Dacă nu se reduc termenele la licitații / Primăria Craiova va intra în blocaj

0
325
Lia Olguța Vasilescu

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, este de părere că, de cele mai multe ori, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) nu răspunde contestațiilor în termenul legal, ceea ce conduce la blocarea procedurilor de achiziții publice. Aceasta ar fi o cauză pentru care guvernanții trebuie să ceară reprezentanților europeni să reducă termenele la licitații. 

Primarul Lia Olguța Vasilescu a declarat că reprezentanții Guvernului s-au angajat ca vor renegocia cu Comisia Europeană scăderea termenelor la licitații. „Am avut o întâlnire a Asociației marilor orașe, mai precis a Comitetului director cu premierul Victor Ponta și mai mulți miniștri din Guvern. Municipalitățile au ridicat probleme vizavi de legislația, în primul rând de cea a achizițiilor publice, care este foarte-foarte stufoasă și ne dă foarte multe bătăi de cap tuturor. Ca să faci un sens giratoriu într-un oraș trebuie să aștepți șase luni doar pentru partea de documentație și de licitații, urmând să fie construit într-o lună și chiar mai puțin. O mare parte din aceste probleme era cunoscută și la nivelul Guvernului, pentru unele dintre reglementări va trebui să se renegocieze cu UE, cu Comisia Europeană, dar am fost asigurați că se va întâmpla acest lucru”, a spus primarul Craiovei, în cadrul unei conferințe de presă.

CNSC întârzie cu răspunsurile la contestații

Potrivit edilului-șef din Bănie, mai mulți primari din țară doresc termene mai mici la licitații, întrucât acestea sunt contestate foarte des, iar termenele de soluționare a contestațiilor durează foarte mult. „CNSC-ul nu răspunde în termenul legal contestațiilor și atunci, practic, ni se blochează procedura, urmând să o luăm de la capăt. Ceea ce nu este în regulă. Iar toate aceste lucruri trebuie să fie puse la punct, pentru că s-a ajuns în situația dramatică de a avea fonduri europene, de a putea să le accesăm, dar de a ne duce foarte mult cu perioada înspre termenul-limită”.

Lia Olguța Vasilescu a dat ca exemplu Craiova, care, până la data de 15 iunie 2015, va trebui să contracteze toate lucrările realizate cu fonduri europene, ceea ce înseamnă organizarea de licitații și finalizarea execuției lucrărilor. „Nu ai apucat să cheltuiești în actualul exercițiu financiar, este strict problema ta. Ori ne lovim cu toții de aceste blocaje”.