Pedeapsă cu suspendare pentru hoţii cu lipici la… bacomate

0
531

Cei doi tineri prinşi astă-vară de poliţişti la un bancomat de pe Calea Bucureşti din Craiova, unde montaseră un dispozitiv artizanal cu lipici pentru a fura banii, au fost condamnaţi de Judecătoria Craiova la câte un an şi şase luni de închisoare cu suspendare. Decizia a rămas definitivă după ce, luna aceasta, Curtea de Apel Craiova a respins recursurile formulate de cei doi, ca fiind nefondate.

Miercuri, 3 august a.c., seara târziu, un echipaj de poliţişti ai Secţiei 3 Craiova şi jandarmi de la GJMb Craiova a depistat, în parcarea hipermarketului “Kaufland”, de pe “Calea Bucureşti”, din municipiu, doi tineri a căror prezenţă acolo li s-a părut suspectă. Cei doi, Ştefan Gavrilescu, de 23 de ani, din localitatea Teslui, şi Cătălin Ceauşu, de 30 de ani, din Craiova, erau cu o maşină Toyota înmatriculată în Spania, în interior fiind găsite mai multe carduri bancare, precum şi dispozitive pe care cei doi le montau la diferite ATM-uri cu scopul de a sustrage bani de la persoanele care efectuau operaţiuni de retragere de numerar.

Ambii tineri au fost duşi la sediul Secţiei 3 Poliţie Craiova, unde au fost audiaţi, în urma cercetărilor efectuate poliţiştii stabilind că aceştia furaseră aproximativ 1.000 lei de la trei bancomate din Craiova, amplasate în cartierele Valea Roşie şi Craioviţa Nouă, iar în momentul în care au fost prinşi aşteptau să apară o altă “victimă”, cineva care să scoată bani de la bancomatul de pe Calea Bucureşti. Gavrilescu şi Ceauşu folosiseră metoda “cash trapping”. Mai exact, montaseră în fanta de ieşire a bancomatelor un dispozitiv cu lipici, de care se prindeau toţi banii pe care o persoană ar fi vrut să-i retragă de la ATM.

Cei doi tineri au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind introduşi în arest, iar a doua zi, la audieri, au început să arunce vina unul pe celălalt. Ştefan Gavrilescu, care era angajat ca agent de pază la Remat, în Craioviţa Nouă, a povestit că avea o datorie de 80 de milioane (lei vechi) la celălalt tânăr şi a fost presat să fure, în timp ce Ceauşu a recunoscut că i-a împrumutat bani celuilalt tânăr, însă a spus că a fost atras “în combinaţie”.

Ambii au fost arestaţi preventiv şi trimişi în judecată pentru furt calificat. Pe parcursul procesului au înapoiat victimelor banii pe care îi luaseră, iar în luna septembrie a.c. Judecătoria Craiova a pronunţat sentinţa în dosar. Ambii tineri au fost găsiţi vinovaţi, fiind condamnaţi de instanţă la câte 1 an şi 6 luni închisoare. Judecătorii au dispus faţă de ei suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani. În acest timp le-au fost impuse şi obligaţii, între care se numără prezentarea la datele fixate de Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Dolj, anunţarea, în prealabil, a oricărei schimbări de domiciliu, reşedinţă sau locuinţa, şi a oricărei deplasări care depăşeşte 8 zile precum şi întoarcerea; justificarea schimbării locului de muncă şi, bineînţeles, cei doi inculpaţi nu au voie să ia legătură unul cu celălalt.

Decizia pronunţată pe 13 septembrie a.c. de Judecătoria Craiova a fost atacată cu recurs de cei doi tineri, însă Curtea de Apel Craiova le-a respins, pe 8 noiembrie a.c. recursurile ca fiind nefondate. Hotărârea Curţii de Apel este definitivă, astfel că Ceauşu şi Gavrilescu vor rămâne cu pedepsele pronunţate la Judecătorie.