Deocamdată, profesorii nu declanşează greva

0
362

Anunţul făcut de premier, conform căruia angajaţii din sistemul sanitar vor avea parte de creşteri substanţiale ale salariilor, a agitat apele în sistemul bugetar, iar din zona învăţământului au apărut zvonuri care vorbesc despre o grevă ce ar putea paraliza întregul sistem educaţional. Ieri, într-o conferinţă de presă, Constantin Rada, unul dintre liderii sindicali cu rezonanţă în învăţământ, a menţionat că, deocamdată, nu se pune problema declanşării unei mişcări de amploare, dar nu sunt excluse manifestaţii de protest. Acesta a mai spus că se cere o întâlnire cu prim-ministrul Victor Ponta, cu un termen de graţie de două săptămâni, după ce i-a fost emisă şi o scrisoare pe această temă.

Constantin Rada

În sistemul educaţional, problema a început când, conform unei legi din 2009, salariile cadrelor didactice trebuia să crească că 50%, dar, din mai multe motive, aceasta nu a fost pusă în aplicare, iar profesorii au atacat în instanţă neaplicarea legii. Completele de judecată le-au dat câştig de cauză profesorilor, astfel că aceştia au început să-şi primească banii. „Se vehiculează, prin mai multe medii, că profesorii deja primesc bani mulţi. Este adevărat, s-au majorat salariile, dar să ţinem cont că, pur şi simplu, aceştia beneficiază de drepturile lor, câştigate în instanţă. Acum, numai la Dolj, vom intra în perioada efectuării plăţilor aferente trimestrului al III-lea din 2016, conform eşalonării care este stipulată până în 2017. Este adevărat, mai este o mică restanţă, referitoare primului trimestru din 2016, iar pentru cel de-al doilea din acelaşi an plăţile sunt făcute în proporţie de peste 50%. Fac un apel la toate Consiliile Locale din Dolj să urgenteze efectuarea plăţilor, să întrunească şedinţele de Consilii Locale şi să aprobe deschiderea liniilor de acreditare, astfel încât la începutul lunii septembrie să fie virate drepturile salariale ale cadrelor didactice”, a spus Constantin Rada, preşedinte al Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ – Dolj şi vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Dezbateri pe salarizarea bugetarilor

Acesta a fost primul lucru atins, ieri, în cadrul conferinţei de presă, de Constantin Rada. Cel de-al doilea subiect s-a referit la zvonurile care duceau către o grevă generală în învăţământ. Cel puţin deocamdată, aceasta este exclusă. «Vreau să fiu bine înţeles – nu suntem împotriva măririi salariilor cadrelor sanitare, oamenii îşi cer drepturile, dar cerem dezbaterea de urgenţă a legii salarizării bugetarilor. I-am scris premierului – căruia îi mulţumim că ne-a ajutat şi am avut posibilitatea să intrăm la timp în posesia salariilor restante, stabilite prin hotărâri judecătoreşti şi să grăbim puţin plata, deoarece s-a înţeles că pierderile cu tergiversarea sunt mult mai mari – şi i-am cerut o întâlnire de urgenţă. Pe noi ne-a surprins manevra prin care s-a decis dublarea salariilor din sănătate, înainte de a fi discutată legea salarizării bugetarilor. Dacă după două săptămâni nu vom primi un răspuns coerent şi, mai ales, sustenabil economic, vom vedea ce cale de urmat este. I-am cerut, de asemenea, să revină asupra legii pensiilor parlamentarilor, fiindcă ni se pare o mare mârşăvie. Nu se poate ca, după ce stă patru ani pe un fotoliu de deputat sau senator, un ales să primească 4.000 de lei pensie lunară. Vom ataca pe toate căile această lege, pe care, personal, o consider idioată.De fapt, de aici a început toată discuţia. De asemenea, dacă, aşa cum am mai spus, nu se va dezbate legea salarizării bugetarilor în totalitate şi nu secvenţial, nu vom merge la discuţii. I-am arătat, prin materialul trimis, că sunt posibilităţi de acoperire a drepturilor salariale, una fiind reducerea aparatului bugetar, prin dispariţia multor posturi care nu au acoperire sau a desfiinţării puzderiei de tot felul de agenţii deconcentrate», a mai punctat Constantin Rada.

Salarii mici

În ceea ce priveşte posibilitatea unei greve de proporţii, vicepreşedintele FSLI a declarat: „Nimeni, după 25 de ani de democraţie, nu mai poate veni să spună că „eu, ca lider, declanşez greva”. Este o mare prostie. Vom lua legătura cu toţii membrii noştri de sindicat, îi vom întreba ce doresc să facem şi, după cele două săptămâni în care aşteptăm răspunsul prim-ministrului, vom vedea ce este de făcut. Oricum, nu excludem nicio variantă de protest, dar în limitele legii. Revin şi spun că este nevoie de reducerea aparatului bugetar. Dacă noi am redus din posturi, deoarece nu mai aveau acoperire, o pot face şi alţii. În cazul în care nu se ajunge la un consens, se poate merge chiar la greva generală, dar aceasta este forma limită. Şi, ca să nu mai fim blamaţi, vă spun că salariul unui cadru didactic debutant este 780 de lei net, al unuia cu definitivat – 836 de lei, iar al celui aflat aproape de pensionare – 1.980 de lei”.