Primul pas al omului pe un alt corp celest decât Pământul a fost făcut la 20 iulie 1969 – astronautul american Neil Armstrong a pășit pe suprafața Lunii, rostind celebra expresie rămasă în istorie: “este un pas mic pentru un om, dar un salt gigantic pentru omenire”.
Punând piciorul pe Lună, în direct, în fața a sute de milioane de telespectatori uluiți, Neil Armstrong a devenit primul om, care a călcat pe solul unei lumi extraterestre. Acest om modest a devenit instantaneu un erou mondial, o icoană a odiseii spațiale. Neil Armstrong, primul pământean care a pășit pe Lună, a fost urmat 20 de minute mai târziu de colegul său Buzz Aldrin, conform unei înțelegeri mai vechi între cei doi, după cum scria Collins, în 1974, în cartea sa “Carrying the Fire”. Cei doi pionieri au explorat locurile timp de două ore și jumătate. Au strâns 21 de kilograme de roci, au făcut fotografii și au plantat steagul american.
Onoarea de a face primii pași pe Lună ar fi trebui să-i revină pilotului LEM, Buzz Aldrin. Potrivit lui James Hansen, autorul unei biografii a lui Neil Armstrong, NASA l-ar fi preferat pe comandantul misiunii Apollo 11, considerând că acesta era mai apt să-și asume povara celebrității.
Călătoria pe Lună a fost ultima aventură spațială a lui Neil Armstrong. O aventură care l-a marcat pentru totdeauna.
Naveta Apollo 11 a fost lansată de la baza Cape Kennedy la 16 iulie 1969.
În calitate de comandant al misiunii Apollo 11, care l-a făcut să intre în istorie, Neil Armstrong a fost cel care a informat centrul de control Houston despre aselenizarea modulului lunar (LEM) pilotat de Buzz Aldrin: “Houston, aici baza Liniștii. Vulturul a aterizat”. În total, expediția a durat 22 de ore. Au fost amplasate pe Lună instalații de cercetare, fiind prevalate probe de praf selenar. Totodată, a fost dezvelită o placă memorială, rămânând înfipt în solul selenar un drapel al SUA.
Comments are closed.