Nu mai puţin de 31 de deţinuţi au fost eliberaţi din cele trei penitenciare din Craiova – Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, Penitenciarul Pelendava şi Centrul de Detenţie (fostul Penitenciar de Minori şi Tineri) – la intrarea în vigoare a Legii nr. 169/2017, după cum au anunţat, ieri, reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP). Alţi 238 de deţinuţi din cele trei unităţi de detenţie îndeplinesc, acum, condiţiile pentru a se prezenta în faţa comisiilor de eliberare condiţionată. Asta pentru că legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate. În toată ţara au fost puşi în libertate 529 de deţinuţi.
Joi, 19 octombrie a.c., a intrat în vigoare Legea nr. 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, vizând eliberările din penitenciare pentru condiţii necorespunzătoare. Legea prevede că, la 30 de zile executate în penitenciar în condiţii improprii, deţinuţii beneficiază de şase zile considerate executate. Conform legii, condiţiile necorespunzătoare se referă la cazarea într-un spaţiu mai mic sau egal cu 4 mp/deţinut, care se calculează, excluzând suprafaţă grupurilor sanitare şi a spaţiilor de depozitare a alimentelor, prin împărţirea suprafeţei totale a camerelor de deţinere la numărul de persoane cazate în camerele respective, indiferent de dotarea spaţiului în cauza; lipsa accesului la activităţi în aer liber; lipsa accesului la lumina naturală sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilaţie; lipsa temperaturii adecvate a camerei; lipsa posibilităţii de a folosi toaletă în privat şi de a se respectă normele sanitare de baza, precum şi cerinţele de igienă;existenţa infiltraţiilor, igrasiei şi mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie. erioada pentru care se acordă zile considerate că executate în compensarea cazării în condiţii necorespunzătoare se calculează începând cu 24 iulie 2012.
529 de deţinuţi eliberaţi în ţară
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a anunţat, ieri, situaţia numerică a persoanelor condamnate puse în libertate la termen, adică pe 19 octombrie a.c., ca urmare a scăderii zilelor executate în condiţii necorespunzătoare, precum şi situaţia numerică a persoanelor condamnate care vor fi discutate în prima comisie pentru liberare condiţionată, iar rezultatele sunt: 529 de deţinuţi eliberaţi, după punerea în aplicare a legii recursului compensatoriu şi 3.349 de deţinuţi care vor intra în comisiile de eliberare condiţionată. La Craiova, de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă, 12 deţinuţi au fost eliberaţi (alţi 38 de deţinuţi vor intra în comisia de eliberare condiţionată), de la Pelendava – 18 de persoane eliberate (alte 149 vor intra în comisia de eliberare condiţionată) şi de la Centrul de Detenţie un deţinut a fost eliberat (alţi 51, în comisie).
Referitor la planul solicitat de CEDO, privind condiţiile din penitenciarele din România, ministrul Justiţiei susţine că legea recursului compensatoriu este doar un pas spre soluţionarea problemelor. Astfel, Toader spune că vor fi modernizate mai multe penitenciare, vor fi construite două închisori dar şi un centru de perfecţionare a angajaţilor din ANP. De asemenea, brăţara electronică este o măsura de ordin legislativ avută în vedere.