Problemele adulţilor cu autism, dezbătute la Craiova

0
524

Oamenii Timpului (1)Persoanele cu autism se confruntă în continuare cu probleme de discriminare, dar şi cu dificultăţi în obţinerea îngrijirilor. Iar lipsa de reacţie a decidenţilor surprinde mai ales în condiţiile în care numărul celor diagnosticaţi cu autism creşte de la an la an. Ieri, la Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova a avut loc dezbaterea „neȘansa adulţilor cu autism în România”, la care au fost prezenţi părinţi ai copiilor şi tinerilor cu autism, reprezentanţi ai instituţiilor publice locale, psihologi şi sociologi.

Principalele teme de discuţie din cadrul dezbaterii de ieri au fost legate de condiţia persoanei cu autism ca adolescent şi adult. În continuare este necesară o îmbunătăţire a legislaţiei care să permită o mai bună integrare a persoanelor cu autism, dar şi o creştere a numărului de terapeuţi specializaţi în intervenţia specifică. Moderatorul dezbaterii organizate în cadrul Colocviilor „Oamenii Timpului” a fost Simona Muşuroi, jurnalist TVR Craiova şi reprezentant regional al Campaniei „Oamenii Timpului”.

Este nevoie de acces egal la educaţie

Timp de mai bine de o oră, s-a discutat despre accesul egal la educaţie, tranziţia de la statutul de copil la cel de adult, impunerea drepturilor civile şi modalităţile de protecţie a persoanelor cu tulburare în spectru autist. „Este vorba de soarta copiilor noştri. Ne dorim ca ei să ducă o viaţă cât mai independentă. Sunt 13 ani de activitate ANCAAR, timp în care n-am fi putut face nimic fără sprijinul mamelor copiilor cu autism, fără voluntari. Iniţiativele noastre merită sprijinite. Sunt mama unui tânăr de 24 de ani cu autism şi pot spune că este necesar mai mult ajutor din partea autorităţilor pentru a integra copiii şi tinerii cu autism. O persoană cu autism are nevoie de intervenţie de specialitate de 40 de ore pe săptămână”, a precizat Luminiţa Sandu, psiholog, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova.

„Avem în vedere nişte planuri de tranziţie de la copil către adulţi în cazul persoanelor cu autism şi chiar extinderea centrului pentru cei cu vârsta de 18-19 ani. Lucrurile se complică atunci când copilul cu autism devine adult. Societatea civilă trebuie să fie mult mai deschisă şi să le dea o şansă acestor tineri”, a declarat Claudia Măciucă, psiholog, şef serviciu Evaluare Complexă a Copilului, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj.Oamenii Timpului (3)

Concert caritabil la Filarmonica „Oltenia”

Aseară, în sala Filarmonicii „Oltenia”, s-a desfăşurat şi un concert caritabil pentru persoanele cu autism susţinut de pianista Raluca Știrbăţ, alături de Orchestra de Cameră a Filarmonicii Oltenia Craiova (dirijor Ivan Iliev). Concertul este inclus în Turneul Naţional susţinut de pianista Raluca Știrbăţ în această toamnă, în nouă oraşe ale României. Primul a avut loc pe 15 septembrie, la Constanţa, şi a fost găzduit de Muzeul de Artă.

Campania „Oamenii Timpului” se desfăşoară timp de o lună în nouă oraşe ale României prin intermediul unor evenimente speciale dedicate comunităţilor devenite centre de monitorizare în acest an.

Întâlnirile pianistei Raluca Știrbăţ (membră a Juriului Naţional al Campaniei „Oamenii Timpului”, categoria Societate civilă) cu publicul vor avea loc pe parcursul celei de-a doua părţi a lunii septembrie şi începutul lunii octombrie şi vor avea următorul itinerariu: Cluj-Napoca (22 septembrie), Bucureşti (4 octombrie), Piatra Neamţ (7 octombrie), Iaşi (8 octombrie) şi Suceava (9 octombrie).

Colocviile „Oamenii Timpului”, moderate şi gândite special pentru comunităţile în care activează de către managerii regionali, se vor desfăşura după următorul calendar: Cluj-Napoca (22 septembrie), Sibiu (24 septembrie), Bucureşti (4 octombrie), Piatra Neamţ (7 octombrie), Iaşi (8 octombrie), Suceava (9 octombrie) şi Timişoara (15 octombrie).

Campania „Oamenii Timpului” este un proiect al Asociaţiei Revistei Timpul şi beneficiază în 2016 de o recunoaştere extraordinară din partea unora dintre instituţiile-emblemă ale României. ASR Principesa Moştenitoare Margareta, Custodele Coroanei Române, a acordat Înaltul Patronaj Galei „Oamenii Timpului”. De asemenea, Campania „Oamenii Timpului” RO+ beneficiază de patronajul Ministerului Culturii.