Mai sunt doar trei zile până la marea acţiune de ecologizare a ţării, iar îndemnul „Let’s do it, România” este pe buzele tuturor. Organizatorii evenimentului pun, zilele acestea, pe hârtie, ultimele detalii legate de cea mai mare acţiune de strângere a gunoaielor, la care vor participa zeci de mii de voluntari. În Dolj, peste 15.000 de persoane sunt aşteptate sâmbăta aceasta să dea o mână de ajutor pentru ca judeţul să fie ecologizat. „Obiectivul nostru, pentru ca acţiunea să se desfăşoare cu bine în Dolj, este de a coopta 15.000 de voluntari, faţă de cei 10.000, pe care am reuşit să-i scoatem la igienizare anul trecut. Pentru aceasta avem parteneriate cu foarte multe instituţii, încă mai căutăm parteneriate cu ONG-uri, cu companii private, pentru a putea echipa toţi voluntarii, astfel încât totul să decurgă aşa cum ne-am propus”, a afirmat, ieri, Cătălin Zamfir, coordonatorul proiectului la nivelul judeţului Dolj. Acesta a afirmat că până în prezent au fost identificate aproximativ 300 de locuri ce urmează a fi curăţate în Dolj, dar procesul este încă în derulare, de la primăriile din judeţ fiind aşteptate, în continuare, liste cu zone care ar trebui igienizate. „Joi, o să facem toate socotelile şi o să ştim şi câte primării se implică şi câte mormane sunt de curăţat şi, totodată, o să avem o cifră mai precisă legat de estimarea voluntarilor participanţi”, a precizat coordonatorul de proiect.
Ecologizare cu 25.000 de saci şi 7.000 de mănuşi
Cu sprijinul partenerilor, instituţii de stat, companii private şi ONG-uri, au fost strânse şi materialele necesare desfăşurării acţiunii de pe 24 septembrie. Deşi reprezentanţii proiectului spun că situaţia în acest sens este ceva mai bună faţă de ediţia precedentă a campaniei, aceştia au afirmat că ar fi fost nevoie de încă pe atâtea materiale. Totodată, este nevoie şi de utilaje pentru transportul deşeurilor din localităţi, la groapa ecologică de la Mofleni. „Anul acesta stăm mai bine pe partea de resurse. Avem un stoc de 25.000 de saci şi aproximativ 7.000 de mănuşi, dar necesarul pe care noi l-am conceput este undeva la dublul acestei cifre: am fi avut nevoie de mănuşi pentru fiecare dintre voluntari şi de circa cinci saci de persoană, adică aproximativ 75.000 de saci. Avem parteneriat semnat pentru depozitarea gunoiului în mod gratuit, însă va trebui să vedem cu implicarea căror instituţii sau firme reuşim să transportăm deşeurile strânse din fiecare localitate, către Craiova, la groapa ecologică”, a declarat Cătălin Zamfir. „Este o acţiune care trebuie încurajată în permanenţă, ar trebui să se întâmple mult mai des, nu doar o dată pe an şi la iniţiativa unei organizaţii. Fiecare administraţie locală are obligaţia de a organiza o astfel de acţiune şi, mai presus de toate, oricare dintre noi avem obligaţia de a fi conştienţi şi a fi şi alături de ceilalţi în menţinerea unui mediu curat”, a afirmat şi Nicolae Giugea, prefectul judeţului.
Până ieri, 28 de primării confirmaseră participarea la acţiune, 78 transmiseseră că analizează posibilitatea implicării sau completează documentele solicitate, iar cinci au anunţat că nu se vor implica.
Cătălin Zamfir, coordonatorul proiectului „Let’s do it, România” în Dolj:
«Cele mai multe locuri identificate a fi cu probleme sunt în Craiova şi în vecinătatea ei. Vorbim de circa 200 de zone pe raza oraşului şi 100 răspândite în judeţ. Sunt zone „tradiţionale”. Vorbim de Bucovăţ şi pădurea Bucovăţ, zonele de pe lângă Făcăi, iar în judeţ sunt zonele Calafat, Desa, Ciuperceni».