Aşa cum au anunţat, autorităţile locale au plecat, ieri de dimineaţă, în control la asociaţiile de proprietari cu restanţe foarte mari. Luaţi prin surprindere, administratorii s-au scuzat că nu au bani în casă pentru că tocmai au plătit facturile la Termoficare, iar locatarii s-au ascuns în apartamente, refuzând să poarte un dialog deschis cu echipele de recuperatori.
Dis-de-dimineaţă, la asociaţia de proprietari nr. 29 din cartierul Craioviţa Nouă, sediul era deschis, iar administratorul Cojocaru Aurica aştepta locatarii cu restanţe să vină să le plătească. Deşi trecuseră câteva ore de la deschiderea programului, nici unul dintre craiovenii care locuiesc în respectiva asociaţie nu se grăbise să-şi încheie socotelile cu furnizorul de agent termic. Avertismentele – despre care administratorul susţinea că le-a plasat în toate scările de bloc, la loc vizibil – i-a lăsat indiferenţi pe locatari care preferau să-şi dea bea în linişte cafeluţa cu lapte decât să răspundă solicitărilor îngrijorate ale administraţiei. “Deocamdată nu a venit nimeni să plătească, dar mai aşteptăm. De obicei, cei care intenţionează să vină cu bani ajung la noi mai târziu, în jurul prânzului”, a spus administratorul, la rândul lui surprins de controlul matinal la care a fost supus.
La asociaţia nr. 29 Craioviţa Nouă, nici un leu în casă
La cererea şefului Serviciului de Coordonare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Craiova, administratorul Aurica Cojocaru a arătat registrul de casă, precum şi toţi banii pe care-i avea, la acea oră, în seif. Cum în cutia în care se depun spre păstrare încasările de la locatari bătea vântul, aceasta a motivat că, în seara de dinaintea controlului, tocmai ce a achitat o factură către Regia de Termoficare Craiova. “Nu avem mulţi bani în casă la această oră pentru că am achitat aseară (n.r. – miercuri seară) o factură de 50 de milioane de lei pentru energia termică. De când am deschis asociaţia, aşa cum v-am spus, nimeni nu a adus nici un ban şi de aceea avem acum casa goală”, a explicat administratorul. Pe lângă reprezentantul serviciului asociaţiilor şi un poliţist local, a făcut parte şi un angajat al Regiei care a solicitat la control factura pe care Aurica Cojocaru susţinea că o plătise, dovedindu-se că lucrurile stăteau întocmai cum declarase aceasta.
Strânşi cu uşa, locatarii s-au contrat cu echipele de recuperatori
Surpriza a fost şi mai mare în ceea ce-i priveşte pe locatari. După controlul din asociaţie, echipa de recuperatori a pornit-o prin blocuri, bătând la apartamentele cu debite mari. La vederea comisiei, uşile s-au deschis şi s-au trântit cu rapiditate. Speriaţi, locatarii au vorbit din prag cu reprezentanţii autorităţilor, spunând că nu e frumos să fie luaţi cu forţa la primele ore ale dimineţii. Chiar dacă figurează cu datorii mari, ei au promis că vor plăti, dar nu chiar atunci. Când li s-a adus la cunoştinţă că sunt printre locatarii cu cele mai mari datorii şi că, din această cauză, vor ajunge să le provoace necazuri şi vecinilor, cu toţii riscând să-şi petreacă iarna în frig, oamenii au replicat că nu sunt ei cei mai mari restanţieri şi că ar trebui să încerce şi la alte etaje. Deşi au plecat cu chitanţiere la ei, recuperatorii nu au avut, prin urmare, succes mai mare decât administratorul. Din cele câteva familii care au fost vizitate nici măcar una nu a putut fi convinsă să vină cu banii pentru a-şi mai diminua debitele.
Îşi vând apartamentele din cauza datoriilor
Întreaga asociaţie are o restanţă de 10 miliarde de lei vechi, bani pe care locatarii îi datorează Regiei de Termoficare pentru consumul de energie termică. Potrivit administratorului Aurica Cojocaru, cea mai mare datorie în cadrul asociaţiei este de 150 milioane de lei vechi şi o are un locatar care, de altfel, are şi acţiune în instanţă pentru recuperarea acestui debit. Acest caz nu e singurul. După spusele administratorului, există mai multe familii cu astfel de restanţe la întreţinere. Ele motivează că nu mai pot să le mai achite din cauză căau rămas fără servicii sau li s-au diminuat veniturile. Pentru că nu mai poate să scape din acest lanţ al restanţelor, un locatar din cadrul asociaţiei 29 Craioviţa Nouă şi-a scos la vânzare apartamentul, urmând ca să-şi achite datoria după ce va face tranzacţia. De puţin timp, după ce s-au anunţat controalele şi penalizarea celor care nu fac dovada de bunăvoinţă, o altă familie a urmat exemplul, hotărându-se să-şi vândă locuinţa, în ciuda faptului că preţurile pe piaţa imobiliară sunt scăzute.
Solomon promite căldură de Zilele Craiovei
Primarul Antonie Solomon a spus, tot ieri, că asociaţiile de proprietari care au restanţe mici vor primi apă caldă şi căldură de Zilele Craiovei, adică peste câteva zile. “De Zilele Craiovei, noi încercăm să facem tot posibilul ca toţi craiovenii, indiferent că au sau nu datorii, să primească apă caldă şi căldură. Dacă nu se poate să aibă chiar toţi, cu siguranţă că vor beneficia de aceste lucruri cei care nu figurează cu debite mari”, a declarat Solomon. Cele 30 de echipe de recuperatori – formate din câte un reprezentant al Serviciului de Asociaţii, al Regiei de Termoficare şi al Poliţiei Locale – trebuie să verifice în aceste zile nu mai puţin de 70 de asociaţii de proprietari care sunt cunoscute că au cele mai mari restanţe din oraş. În ciuda reacţiei pe care au testat-o pe teren chiar ieri, în prima zi de control, autorităţile susţin că acţiunea e încurajatoare, încasările fiind îmbucurătoare. Dacă până acum se strângea în jur de 1 miliard de lei pe zi de la populaţie, în urma demersurilor din ultimul timp, sumele au crescut la 4 şi chiar 5 miliarde de lei. Debitele totale care trebuie stinse sunt însă mult mai mari – de aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi.
ACEASTA ACTIVITATE NU ERA MAI BINE FACUTA PE TIMPUL VERII SAU DORITI DEBRANSARI MASIVE DE LA TERMO SA VEDEM CE MAI FACETI
Comments are closed.