Locuitorii din Calafat au reprimit, de miercuri seara, apă la robinete. Compania de Apă Oltenia (CAO) a reuşit să asambleze o mini-staţie plutitoare care asigură câteva ore de apă rece oraşului. Autorităţile îi asigură pe locuitorii că programul va reveni la normal când nivelul Dunării va creşte destul de mult ca să se poată fi repusă în funcţiune vechea staţie de pompare ce se află în apele fluviului.
Compania de Apă Oltenia a anunţat, ieri, că se află în imposibilitatea de a asigura furnizarea serviciului de alimentare cu apă potabilă în municipiul Calafat, în regim continuu, deoarece sursa de alimentare cu apă brută a municipiului este fluviul Dunărea, iar nivelul său este şi acum extrem de scăzut. Cei 150.000 de abonaţi au primit, însă, apă la robinete, începând de miercuri seara, când a fost pusă în funcţiune o staţie de pompare plutitoare care a fost montată pe Dunăre. „Staţia de pompare plutitoare a fost făcută pe loc, de către noi, pentru a le oferi apă oamenilor din Calafat. Am construit-o special pentru această situaţie, dar este totuşi o soluţie provizorie, fiindcă nu poate asigura tot necesarul de apă de care are nevoie acest municipiu. După calculele noastre, asigură cam 300 de metri cubi pe oră, adică doar 60% din necesarul zilnic de apă al Calafatului”, a precizat Constantin Mitriţă, directorul CAO.
Şapte ore de apă pe zi
Prin intermediul staţiei plutitoare, reprezentanţii CAO furnizează apă după un regim de restricţie – dimineaţa, între orele 6.00 şi 10.00, şi după amiaza, între orele 18.30 şi 21.00. Potrivit primarului Mircea Guţă, programul de apă rece a fost prelungit cu încă o oră, ieri-dimineaţă, ca urmare a faptului că noua staţie de apă a fost îmbunătăţită între timp. „Lumea este mulţumită că primeşte apă şi chiar au reuşit să ofere o oră în plus peste programul stabilit. Am discutat cu reprezentanţii CAO şi le-am sugerat că ar fi bine ca această oră suplimentară să fie lăsată pentru seară, când oamenii folosesc apă în cantităţi mai mari”, a declarat Mircea Guţă. Reluarea furnizării serviciului de alimentare cu apă potabilă, în municipiul Calafat, în regim continuu, urmează să fie asigurată când nivelul fluviului Dunărea va permite aceasta.
Dunărea continuă să-şi scadă nivelul
Partea proastă este că nivelul Dunării este în scădere continuă şi nu se ştie cu exactitate când se va putea trece la folosirea pompelor de adâncime. Autorităţile spuneau ieri că nivelul Dunării a mai scăzut încă 4 centimetri, dar că se aşteaptă totuşi o uşoară creştere ca urmare a ploilor din noaptea de miercuri spre joi. „Instalaţia mare stă pe burtă, nu poate fi folosită deocamdată. Dar tot răul este spre bine, fiindcă s-a făcut această staţie de rezervă, cu conducte şi cu tot ce îi trebuie, pe care o putem folosi când scade foarte mult nivelul Dunării. Nu se poate asigura tot necesarul de apă, dar tot este bine, fiindcă sunt şi instituţii care nu se pot lipsi de apă”, a mai spus primarul din Calafat. Lipsa apei ridica o mare problemă la spitalul din localitate, care altfel ar fi trebuit să fie aprovizionat din cişmelele publice pe care primăria le-a amenajat în municipiu.
O staţie plutitoare va fi achiziţionată cu fonduri europene
Staţia plutitoare de mică dimensiune care a fost improvizată acum pentru aprovizionarea cu apă a municipiului Calafat este prima pe care o deţine, în reţeaua proprie, compania de apă. Vestea bună este însă că municipiul de pe malul Dunării va avea, totuşi, o staţie plutitoare în adevăratul sens al cuvântului. Conducerea CAO a spus că se aşteaptă, de acum încolo, la astfel de niveluri scăzute ale Dunării, punându-se tot mai evident problema că vechea staţie nu mai poate funcţiona. În programul POS Mediu 2, care se derulează în perioada 2014-2018, pentru Calafat este prevăzută achiziţionarea unei microstaţii plutitoare, iar reprezentanţii CAO susţin că se lucrează acum la Studiul de fezabilitate, urmează Proiectul tehnic, iar anul viitor vor fi lansate licitaţiile de achiziţie. Preţul unui staţii plutitoare de pompare este estimat la suma de 1,5 milioane de euro.