În Dolj, patru unităţi şcolare de învăţământ preuniversitar vor avea directori interimari

0
442

Suntem în plină perioadă a desfăşurării concursului pentru ocuparea funcţiilor vacante de director, respectiv director – adjunct, în unităţile de învăţământ preuniversitar. Este vorba de cea de a treia sesiune de acest fel, în ultimul an şcolar. În perioada 14-18 septembrie, candidaţii care au promovat proba scrisă au depus opţiunile pentru şcolile la care ar vrea să fie manageri. În Dolj, la două unităţi de învăţământ gimnazial şi două licee nu este nici un candidat nici acum.

În  Dolj, 11 unităţi şcolare au scos la concurs funcţiile de director şi director adjunct. La început,  au fost înscrişi 20 de candidaţi, iar după proba scrisă au rămas doar cinci. Cei care au trecut de primul test au depus opţiuni pentru unităţile şcolare , pe care ar vrea să le conducă în următorii patru ani. Aşa cum spune legislaţia, fiecare candidat putea să depună până la trei opţiuni, însă, în Dolj, doar două unităţi şcolare au concurenţă. „Din cele 11 unităţi şcolare care au scos la concurs funcţiile de director şi director adjunct, doar pentru şapte  au fost depuse opţiuni. La două şcoli, respectiv la Valea Stanciului şi la Predeşti, sunt câte doi candidaţi pe loc. În rest, este funcţia şi candidatul. Avem şi patru şcoli pentru care nu a fost depusă nici o opţiune. Acestea sunt: Liceul „Gheorghe Vasilichi” Cetate, Şcoala Gimnazială Catane, Şcoala Gimnazială Rojişte, Seminarul Teologic Ortodox”, a precizat Oana Zaharie, preşedintele comisiei de concurs. La şcolile la care funcţiile de director nu se vor ocupa prin concurs, Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj va numi în continuare manageri interimari, prin detaşare în interesul învăţământului.

Interviuri, interviuri …

Conform calendarului, structurat pe metodologia de concurs, ar trebui organizate nouă interviuri, , în două zile, însă ar putea interveni schimbări

„De principiu, pentru proba de interviu au fost stabilite două zile de concurs, respectiv 26 şi 27 septembrie. În funcţie de disponibilitatea membrilor din comisii am putea să rămânem şi la o singură zi de interviuri, pentru că vom avea doar 9 interviuri. Dar ne putem pronunţa doar după ce ne vom consulta, pe această temă, cu toţi membrii, pentru că din comisie vor face parte şi reprezentanţi ai mediului universitar dar şi consilieri locali”, a mai precizat Oana Zaharie. Centrul de concurs şi pentru proba de interviu va fi la Liceul „Traian Vuia” din Craiova.

Probele de evaluare

Conform metodologiei de concurs pentru ocuparea funcţiilor de director, la interviu se evaluează competenţele de management strategic, operaţional şi de comunicare prin prezentarea unei strategii de dezvoltare a unităţii de învăţământ pentru care candidează. De asemenea, vor fi evaluate abilităţile de rezolvare a unor situaţii problemă dar şi competenţele digitale ale candidaţilor. Conform calendarului pentru concurs, în perioada 23-30 septembrie se pot depune contestaţiile la proba de interviu, iar pe 30 septembrie se afizează rezultatele candidaţilor. Pe 3 octombrie, candidaţii promovaţi pe mai multe funcţii vor depune opţiunile, iar pe 4 octombrie se vor valida rezultatele. Deciziile de numire pe funcţii se vor emite pe 5 octombrie , iar mandatele celor promovaţi vor fi de patru ani.