Campanii estivale de verificare ale inspectorilor de muncă

0
397

Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj este în plină campanie, care face parte din metodologia naţională, de verificare şi control în diverse activităţi, atât pe Securitate şi Sănătate în Muncă, cât şi pe Relaţii de Muncă. Ieri a început procedura în ceea ce ţine de spălătorii auto.

spalatorieA început Campania Naţională privind identificarea cazurilor de muncă nedeclarată şi pentru verificarea modului în care se respectă prevederile legale de securitate şi sănătate în muncă, la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul „Servicii de spălătorii auto”, care se desfăşoară între 20 – 22 iulie. Motivarea acţiunii a fost determinată de fenomenul extrem de nociv pe care îl constituie munca nedeclarată, prin consecinţele economice şi sociale pe care le produce: nesiguranţa plăţii muncii prestate, remuneraţia fiind făcută prin bunăvoinţa angajatorului, cu amânări la nesfârşit, greu de atacat în instanţă; lipsa unei protecţii sociale (asigurări de sănătate, pensii, etc.); angajatorul este lipsit de posibilitatea legală de a-l responsabiliza pe lucrător pentru eventualele pagube produse de acesta, la care se adaugă dificultatea aplicării prerogativei disciplinare; sustragerea angajatorului de la obligaţia de a înregistra contractele individuale de muncă. Specific acestei activităţi este faptul că salariaţii lucrează temporar, în funcţie de condiţiile climaterice.

Avându-se în vedere că meseria de spălător auto nu impune un nivel ridicat de calificare profesională, angajatorii sunt tentaţi să profite de ignoranţa acestora, utilizându-i cu încălcarea prevederilor legale în ceea ce priveşte Securitatea şi Sănătatea în Muncă. Astfel, în vederea remedierii şi punerii la punct conformă cu legislaţia în domeniu, se va merge pe verificarea modului în care sunt respectate mai multe aspecte, de la alunecarea pe o pardoseală umedă, ventilaţia insuficientă, temperaturile extreme, riscul de intoxicare cu substanţe chimice utilizate, până la stresul provocat angajaţilor din cauza unui comportament agresiv al clienţilor şi utilizarea incorectă a echipamentelor de muncă electrice.

„În vederea identificării şi combaterii cazurilor de muncă nedeclarată, vom declanşa acţiuni la spălătoriile auto, iar scopul principal este cel al remedierilor deficienţelor. Vom avea zece echipe în teritoriu, pe parcursul acestei etape”, a precizat  Cătălin Mohora, inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj.

Remediere în faţa inspectorilor

Zilele trecute s-a desfăşurat o altă campanie, într-un domeniu care, de-a lungul anilor, a produs drame şi tragedii. Este vorba de acţiunea de verificare şi control privind cerinţele minime de Securitate şi Sănătate în Muncă la lucrările de săpături. Au fost atâtea cazuri când malurile de pământ, neasigurate, s-au prăbuşit peste muncitori, unii dintre ei nemaiputând fi salvaţi. În Dolj, au fost controlaţi şapte angajatori, cu un total de 228 de salariaţi, fiind constatate zece deficienţe, sancţionate cu avertismente şi sancţiuni contravenţionale. Un fapte oarecum ieşit din comun s-a înregistrat la o societate comercială, unde inspectorii de muncă dispuseseră sistarea activităţii, dar, în prezenţa acestora, responsabilii au realizat în scurt timp asigurarea de protecţie a malului de pământ.