Prin tegiversarea votului în Senat şi Camera Deputaţilor / Parlamentarii suspectaţi de DNA sunt ajutaţi să „fenteze” Justiţia

0
360

Nume grele din politica românească, parlamentari din diverse partide politice, sunt chemaţi la DNA zilele acestea să dea socoteală, fiind acuzaţi de grave fapte de corupţie. Colegii din Parlament fac scut în jurul lor şi evită să spună clar dacă vor vota pro sau contra arestării acestora, DNA solicitând explicit acest lucru atât Camerei Deputaţilor, cât şi Senatului. Sute de milioane de euro, acesta este prejudiciul de care sunt acuzaţi mai mulţi parlamentari.  Ideea că şi-ar putea da demisia din Parlament pentru a se pune la dispoziţia organelor de cercetare, nici nu poate fi luată în calcul. Aceştia susţin pe aceeaşi voce că sunt nevinovaţi.

Ioan Adam

Versus, procurorii DNA strâng probe care îi pun pe zi ce trece într-o lumină mai proastă în faţa opiniei publice. Evitând momentul votului în Parlament,  aleşii noştri nu fac altceva decât tegiversează trimiterea parlamentarilor suspecţi de fapte de corupţie în judecată. Adică, se împiedică cu bună ştiinţă actul de justiţie. Pentru unul din cei mai controversaţi oameni politici, deputatul Viorel Hrebenciuc, DNA a solicitat ieri, pentru a doua oară, votul parlamentarilor în vedere arestării preventive a acestuia. Acesta este supect în mai multe dosar.

Viorel Hrebenciuc este cercetat de procurorii DNA, alături de deputatul PSD Ioan Adam, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. DNA a cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru arestarea celor doi deputaţi. Hrebenciuc este urmărit penal în acest dosar pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. În noul dosar, în care a fost audiat ieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), deputatul Viorel Hrebenciuc, care are calitatea de suspect, este urmărit penal pentru instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, trafic de influenţă, folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite şi cumpărare de influenţă. Şi mai are un alt dosar, instrumentat tot de DNA, în care Viorel Hrebenciuc este urmărit penal pentru că, susţin anchetatorii, s-ar fi implicat pentru a determina funcţionari din Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru ca această instituţie să revină asupra deciziei de retragere a licenţei postului Giga TV – controlat de primarul din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan.

           Deputatul PSD Ioan Adam este acuzat în dosarul retrocedărilor alături de Viorel Hrebenciuc dar şi alături de senatorul Ilie Sârbu de instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au cerut la finele săptămânii trecute avizul Camerei Deputaţilor pentru arestarea deputatului PC Ion Diniţa, cercetat pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită în dosarul lui Aristotel Cancescu, după ce Consiliul Judeţean Braşov ar fi fost prejudiciat, în urma plăţilor nelegale făcute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro.

Valerian Vreme

          Şi senatorul Dan Şova, este urmărit penal de procurorii DNA, pentru infracţiunea de trafic de influenţă. Viorel Hrebenciuc i-ar fi promis că, dacă promovează legea amnisţiei şi graţierii, pentru a scapa atat el, cât şi Miron Mitrea, de puşcărie, îl va numi preşedinte al PSD-ului. Potrivit unui comunicat al DNA, vineri, 17 octombrie, Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar PSD din Camera Deputatilor, si-ar fi folosit influenta fata de suspectul Dan Sova, membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse.

            Şi acestea nu sunt toate numele celebre de parlamentari care se ascund în spatele acestei calităţi pentru a nu putea da socoteală. Ecaterina Andronescu, Şerban Mihăilescu, Valerian Vreme sunt alte nume grele din politica românească care îşi pun destinul în mâna colegilor.