Liderii coaliţiei de guvernare vor discuta luni modificările aduse Codului fiscal

0
123

PSD, UNPR, ALDE şi reprezentanţii minorităţilor urmează să discute luni dimineaţă, înaintea începerii sesiunii extraordinare a Parlamentului, despre modificările aduse ieri Codului fiscal, în întâlnirea tehnică dintre partidele parlamentare, au declarat, pentru Mediafax, surse din coaliţie. În cadrul discuţiilor, urmează să se stabilească şi dacă vor avea loc noi negocieri politice între partidele parlamentare.

O variantă luată în calcul este ca toate dezbaterile politice să aibă loc în comisiile Parlamentului şi în plen, fără a mai fi necesară o întâlnire cu PNL şi UDMR, în urma consensului la care s-a ajuns în discuţiile de joi. Potrivit aceloraşi surse, urmează însă să aibă loc, în perioada următoare, şi negocieri politice asupra noii legi a salarizării unitare. Reprezentanţii partidelor propun, în urma discuţiilor tehnice de joi, ca noul Cod Fiscal să prevadă o scădere a TVA în trepte, respectiv 20% de la 1 ianuarie 2016 şi 19% de la începutul lui 2017.

Eugen Nicolicea (UNPR) a menţionat, la finalul întâlnirii de la Palatul Parlamentului, că au fost propuse mai multe modificări la Codul fiscal, acestea urmând să se constituie în amendamente la proiect. “Principalul amendament este acela că vom avea o scădere a TVA în trepte – prima treaptă va fi de 20%, intrarea în vigoare odată cu Codul, de la 1 ianuarie 2016 şi, după aceea, de la 1 ianuarie 2017, 19%”, a spus Nicolicea.

Senatorul Haralambie Vochiţoiu a precizat, la rândul său, că în urma consultărilor s-a decis şi ca eliminarea supraaccizei la alcool şi la carburanţi să fie amânată până la 1 ianuarie 2017. El a adăugat că toate celelalte măsuri prevăzute în proiect s-au păstrat.

Vicepreşedintele ALDE Cătălin Beciu a declarat, după consultările tehnice pe Codul fiscal, că poziţia ALDE ar părea singulară deoarece susţine actuala formă a Codului, cu TVA de 19%, arătând că nu a semnat acordul tehnic şi că poziţia va fi stabilită în interiorul partidului şi al coaliţiei.