Povestea „Eroului Necunoscut” a ajuns la Craiova

0
339

Zilele acestea, Cercul Militar din Craiova găzduieşte o expoziţie unică de fotografie dedicată „Eroului Necunoscut”. Vernisajul a avut loc ieri, în prezenţa a numeroşi militari de la Brigada 2 Infanterie „Rovine”, a veteranilor de război şi a reprezentanţilor Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, organizator al acestui eveniment. Craiovenii pot admira instantanee reprezentative din istoria de 90 de ani a cultului „Eroului Necunoscut”.

Fotografiile surprind momente importante dedicate aducerii şi reînhumării osemintelor „Eroului Necunoscut”. Anul trecut s-au împlinit 90 de ani de când regele Ferdinand a decis ca simbolul sacrificiului celor căzuţi pentru idealul naţional să fie evocat de osemintele unuia dintre ostaşii neidentificaţi căzuţi la datorie la Mărăşeşti, Mărăşti, Oituz, Târgul-Ocna, Jiu, Prahova, Bucureşti, Dobrogea, în Ardeal  sau Basarabia. „Comemorăm eroii ţării prin Eroul Necunoscut. Anul trecut s-au împlinit 90 de ani de când aceasta a devenit una dintre instituţiile reprezentative ale eroismului românesc. Am început încă din 2012 să organizăm această expoziţie de fotografie în mai multe oraşe ale ţării. Craiova este cea de-a 17-a localitate în care poposim”, a precizat Valeria Bălescu, muzeograf la Muzeul Militar Naţional din Bucureşti, cu ocazia vernisajului de ieri.

Drumul „Ostaşului Necunoscut”

Istoria „Eroului Necunoscut” începe în 1923. Atunci, zece sicrie de stejar, căptuşite cu tablă de zinc au fost depuse în Biserica „Adormirea Maicii Domnului” de la Mărăşeşti. Un elev de la liceu militar, premiant şi orfan, Amilcar C. Săndulescu, avea să aleagă sicriul cu osemintele „Ostaşului Necunoscut”. În faţa celui de-al patrulea sicriu, a îngenuncheat şi a rostit cuvintele care au intrat în istorie: „Acesta este tatăl meu!”. După desemnarea „Eroului Necunoscut”, celelalte nouă sicrie au fost duse în Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti şi îngropate cu onoruri militare. Sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale „Eroului Necunoscut”, acoperit cu tricolorul, a fost purtat pe braţe de către o gardă de ofiţeri, cavaleri ai ordinului militar „Mihai Viteazul” şi, apoi, cu un tren special a plecat spre Bucureşti. În Gara de Nord era aşteptat de oficiali ai statului şi personalităţi politice şi militare, iar regele Ferdinand, îmbrăcat în uniforma de general a Regimentului de Escortă Regală, a trecut în revistă compania de onoare.

De-a lungul timpului, monumental funerar al „Eroului Necunoscut” a fost demontat şi strămutat la Mausoleul din Mărăşeşti. La 26 octombrie 1991, monumentul a revenit în Parcul Carol I, iar la 25 noiembrie 2006 a avut loc ceremonia strămutării Mormântului Ostaşului Necunoscut la locul originar din 1923.

Expoziţie pe parcursul a trei săptămâni

Expoziţia „Eroul necunoscut, simbol al eroismului naţional” va rămâne deschisă la Craiova timp de trei săptămâni şi va putea fi vizitată în Sala Roşie a Cercului Militar, unde accesul publicului va fi liber. După Craiova, urmează a fi vernisată la Cercul Militar Caracal, tot cu sprijinul Asociaţiei Naţionale „Cultul Eroilor”. Tot în cadrul acestei expoziţii rulează şi un film documentar, realizat cu sprijinul Studioului Cinematografic al Armatei, în care este prezentată integral istoria instituţiei „Eroului Necunoscut”.