Perspectivele Pactului Teritorial Sud-Vest Oltenia pentru Ocuparea Forţei de Muncă

0
387

Universitatea din Craiova, promotorul proiectului „Înfiinţarea şi funcţionarea Secretariatul Tehnic al Pactului Teritorial S-V Oltenia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Incluziune Socială din regiunea Sud-Vest Oltenia – STPSV”, cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European, a organizat ieri, în sala de conferinţe a Hotelului Green House din Craiova, „Seminarul pentru diseminarea rezultatelor proiectului”. În cadrul Seminarului au fost expuse rezultatele activităţilor derulate în perioada de implementare, sumarul studiilor elaborate şi au fost prezentate câteva exemple de proiecte susţinute de către STPSV. Au participat membri ai Pactului teritorial pentru ocuparea forţei de muncă şi incluziune socială Sud-Vest Oltenia, reprezentanţi ai autorităţilor publice, ai mediului de afaceri şi ai societăţii civile, precum şi alţi promotori de proiecte implementate în regiunea Sud- Vest Oltenia. „Din păcate aceasta va fi ultima noastră întâlnire în cadrul proiectului menţionat şi am evitat să folosesc cuvinte mari de genul „conferinţă de final”, deoarece, noi nu ne propunem să ne lăudăm cu rezultatele obţinute, ci ne dorim să avem o bază de discuţii pe marginea sustenabilităţii activităţilor desfăşurate în cadrul acestui proiect. Pe parcursul celor trei ani de implementare ne-aţi însoţit şi aţi văzut ceea ce s-a întâmplat. Acest proiect a fost un fel de platformă. În demersul nostru am luat ca bază Strategia Europa 2020” a precizat lect.univ.dr Oana Gherghinescu, director STPSV.

„Cred că nu este suficient doar să identificăm problemele”

Pe lângă contextul implementării, tot ieri s-a mai discutat despre pactele teritoriale în România, despre Secretariatul Tehnic Permanent precum şi despre beneficile necuantificabile. „Prima dată când s-a discutat despre pactele teritoriale a fost în 1996, la Consiliul European de la Florenţa, când s-au înregistrat în jur de 89 de iniţiative pilot, cu abordări de organizare diferite. De exemplu, sub formă de patronate, în Olanda, sindicate, în Germania, stat – în Spania şi mixt – în Italia. În România, au fost creat, în 2006, de Ministerul Muncii, 8 pacte teritoriale, cu rol consultativ,  care implică pe de o parte, crearea de strategii şi politici publice , iar pe de altă parte, consultarea şi dezvoltarea capacităţii. Cred că nu este suficient doar să identificăm problemele. În mod  sigur putem găsi  suficiente probleme comune. Eu cred că este mult mai important să găsim soluţii la problemele identificate. Parteneriatul are rolul de a dezvolta capacitatea membrilor de a găsi soluţii” a mai spus lect.univ.dr Oana Gherghinescu. Bugetul alocat acestui proiect este de 2.034.100 lei, iar parteneri în acest proiect a fost societatea Popeci Utilaj Greu SA şi Asociaţia Mereu pentru Europa. În cadrul proiectului s-au desfăşurat mai multe întâlniri şi workshop-uri, cum ar fi de exemplu : „Forumul regional pentru promovarea şi susţinerea dialogului social în regiunea Sud-Vest Oltenia”; conferinţa „Promovarea implicării femeilor în mediul de afaceri”; Workshop-ul regional „Dezechilibrele de pe piaţa muncii în judeţul Gorj privind ocuparea şi şomajul” sau seminarul „Sprijinirea angajatorilor pentru atragerea de finanţări în scopul angajării persoanelor de etnie romă şi sprijinirea persoanelor de tenie romă în vederea dezvoltării de noi locuri de muncă, în special ca lucrători independenţi”.

Exemple de bună practică

În cadrul Seminarului pentru diseminarea rezultatelor proiectului au mai fost prezentate studiile realizate în perioada de implementare a proiectului şi a Planului Regional de Acţiune pentru Ocuparea şi Incluziune Socialp 2009-2013. Marilena Alecu, specialist în comunicare şi gestionarea de parteneriate a vorbit despre eliminarea prejudecăţilor faţă de persoanele cu grad mare de excluziune din judeţul Dolj precum şi despre problemele cu care se confruntă persoanele cu dizabilităţi. Prezentă la eveniment, Valeria Chiţu, consultant în cadrul STPSV a prezentat activităţile de consultanţă derulate în proiect, iar spre finalul seminarului s-au dat exemple de bună practică identificate pe parcursul perioadei de implementare. Şi pentru că finalizarea unui proiect duce după sine şi la un feedback, cu aceeaşi ocazie, s-au creionat şi perspectivele Pactului Teritorial Sud-Vest Oltenia pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Incluziune Socială.

MARGA BULUGEAN şi ANA MARIA GEBĂILĂ