Adăpostul canin a primit undă verde, în CLM Craiova

0
371

Consilierii municipali au aprobat, ieri, proiectul privind construirea adăpostului canin, sub rezerva ca Primăria Craiova să nu se avânte la cheltuieli foarte mari în acest scop. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a promis aleşilor locali că investiţia va fi făcută cu costuri minime. Alesul local Bianca Predescu a explicat şi că, pe lângă adăpost, va fi lansat un proiect pentru sterilizarea gratuită a câinilor maidanezi şi a celor din gospodării, cu acordul proprietarilor. 

Proiectul de hotărâre privind amenajarea unui adăpost canin, cu 5.200 de locuri pentru început, pe care municipalitatea intenţionează să-l ridice în apropierea podului de la Breasta, a fost, ieri, votat de aleşii locali, dar cu unele comentarii. Observaţiile au venit din partea consilierilor din opoziţie. Consilierul PDL, Dan Cherciu i-a atras atenţia primarului că, din motive politice, consilierii democrat-liberali nu au fost consultaţi în luarea acestei decizii, deşi problema câinilor comunitari i-a preocupat îndeosebi pe colegii săi. „M-aş fi bucurat dacă, dincolo de bariera politică care ne desparte, am fi putut avea o contribuţie la astfel de proiect. Executivul ar fi încercat să se inspire sau, cel puţin, ar fi cerut un punct de vedere şi consilierilor care, pe mandatul trecut şi chiar înainte de campania electorală, au propus o soluţie. În tandem cu construirea unui adăpost de capacitate mai mică, era şi o măsură – zic eu inedită – de sterilizare sau de adopţie a câinilor. Măsura respectivă avea un mare avantaj, anume că costurile erau deosebit de reduse. Practic, dacă este să raportăm valoarea acestui adăpost, vom constata că propunerea de a cointeresa locuitorii să-şi sterilizeze şi să adopte câinii ar fi echivalat cu aceeaşi sumă pentru 20 de ani”, a arătat Cherciu.

Cherciu vrea ca repere pentru Craiova, Viena şi Parisul

Dan Cherciu le-a reamintit colegilor consilieri că propunerea sterilizărilor şi adpoţiilor contra reduceri de impozite, care a fost iniţiată de Mărinică Dincă în timpul campaniei electorale, a reuşit să strângă 20.000 de semnături pentru punerea sa în practică, lucru care îi dovedeşte valabilitatea. „Vreau însă să reamintesc că 20.000 de craioveni au semnat, la momentul respectiv, pentru această iniţiativă şi, mai mult decât atât, există deja un oraş în România care a adoptat o măsură asemănătoare. E adevărat că nu oferă reduceri de impozit, ci oferă reducere la serviciul de alimentare cu apă pentru cei care adoptă sau sterilizează imediat”, a mai spus Cherciu. Pe de altă parte, consilierul a cerut municipalităţii să nu se mai raporteze la municipii mai mici decât Craiova în implementarea unor proiecte, de genul Slatinei, ci să-şi fixeze ca reper Viena sau Paris. „Mândria noastră de locuitori ai unui oraş de peste 300.000 de locuitori ar trebui să ne împiedice să găsim astfel de modele. După Slatina, bănuiesc că urmează modelul Dăbuleni, poate le vom propune craiovenilor să cultive şi pepeni. Eu aş vrea ca locuitor mândru al acestui oraş să fie invers, Constanţa să ia modelul Craiovei. Sau dacă tot e vorba de modele, măcar haideţi să adoptăm modelele de la Viena, Paris, pe care şi eu, personal, le-aş aplauda”.

1.000 de câini vor fi adoptaţi în acest an

Consilierul PSD, Bianca Predescu a explicat că metoda sterilizărilor se regăseşte într-un proiect mai amplu, care a fost pus la punct după consultările cu primarii din localităţile învecinate Craiovei şi cu reprezentanţii ONG-urilor de profil. „În luna aceasta şi în luna precedentă am avut patru runde de întâlniri la care au participanţii tuturor ONG-urilor ce desfăşoară activitatea în acest domeniu. Am găsit foarte multe soluţii. Se va suporta serviciul de sterilizare gratuită a tuturor câinilor aflaţi pe domeniul public şi a celor care se află în gospodării, cu acordul proprietarului, eliminând astfel cauza principală a abandonului a acestor animale. Am eliminat cele două taxe care erau în regulament. Urmare a asocierii pe care am creat-o cu ONG-urile care au relaţii externe cu parteneri similari, văzând intenţia noastră de reglementare şi măsurile pe care vrem să le luăm, văzând că suntem mult înainte de alte unităţi administrativ-teritoriale, au promis să adopte un număr de câini fără stăpân până la sfârşitul acestui an şi pe care noi îi vom avea în evidenţă prin acest program de interes local”, a spus consilierul. În opinia alesului Bianca Predescu, partenerii din partea ONG-urilor se vor implica în adoptarea unui număr de 1.000 de câini comunitari, care vor fi preluaţi de pe domeniul public până la sfârşitul acestui an.

Consilierii au cerut economii la bugetul local

Consilierul PP-DD, Ionel Pană i-a reproşat municipalităţii că se aventurează la soluţia cea mai costisitoare, cea de construire a unui adăpost cu bani publici, în loc să se îndrepte spre o execuţie cu costuri mai mici, cum ar fi o eventuală gratuitate obţinută din partea ONG-urilor sau în urma accesării unor fonduri europene. „M-aş fi aşteptat ca şi la această dezbatere să participe ONG-urile. Eu consider că ar trebui să se economisească din fondurile Primăriei, să încercăm să atragem bani prin aceste ONG-uri şi din fondurile comunităţii europene. Dacă doamna primar va încerca singură să rezolve această problemă, eu consider că nu vom putea să o ducem la bun sfârşit. De aceea, susţin angrenarea tuturor ONG-urilor care pot să participe la rezolvarea acestei probleme”. În plus, consilierul Ionel Pană le-a atras atenţia autorităţilor că sensul acestei investiţii nu ar trebui să fie de suplimentare a acestui adăpost cu încă 5.000 de locuri, ci invers, întrucât scopul este ca, în timp, efectivele de câini să fie mai mici. „Întâi să vedem cum se comportă investiţia în prima fază, ce se întâmplă după ce am adus 500 de câini. Sunt de acord poate şi cu a doua fază, dar de unde vom şti pe ce perioadă vom ţine aceşti câini acolo. Poate că 5.200 de câini nu îi vom ţine 20 de ani de acum încolo. Deci acele locuri sunt ipotetice şi ar trebui să mai reflectăm asupra sumei”.

Olguţa Vasilescu: „Altă soluţie nu există”

Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a promis consilierilor municipali că nu va cheltui un leu în plus faţă de cât este necesar pentru această investiţie. „Suntem în etapa legală posibilă în construcţia acestui adăpost de câini. Acum încep să înţeleg de ce 20 de ani nu s-a putut construi, pentru că nu s-a făcut nimic, dar s-a vorbit mult. Sunt frumoase aceste idei, să vină ONG-urile să ne plătească, poate vă faceţi dumneavoastră un ONG şi veniţi şi ne sponsorizaţi, eu nu am fost în stare să găsesc nici unul. Dacă dumneavoastră găsiţi, cu mare plăcere, ei aduc banii şi noi construim pe banii lor. Am tras de aceste etape legale cât s-a putut şi de bani la fel. Vă asigur că nu cheltuiesc un leu în plus faţă de cât este necear pentru această investiţie. Dar investiţia este foarte necesară, ne-am săturat cu toţii de maidanezi pe străzi. Nu avem altă variantă, trebuie să construim adăpostul. Legea nu ne dă voie să-i eutanasiem, şi poate nici nu suntem de acord cu această idee, dar nici nu mai putem să-i lăsăm pe stradă”. Potrivit studiului de fezabilitate, lucrarea este estimată la suma de 1,2 milioane de euro, în contul cărora vor fi realizate padocuri în care vor încăpea 5.200 de câini. Administratorul municipiului, Gheorghe Nedelescu, a subliniat că aceste costuri ar putea să fie mai mici în urma licitaţiei, dar nicidecum mai mari.