Atenție, craioveni! Peste câteva zile păpușile vor ocupa străzile orașului!

0
61

15 trupe de păpușari din întreaga țară, dar și din Bulgaria, aproape 100 de artiști, 85 de evenimente desfășurate în 10 spații din oraș, majoritatea în aer liber – iată, pe scurt, programul celor 8 zile în care păpușile vor ocupa străzile Craiovei. La propriu, căci cel mai amplu festival de arta animației pe care orașul l-a avut vreodată aduce în Piețele „Mihai Viteazul” și „William Shakespeare”, parcurile „Pușkin” și „Nicolae Romanescu”, la Casa Băniei și Centrul Multifuncțional, ca și în alte locuri, o mulțime de evenimente, de la reprezentații teatrale și animație stradală la ateliere de creație și proiecții video, o expoziție de scenografie și două parade de-a dreptul spectaculoase, cu păpuși gigantice. Festivalul „Puppets occupy street” se va desfășura în perioada 25 august – 1 septembrie și va fi organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”, cu susținerea financiară a Primăriei și Consiliului Local Municipal, sub egida „Craiova – Capitală Culturală Europeană 2021”. Craiovenii sunt invitați, așadar, la un eveniment inedit și impresionant prin desfășurarea de forțe, adresat tuturor vârstelor și cu acces gratuit.

Scufița Roșie, Capra cu trei iezi, Motanul încălțat, Cenușăreasa, Spiridușul voinic, Elefănțelul curios, Pupăza din tei, Bătrânul păpușar, Cocoșelul neascultător, Iedul cu trei capre și câte și mai câte personaje de poveste își vor da întâlnire la Craiova, într-un festival pe care Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri” îl pregătește de aproape un an. „Din păcate, noi nu am reușit să inițiem până acum nici un festival de mare amploare pe specificul nostru păpușăresc. Ne dorim ca acum să atragem cât mai mulți craioveni, pentru că acest eveniment este în primul rând pentru comunitate”, spune managerul instituției, Adriana Teodorescu, referindu-se la „Puppets occupy street”, ediție-pilot.

Un festival cu trupe din țară: „Sunt foarte mulți și foarte buni păpușarii noștri”

15 trupe din țară și una a Teatrului de păpuși de Stat din Vidin (Bulgaria) vor veni cu acest prilej la Craiova, aducând aproape 30 de spectacole și 50 de reprezentații în diverse spații în aer liber din oraș. «Companiile pe care noi le-am selectat să vină sunt în cea mai mare parte private. Doar trei sunt instituții stat: Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara, Secția de Păpuși „Ciufulici” a Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești și Teatrul pentru Copii și Tineret „Colibri”», a menționat Adriana Teodorescu. Ceilalți artiști invitați sunt din București (Lightwave Theatre Company, „ANIM’ARTS”, „Pur’Anima”, „MAG”, „Mușchetarii”), Arad (Teatrul de Marionete „Gepetto”, „DOLLO – Tărâmul poveștilor”, Soso și Nuți Dorobanțu, „MIZART”), Craiova („D’Anima”).

„Sunt foarte mulți și foarte buni păpușarii noștri și din acest motiv prima ediție a festivalului are un caracter național, deși avem și o trupă din Bulgaria”, a mai spus managerul teatrului craiovean. Chiar dacă fac parte din companii particulare, majoritatea artiștilor invitați sunt angajați și la teatre de stat, „un fenomen îmbucurător, pentru că acest lucru se întâmplă în multe țări”. „Acești oameni, indiferent de la ce companie sunt, își cară, descarcă și montează decorurile, se ocupă de sunet, joacă, fac entertainment cu copiii. Și nu sunt decât doi, trei, patru oameni… Ei fac de toate, iar rezultatul artistic este extraordinar”, a apreciat Adriana Teodorescu.

„Puppet’s Parade” cu păpuși gigantice, pe traseul McDonald’s – Piața „Mihai Viteazul”

„Puppets occupy street” se va deschide luni, 25 septembrie, ora 18.00, cu vernisajul expoziției de scenografie intitulate „Puppet’s Meeting”. Prezentată la Centrul Multifuncțional din Romanești, aceasta va cuprinde aproximativ 300 de exponate, atât de la „Colibri”, cât și de la alte teatre din țară. Îi va urma o impresionantă paradă, „pe care noi o dorim de neuitat și ne străduim, cu toate emoțiile de rigoare, așa să fie”, subliniază Adriana Teodorescu. „Puppet’s Parade” se va desfășura, de la ora 20.00, pe traseul McDonald’s – Piața „Mihai Viteazul”, prilej cu care craiovenii vor putea vedea costume spectaculoase, dar și câteva păpuși supradimensionate, create și realizate de scenografii Oana Micu și Tiberiu Toitan, totodată autori ai afișului și logo-ului festivalului.

„Păpușile gigantice pe care le veți vedea sunt din mitologie, le găsim în poveștile și basmele românești: Știma Apelor, Muma Pădurii, Zmeul și Pasărea Măiastră. În același timp, ele reprezintă și elementele de geneză – apa, aerul, pământul și focul – și anunță temele edițiilor viitoare ale festivalului”, a explicat managerul teatrului craiovean, adăugând că fiecare dintre aceste păpuși are înălțimea de 5 metri, iar una are o deschidere de 10 metri. O altă paradă va putea fi văzută la finalul festivalului, luni, 1 septembrie, de la ora 20.00, pe același traseu McDonald’s – Piața „Mihai Viteazul”.

Spectacole și animație stradală în centrul orașului și în mai multe parcuri

Nuţi Dorobanţu, în spectacolul de deschidere a festivalului, “Înaripaţii”

Deschiderea oficială a Festivalului „Puppets occupy street” va avea loc luni, la ora 21.00, în Piața „Mihai Viteazul”, și va fi urmată, de 21.30, de „Înaripații” – coproducţie a companiei „Soso și Nuți Dorobanțu” şi Clubului Sportiv „Urania”, ambele din Arad. Spectacol stradal plin de dinamism, culoare şi efecte speciale, adresat deopotrivă celor mici și celor mari, acesta va prezenta perpetua luptă dintre bine şi rău, învăluită în lumină, muzică, costume şi coregrafii de lupte şi dans impresionante. Personaje pe picioroange vor întruchipa binele, dar şi răul care există în fiecare dintre noi.

Reprezentațiile din festival, precum și celelalte evenimente incluse în program vor avea loc în diverse zone din oraș – cele mai multe în Piața „Mihai Viteazul” și Piața „William Shakespeare”, dar și în Parcurile „Nicolae Romanescu” și „Pușkin”, parcul de la Liceul de Arte „Marin Sorescu”, cartierul Craiovița Nouă – zona Racheta, Casa Băniei (Secția de Etnografie a Muzeului Olteniei) și Centrul Multifuncțional din Romanești. „Totul se coagulează în jurul acestei idei de invazie a păpușilor în Craiova. Pe parcursul celor opt zile, programul va include calupuri de spectacole care se vor desfășura și în trei locuri simultan. Vor fi în zone unde știm că vin foarte multe persoane, în special copii. Astfel, craiovenii vor avea parte de un eveniment sau, dacă vor, chiar o seară întreagă petrecută în compania păpușilor, a marionetelor, a muzicii, a proiecțiilor de filme, a animațiilor stradale”, a mai spus managerul Teatrului „Colibri”.

Casa Băniei va găzdui „Șezătoare cu fluiere și povești” și alte patru ateliere de creație

Pe lângă spectacole, craiovenii vor regăsi în programul festivalului proiecții video de filme de animație, realizate în parteneriat cu Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București –  Facultatea de Film. De asemenea, vor putea lua parte la mai mult ateliere, găzduite de Casa Băniei. Așa va fi, spre exemplu „Șezătoare cu fluiere și povești”, coordonat de Beatrice Iordan și Florin Iordan, membri ai trupei de teatru „Hopa-Trop” din București, ca și ai trupei de muzică veche românească „Trei parale”. O provocare va veni – în cadrul atelierului „Puppet’s Factory” – din partea actriței Geo Dinescu, colaboratoare a Teatrului de Animație „Țăndărică” și membră a companiei „MAG” din capitală: de a transforma o bilă și câteva accesorii într-o păpușă, de a descoperi magia îmbinării obiectelor astfel încât să ajungă să comunice în chip de păpușă și teatru cu creatorul ei.

Oana Micu realizând păpuşile supradimensionate în atelierul de scenografie

Cu Marin Fagu – de asemenea, actor la „Țăndărică” și la „MAG” –, păpușile vor face un salt spectaculos din scenă pe ecran, la atelierul „Digital Puppets”. Pentru că sunt și ele în pas cu moda, dar și pentru mediatorul acestei treceri nu este doar actor, ci face și animație digitală, absolvind un master și un doctorat în acest sens. Alte două ateliere vor fi coordonate de scenografa Clara Dărânga Râșnovanu: „Me, the Puppet” – adresat copiilor de peste 14 ani, care va presupune realizarea de măşti din papier-mache inspirate din commedia dell’arte, și „Povestea mea” – pentru copiii de peste 10 ani, în cadrul căruia se vor construi machete decor din materiale reciclabile.

«Teatrul „Colibri” își dorește să revină un bastion al păpușăriei românești»

«La această ediție-pilot a festivalului lipsesc colocvii, simpozioane și întâlniri profesionale. Dar asta nu dintr-o scăpare, ci pentru că această ediție își dorește să adune cât mai mulți păpușari din țară aici, la Craiova. Pentru că Teatrul „Colibri” a fost, de-a lungul celor 65 de ani de când există, un bastion al păpușăriei românești. Și își dorește să revină, dar acest lucru nu se poate face dintr-o dată, chiar dacă noi încercăm să ne revenim așa, ca Făt-Frumos din poveste», a mai declarat Adriana Teodorescu.

Festivalul „Puppets occupy street” este finanțat exclusiv de Primăria și Consiliul Local Municipal Craiova, costurile totale pentru organizare ridicându-se la aproximativ 110 mii lei. Parteneri ai evenimentului sunt Muzeul Olteniei – Secția de Etnografie, Liceul de Arte „Marin Sorescu”, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase”, Centrul Multifuncțional Craiova, Regia Autonomă de Transport (RAT) Craiova, UNATC „I.L. Caragiale” București, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești – Secția de Păpuși „Ciufulici”, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” – Trupa de Marionete Arad, Teatrul „Arlechino” din Brașov, Teatrul „Prichindel” din Alba Iulia și Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara.

FESTIVALUL PUPPETS OCCUPY STREET

Ediţia I

Craiova, 25 august – 1 septembrie 2014

PROGRAM

Luni, 25 august

18:00 – vernisaj expoziţie scenografie „Puppet’s Meeting” – Centrul Multifuncţional Craiova

20:00 – paradă „Puppet’s Parade” pe traseul Mc Donald’s – Piaţa Mihai Viteazu

21:00 – deschiderea oficială a festivalului – Piaţa Mihai Viteazu

21:30 – spectacol Înaripaţii, coproducție Soso și Nuți, CS Urania Arad – Piaţa Mihai Viteazu

Marţi, 26 august

Ateliere de creaţie – Casa Băniei

10:30 – 12:00 „Puppet’s Factory”, coord. Geo Dinescu

10:30 – 12:00 „Me, the Puppet”, coord. Clara Dărânga Râşnovanu

10:30 – 12:00 „Digital Puppets”, coord. Marin Fagu

14:00 – 16:00 „Povestea mea”, coord. Clara Dărânga Râşnovanu

Spectacole

Piaţa Mihai Viteazu

18:30 – animaţie stradală – Teatrul Colibri Craiova

19:00 – Cenuşăreasa – Compania MAG Bucureşti

20:00 – Motanul Încălţat – Compania AnimArts Bucureşti

Parcul Nicolae Romanescu

18:30 – animaţie stradală – Soso şi Nuţi

19:00 – Noua poveste a Scufiţei Roşii – Teatrul Merlin Timişoara

20:00 – Nostoc – Teatrul Clasic Ioan Slavici, Trupa Marionete, Arad

Proiecţii video

 Piaţa Mihai Viteazu

21:00 – Puppets occupy screen – scurt metraje de animaţie – Facultatea de film, UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti

Expoziţie

 Centrul Multifuncţional Craiova

10:00 – 19:00 – expoziţie scenografie „Puppet’s Meeting”

Miercuri, 27 august

Ateliere de creaţie – Casa Băniei

10:30 – 12:00 „Şezătoare cu fluiere şi poveşti”, coord. Beatrice Iordan şi Florin Iordan, trupa Hopa-Trop Bucureşti

10:30 – 12:00 „Puppet’s Factory”, coord. Geo Dinescu

10:30 – 12:00 „Me, the Puppet”, coord. Clara Dărânga Râşnovanu

10:30 – 12:00 „Digital Puppets”, coord. Marin Fagu

Spectacole

 Piaţa Shakespeare

 18:30 – animaţie stradală – Soso şi Nuţi, Arad

  19:00 – Marionete la circ – Trupa Gepetto, Arad

  20:00 – Scufiţa Roşie urbană – Soso şi Nuţi, Arad

  21:00 – Bătrânul Păpuşar – Soso şi Nuţi, Arad

Parcul Nicolae Romanescu

     18:30 – animaţie stradală – Compania MAG Bucureşti

     19:00 – D’ale lui Păcală – Teatrul Ciufulici, Ploieşti

     20:00 – Spiriduşul voinic – AnimArts Bucureşti

     21:00 – Punguţa cu doi bani – Tărâmul poveştilor Dollo, Arad

     Cartier Craioviţa, zona Racheta

     18:30 – animaţie stradală – Teatrul Colibri Craiova

     19:00 – Noua poveste a Scufiţei Roşii – Teatrul Merlin Timişoara

     20:00 – Vintage puppets – Teatrul Colibri Craiova

Proiecţii video

 Cartier Craioviţa, zona Racheta

21:00 – Puppets occupy screen – scurt metraje de animaţie – Facultatea de film, UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti

Expoziţie

 Centrul Multifuncţional Craiova

10:00 – 19:00 – expoziţie scenografie „Puppet’s Meeting”

Joi, 28 august

Ateliere de creaţie – Casa Băniei

10:30 – 12:00 „Şezătoare cu fluiere şi poveşti”, coord. Beatrice Iordan şi Florin Iordan, trupa Hopa-Trop Bucureşti

10:30 – 12:00 „Puppet’s Factory”, coord. Geo Dinescu

10:30 – 12:00 „Digital Puppets”, coord. Marin Fagu

Spectacole

 Piaţa Mihai Viteazu

     18:30 – Cucul Transilvaniei – Mizart, Arad

     19:00 – Ciuboţelele ogarului – Trupa Tărâmul poveştilor Dollo, Arad

     20:00 – Cocoşelul neascultător – Trupa Mizart, Arad

     21:00 – Capra cu trei iezi – Teatrul Ciufulici Ploieşti

     22:00 – Taraful 10 sfori – PurAnima Bucureşti

Parcul Nicolae Romanescu

     18:30 – The Rolling Strings – PurAnima Bucureşti

     19:00 –  Marionete la circ – Trupa Gepetto Arad

     20:00 – Vintage Puppets – Teatrul Colibri Craiova

     21:00 – Cufărul magic – Soso şi Nuţi, Arad

 Cartier Craioviţa, zona Racheta

     18:30 – animaţie stradală – Compania MAG Bucureşti

     19:00 – Pupăza din tei – Compania Muşchetarii Bucureşti

     20:00 – Spiriduşul voinic – AnimArts Bucureşti

     21:00 – Ciuboţelele ogarului – Tărâmul poveştilor Dollo Arad

Expoziţie

Centrul Multifuncţional Craiova

 10:00 – 19:00 – expoziţie scenografie „Puppet’s Meeting”

Noaptea cea mai lungă a păpuşilor

Vineri, 29 august

Ateliere de creaţie – Casa Băniei

10:30 – 12:00 „Puppet’s Factory”, coord. Geo Dinescu

10:30 – 12:00 „Digital Puppets”, coord. Marin Fagu

Spectacole

Piaţa Mihai Viteazu

     18:30 – Cucul Transilvaniei – trupa Mizart Arad

     19:00 – Povestea porcului – Muşchetarii, Bucureşti

     20:00 – Purceluşul cel isteţ – Trupa Mizart, Arad

     21:00 – Elefănțelul curios – Muşchetarii, Bucureşti

Parcul Nicolae Romanescu

     18:30 – Taraful 10 sfori – PurAnima Bucureşti

     19:00 –  Capra cu trei iezi – Tărâmul poveştilor Dollo Arad

     20:00 – The Rolling Strings – PurAnima Bucureşti

     21:00 – Aventura – Teatrul de păpuşi de Stat Vidin, Bulgaria

Parcul Puşkin

     18:30 – animaţie stradală – Teatrul Colibri Craiova

     19:00 – Marionete la circ – Trupa Gepetto Arad

     20:00 – Vintage puppets – Teatrul Colibri Craiova

Proiecţii video

Parcul Puşkin

21:00 – Puppets occupy screen – scurt metraje de animaţie – Facultatea de film, UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti

Expoziţie

Centrul Multifuncţional Craiova

10:00 – 19:00 – expoziţie scenografie „Puppet’s Meeting”

Sâmbătă, 30 august

Spectacole

 Piaţa Shakespeare

     18:30 – Taraful 10 sfori – PurAnima Bucureşti

     19:00 – Iedul cu trei capre – Mizart, Arad

     20:00 – The Rolling Strings – PurAnima Bucureşti

     21:00 – Aventura – Teatrul de păpuşi de stat Vidin, Bulgaria

 Parcul Nicolae Romanescu

     18:30 – animaţie stradală – Teatrul Colibri Craiova

     19:00 – Punguţa cu doi bani – Tărâmul poveştilor Dollo, Arad

     20:00 – Capra cu trei iezi – Tărâmul poveştilor Dollo, Ara

Parcul de la Liceul de Artă Marin Sorescu

     18:30 – animaţie stradală

     19:00 – Marionete la circ – Trupa Gepetto, Arad

     20:00 – Vintage puppets – Teatrul Colibri Craiova

Proiecţii video

Parcul de la Liceul de Artă Marin Sorescu

21:00 – Puppets occupy screen – scurt metraje de animaţie – Facultatea de film, UNATC “I.L. Caragiale” Bucureşti

Expoziţie

Centrul Multifuncţional Craiova

10:00 – 19:00 – expoziţie scenografie „Puppet’s Meeting”

Duminică, 31 august

Spectacole

Piaţa Shakespeare

18:30 – animaţie stradală – Compania MAG Bucureşti

19:00 – Elefănţelul curios – D’Anima Craiova

20:00 – Cocoşelul neascultător – Mizart Arad

21:00 – Vintage puppets – Teatrul Colibri Craiova

Expoziţie

 Centrul Multifuncţional Craiova

 10:00 – 19:00 – expoziţie scenografie „Puppet’s Meeting”

Luni, 1 septembrie

20:00 – paradă „Puppet’s Parade” pe traseul Mc Donald’s – Piaţa Mihai Viteazu

21:00 – închiderea oficială a festivalului – Piaţa Mihai Viteazu

21:30 – spectacol Iubitafizica – Lightwave Theatre Bucureşti