Din datele transmise de MAI şi MAE la CCR reiese că 34.654 de persoane trebuie radiate din liste, iar peste 3 milioane stau legal în străinătate

0
131

Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, într-o conferinţă de presă, datele centralizate de  Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) şi Ministerul Afacerilor Externe (MAE) referitoare la listele electorale de la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, care au fost transmise în cursul zilei către Curtea Constituţională a României (CCR). Potrivit datelor centralizate de MAI, 34.654 de persoane urmează să fie radiate de primari din listele electorale. Dintre acestea, 26.000 persoane sunt decedate, 4.475 cetãþeni români cu domiciliul în strãinãtate, 3.414 fãrã drept de vot, 199 persoane bolnave psihic ºi 349 persoane cu corecþii ale CNP. De asemenea, MAI a comunicat 512.379 persoane cu acte de identitate expirate şi nereînnoite până în ziua votului inclusiv. „Date de la MAE: totalul cetăţenilor români cu drept legal de şedere în străinătate 3.052.397. Pe baza datelor oficiale din 17 ţări: 1.101.809 cetăţeni români majori şi cu drept legal de şedere; 1.468.369 cu drept legal de şedere – în alte 29 de ţări. Dacă în cazul primelor 17 ţări am primit exact situaţia cetăţenilor cu drept de vot (peste 18 ani), în cazul celorlalte 29 de ţări nu avem această distincţie. A treia componentă: 482.219 cetăţeni români cu drept legal de şedere au fost în alte 44 de state, pe baza unor evaluări ale instituţiilor române. (…)”, a precizat premierul.

Tot ieri, dar de dimineaţă, Victor Ponta a ţinut să garanteze că cifrele transmise CCR nu sunt nici inventate, nici calculate de USL. „În cursul zilei de azi, MAI, MAE centralizează toate datele pe care le-au solicitat şi vom transmite către Curte exact ceea ce ne-a cerut Curtea, adică numărul de persoane. După ce transmitem la Curte, vom pune la dispoziţie aceste cifre”, a spus Ponta. El a arătat că datele pe care Guvernul le transmite Curţii sunt bazate pe documente din ţară şi din străinătate. „Sunt cifre bazate strict pe documente, exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziţie cifre bazate pe documente din intern şi pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide. Cum va stabili, ce va lua în considerare din aceste cifre, asta nu pot eu să vă spun”, a arătat Ponta.

Premierul a dat garanţii că datele care au ajuns la CCR nu sunt inventate sau calculate de USL şi a subliniat că este vorba de „cifre, nu liste”: „Pot să vă garantez faptul că toate cifrele care vor fi transmise azi către CCR nu sunt cifre nici inventate, nici calculate de noi. Sunt cifrele bazate pe documente”.

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat ieri, la sosirea la sediul său de campanie, că este ilegală scoaterea de pe listele electorale permanente a românilor cu rezidenţă în străinătate – atrăgând atenţia că listele electorale se întocmesc după adresa de domiciliu a persoanei, nu după rezidenţă – precum şi a celor cu actele de identitate expirate.