S-a dat startul la recensământul populaţiei şi locuinţelor

0
316

Începând de ieri şi până pe 31 octombrie în ţara noastră se desfăşoară Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor. Este cel mai complex recensământ realizat după 1989 şi primul după intrarea în Uniunea Europeană, cu un buget de peste 45 de milioane de euro. „Chestionarele recensământului din 2011 cuprind 80 de întrebări, trei formulare fiind obligatorii. Este vorba despre cele privind clădirile/locuinţele, cele de gospodărie, cele care vizează membrii familiilor şi chestionarul de persoană. Acesta este cel mai amplu şi conţine peste 50 de întrebări”, explică Vladimir Alexandrescu, directorul de comunicare al Institutului Naţional de Statistică. Chestionarele conţin informaţii importante despre fiecare persoană în parte, despre locul ei de muncă, veniturile obţinute sau proprietăţile sale. Pentru prima dată, românilor le va fi cerut şi Codul Numeric Personal (CNP). Autorităţile susţin că datele pe care le veţi furniza recenzorului sunt strict confidenţiale şi vor fi folosite numai în scopuri statistice. Pe lângă faptul că vă cer CNP-ul, să nu vă surprindă întrebarea dacă aveţi baie în casă, dacă aveţi dificultăţi de concentrare sau de memorare şi cine este capul gospodăriei.

Ca element de noutate, recensământul realizat în 2011 va colecta date despre starea de sănătate a cetăţenilor şi despre capacitatea de muncă a acestora, prin evaluarea persoanelor cu dizabilităţi. Se vor înregistra toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară (indiferent dacă la momentul recensământului se află în ţară sau în străinătate), persoanele de cetăţenie străină sau fără cetăţenie care au domiciliul (reşedinţa permanentă) în România sau o reşedinţă temporară, precum şi toate clădirile de locuit, clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, clădirile cu unităţi de locuit în comun şi locuinţele din cadrul acestora.

Nu sunt obligatorii răspunsurile la întrebările referitoare la caracteristicile etnico-culturale – etnie, limbă maternă, religie, precum şi la cele privind dizabilităţile. Întrebările chestionarelor pot fi completate de un membru adult al familei sau de persoana considerată cap al familiei. Dacă recenzorul nu găseşte la domiciliu nici un locatar, acesta va lăsa un bilet în care va specifica data în care va reveni. Dacă o a doua întâlnire nu poate avea loc, acesta recomandă locuitorilor să contacteze Comisia de Recenzare de care aparţin. Recensământul din 2011 va cuprinde şi persoanele care trăiesc pe stradă, acest fenomen fiind întâlnit, în principal, în marile oraşe. Toţi cetăţenii români sunt obligati să furnizeze informaţiile solicitate. Cine refuză poate fi amendat cu până la 5.000 lei.