Sentinţă definitivă pentru fostul director al APIA Dolj: ÎCCJ i-a menţinut lui Sergiu Drăgancea pedeapsa de 4 ani închisoare

0
214

Trimis în judecată de procurorii DNA – Structura centrală, în urmă cu mai puţin de un an, fostul director al APIA Dolj, Sergiu Drăgancea, a aflat, la sfârşitul săptămânii trecute, decizia definitivă în dosarul în care a fost judecat pentru luare de mită. Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-au respins lui Drăgancea recursul şi au menţinut hotărârea Tribunalului Dolj prin care acesta a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Sergiu Drăgancea este după gratii de pe 10 septembrie 2011, când a fost arestat preventiv, după ce, cu o zi înainte fusese prins în flagrant la restaurantul „Casa cu Tei” din Craiova, în timp ce primea 10.000 de euro drept şpagă de la administratorul unei societăţi agricole din Dolj.

Prin decizia penală nr. 2.556 din 16 august 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondat recursul şi a menţinut sentinţa Tribunalului Dolj din 19 decembrie 2011 prin care Sergiu Răducu Gelu Drăgancea, fost director executiv la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul Judeţean Dolj, a fost condamnat la pedeapsa de 4 ani închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. Instanţa a interzis inculpatului atât pe perioada executării pedepsei, cât şi timp de 2 ani după executare, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii. Instanţa a mai constatat că Drăgancea a restituit denunţătorului şpaga de 10.000 de euro, bărbatul urmând să achite şi suma de 5.300 lei, cheltuieli judiciare către stat, după cum se arată într-un comunicat de ieri al DNA.

Flagrant pe 9 septembrie 2011

Sergiu Drăgancea, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Dolj, a fost prins în flagrant pe 9 septembrie 2011, în timp ce primea 10.000 de euro drept mită de la administratorul SC Agroanpocultura SRL Catane, Laurenţiu Gagiu, căruia îi promisese că îl va ajuta să obţină mai repede subvenţiile pentru suprafeţele de teren agricol cultivate. Bărbatul a fost ridicat imediat şi dus în Bucureşti, dosarul fiind instrumentat de procurorii structurii centrale a DNA. O lună mai târziu, în octombrie 2011, procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Drăgancea, pentru infracţiunea de luare de mită în formă continuată. În rechizitoriul întocmit la finalizarea cercetărilor, procurorii au reţinut faptul că Sergiu Drăgancea, în calitate de director executiv la APIA Dolj, a pretins de la administratorul firmei Agroanpocultura SRL, din Catane, Constantin Leonard Gagiu, 10.000 de euro pentru a-l ajuta să obţină mai repede autorizarea plăţii celei de-a doua tranşe de subvenţii pentru suprafeţele de teren agricol cultivate, precum şi pentru a nu sesiza eventuale nereguli care ar fi condus la controale nedorite şi la întârzierea plăţilor. În plus, Gagiu a mai declarat, în denunţul înaintat DNA, că directorul APIA Dolj i-a  cerut bani şi cu ocazia unei excursii în SUA, la un târg agricol. Pe 9 septembrie 2011, Sergiu Drăgancea s-a întâlnit cu denunţătorul, respectiv Constantin Leonard Gagiu, la restaurantul “Casa cu Tei” de pe strada “Amaradia” din Craiova, unde a primit suma de 10.000 euro, reprezentând prima tranşă din cei 25.000 de euro, şpaga totală pretinsă, însă a fost încătuşat de procurori, care i-au găsit banii în buzunar, l-au dus la Bucureşti, iar pe 10 septembrie a.c. Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a bărbatului, care de atunci este după gratii.

A susţinut că şpaga cerută a fost de fapt „o glumă spusă la un şpriţ”

Dosarul s-a judecat pe fond la Tribunalul Dolj, iar la primul termen al procesului, pe 2 noiembrie 2011, în faţa judecătorului, Drăgancea a susţinut că solicitarea celor 25.000 de euro a fost doar o glumă, spusă la un şpriţ: “La o cârciumă, de faţă cu mai mulţi fermieri, mi-am asumat meritul pentru plata subvenţiilor în Dolj. M-am lăudat în faţa lor. Atunci unul dintre fraţii Gagiu a spus că îmi dă 15.000 de euro dacă va primi mai repede subvenţia. Eu am spus că vreau 25.000 de euro”. Fraţii Gagiu au declarat, la următorul termen, că au dat bani “ca să fie bine” şi că au fost dispuşi să plătească mai mult întrucât, la un moment dat, nu au primit o adeverinţă de la APIA Dolj, fără care nu au putut contracta un credit. Pe 19 decembrie 2011, Sergiu Drăgancea a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Dolj la 4 ani de închisoare cu executare pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, instanţa menţinând faţă de inculpat măsura arestării preventive. Nici la apelul judecat la Curtea de Apel Craiova bărbatul n-a avut mai mult noroc, instanţa respingându-l ca fiind nefondat, iar săptămâna trecută Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) i-a respins şi recursul. Din pedeapsa de 4 ani la care a fost condamnat, urmează să se scadă perioada în care Drăgancea a fost arestat preventiv.