Spitalul Judeţean, prins între CAS şi furnizorii de medicamente

0
335

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova acuză Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) că nu a plătit restanţele către unitatea sanitară, iar datoriile acumulate ar putea afecta pe viitor aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare. În schimb, reprezentanţii CAS Dolj spun că datoria este una foarte mică, aceasta urmând să fie achitată, cel mai probabil, luna viitoare.    

La sfârşitul lunii august a.c., datoriile Spitalului Judeţean din Craiova se ridicau la nu mai puţin de 15,8 milioane de lei. Managerul, conf. univ. dr. Florin Petrescu afirmă, însă, că unitatea sanitară are servicii medicale contractate şi efectuate care încă nu au fost plătite de Casa de Asigurări de Sănătate, acesta fiind motivul pentru care spitalul a acumulat o datorie uriaşă.

„Până la urmă nu este vorba de o problemă a spitalului. Noi aşteptăm să ne fie plătite datoriile. Tot ceea ce a făcut spitalul este în concordanţă cu contractul pe care-l avem cu Casa de Asigurări de Sănătate. S-au făcut angajamente şi s-au făcut cheltuieli în spital în limita fondurilor pe care le-am avut contractate. Numai că noi ne-am făcut serviciile medicale, am desfăşurat activitate şi am înregistrat nişte datorii care nu sunt reale. Practic, în momentul în care se va face plata, spitalul nu va mai avea niciun arierat”, a declarat conf. univ. dr. Florin Petrescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Datorii de 15,8 milioane de lei

În plus, reprezentanţii unităţii sanitare spun că angajamentele de cheltuieli sunt în concordanţă cu veniturile, iar în momentul în care Casa de Asigurări de Sănătate va vira banii, situaţia se va reglementa, urmând ca spitalul să revină pe linia de plutire. „Dacă mâine ne plăteşte Casa de Asigurări datoriile, mâine nu mai avem arierate. Datoriile noastre se ridicau la sfârşitul lunii august la 15,8 milioane de lei, iar sumele pe care le avem de luat de la Casă sunt mai mari de 15,8 milioane de lei. Cele 15,8 milioane de lei reprezintă datorii, inclusiv cele curente. Arieratele sunt doar 5,6 milioane din această sumă. Cred că dacă ni s-ar plăti datoriile am fi spitalul cu cea mai bună situaţie din România”, a afirmat managerul celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia.

Din cauza datoriei foarte mari, medicii se tem că, în curând, spitalul va rămâne fără cele necesare acordării de îngrijiri medicale. „Întâmpinăm dificultăţi şi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu medicamente şi materiale sanitare. Noi avem banii respectivi, dar nu îi putem plăti furnizorilor. Orice furnizor îţi cere să plăteşti la termenul la care ai făcut contract cu el. Atunci când am avut bani am plătit, când am spus că nu avem, am dovedit care este cauza, iar furnizorii au înţeles”, a mai spus dr. Florin Petrescu.

Restanţele vor fi plătite luna viitoare

În replică, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Dolj confirmă exista anumitor restanţe către mai multe spitale din judeţ, însă spun că sumele datorate sunt mici. Aceşti bani au rezultat din decalajele de fiecare lună apărute ca diferenţă între valoarea de contract şi deschiderile de credit. Mai mult decât atât, cei de la CAS Dolj estimează că în următoarele 15 zile sumele de bani datorate către unităţile sanitare vor fi plătite.