De Ziua Aviaţiei Române / Număr record de pasageri pe Aeroportul Internaţional Craiova

0
200

Presedintele Senatului Mircea Geoana a participat la inaugurarea Aeroportului Craiova,miercuri,15 decembrie 2010.

Numărul persoanelor care au călătorit de pe Aeroportul Internaţional Craiova (AIC) de la începutul lui 2017 a depăşit, ieri, traficul de pasageri înregistrat pe toată durata anului precedent. Multitudinea de curse către diverse destinaţii, concurenţa operatorilor sau şi calitatea serviciilor u făcut din Aeroportul din Bănie un nod principal de plecări şi sosiri. Cursele sunt preferate nu numai din doljeni. Interesant este că Aeroportul Craiova este ales ca punct de plecare şi de vecini bulgari şi sârbi, dar şi de românii care locuiesc în judeţele limitrofe şi care până mai ieri preferau Otopeniul sau Timişoara.

 Evenimentul  a fost salutat de preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, care a subliniat faptul că instituţia va continua investiţiile necesare pentru a susţine creşterea substanţială a volumului de activitate. Trebuie menţionat că şeful administraţiei doljene a fost cel care a insistat de-a lungul anilor ca acest Aeroport să fie pus pe harta aeroporturilor internaţionale, a avut o viziune completă a ceea ce înseamnă un master plan integrat de transport aerian. „Anul 2017 este, fără îndoială, unul de excepţie pentru Aeroportul Internaţional Craiova, dacă ne gândim la seria reuşitelor pe care le-am marcat, în primele luni, la acest obiectiv strategic al Consiliului Judeţean Dolj. Nu mai puţin de şase noi rute internaţionale au fost lansate în acest interval, dublând practic gama destinaţiilor spre care se poate zbura din oraşul nostru”, a subliniat Ion Prioteasa.

În 2016 – 222.320 de pasageri

prioteasa
Ion Prioteasa

Ca o consecinţă a acestei diversificări remarcabile, ne aflăm în momentul în care putem anunţa că numărul record, de 222.320 de pasageri, înregistrat pe întreg anul 2016, a fost depăşit astăzi, 20 iulie, când coincidenţa face să celebrăm chiar Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. „Este un succes important, care atestă cât de rapid creşte aeroportul, şi doresc să îi felicit pe toţi cei care au făcut posibilă această frumoasă evoluţie, dar şi să le mulţumesc tuturor celor care au susţinut demersul. Aşa cum am mai menţionat, reuşita proiectului nostru ne şi obligă să acţionăm hotărât pentru următoarea fază a dezvoltării AIC. Trebuie să avem în vedere faptul că, în prezent, prin aeroportul nostru trec, în medie, aproape 1.500 de călători zilnic, adică mai mult decât treceau într-o lună întreagă, în 2009, atunci când am iniţiat procesul de modernizare a acestui obiectiv”, a mai consemnat preşedintele CJ Dolj.

Noi investiţii…

Ion Prioteasa a vorbit şi despre ce conţine planul de investiţii. Cum sunt distribuiţi banii şi ce ar mai trebui făcut pe Aeroport. „Este evident că şi capacităţile de operare ale aeroportului trebuie să evolueze pe măsură. Cu fondurile alocate de plenul CJ Dolj prin bugetul pentru 2017, deja au fost iniţiate procedurile pentru achiziţionarea unor noi echipamente destinate deservirii aeronavelor, dar şi pentru cel mai important element al proiectului nostru, în această etapă – extinderea terminalelor de sosiri şi plecări, prin care urmărim să creştem de cinci ori potenţialul de procesare al aeroportului“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa.

Numărul zborurilor a urcat la 34 în fiecare săptămână

SONY DSC
Mircea Dumitru

Desigur că un rol important în dezvoltarea Aeroportului l-a avut şi îl are managementul acestei societăţi. La rândul său, directorul general al Aeroportului Internaţional Craiova, Mircea Dumitru, a precizat că recordul a fost doborât iar ieri, dimineaţă, în momentul în care a decolat aeronava Wizz Air către Roma. „În această dimineaţă, odată cu decolarea aeronavei către Roma, AIC a doborât recordul de pasageri pe care l-a stabilit în anul 2016. Este rezultatul faptului că, după lansarea noilor rute, către Paris, Veneţia, Madrid, Köln, Liverpool şi Tel Aviv, numărul zborurilor a urcat la 34 în fiecare săptămână, iar gradul de încărcare a avioanelor este foarte bun, între 87 şi 95 la sută. Toate aceste cifre ne îndreptăţesc să credem că vom încheia acest an cu peste 350.000 de călători….“, a completat Mircea Dumitru, directorul Aeroportului.

***

În prezent, pe Aeroportul Internaţional Craiova sunt operate curse aeriene regulate către 12 destinaţii internaţionale: Londra, Liverpool, Madrid, Barcelona, Valencia, Roma, Milano, Bologna, Veneţia, Paris, Köln şi Tel Aviv.