansate şi 3.000 mor prin cancer de col uterin. În judeţul nostru sunt depistate în jur de 100 de cazuri noi pe an dintre care în jur de 80 în stadii avansate, nevindecabile. Zilnic, opt femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar şase mor din cauza acestei boli. România se situează pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

Studiile arată că testarea o dată la 5 ani a populaţiei feminine de vârste între 25-64 de ani scade mortalitatea cu 30% în grupa de vârstă 25-39 de ani, cu 63% în grupa 40-54 de ani şi 73% la vârste de peste 55 de ani.