Oamenii pe care îi plătim ne îngheaţă caloriferele

0
365

Pentru că au acumulat datorii uriaşe, asociaţiile de proprietari se feresc să dea nasul cu Regia de Termoficare. Mai puţin de jumătate din administratorii care susţin că reprezintă interesele locatarilor, luând şi bani din banii lor sub formă de salarii, nu au răspuns invitaţiei la dialog lansate, în ceasul al doisprezecelea, de conducerea Regiei. Partea gravă este că dezinteresul acestora nu va trece fără urmări, asociaţiile necooperante fiind primele pe lista debranşărilor care se anunţă în această iarnă.

Oamenii pe care locatarii îi creditează cu maximum de încredere în fruntea asociaţiilor de proprietari sunt primii care le joacă feste şi îi aruncă pe marginea prăpastiei. Lucrurile s-au confirmat recent, când s-a încheiat ultima încercare a Regiei de Termoficare de a tranşa odată pentru totdeauna problema datoriilor. «Începând cu luna februarie, i-am chemat la sediul nostru ca să discutăm problema datoriilor şi să căutăm împreună soluţii de deblocare astfel încât să nu fim puşi în situaţia de a opri apa caldă pe timp de vară şi căldura la iarnă. Ne-am oferit să le acordăm inclusiv asistenţă judiciară acolo unde a fost cazul. Prin Serviciul de Recuperări-Creanţe, am propus să venim în sprijinul reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, somându-i pe cei care acumulaseră datorii substanţiale, de peste 10 milioane de lei», a declarat, ieri, directorul comercial al regiei, Sorin Iordache.

Nici jumătate din administratori nu au venit la discuţii

În ciuda ambiţiei acestuia de a recupera cât mai mult din creanţele asociaţiilor şi a asigura astfel căldura acestei ierni, iniţiativa a dat chix. Din cele 360 de asociaţii care au fost invitate la discuţii, mai puţin de jumătate şi-au luat în serios rolul pe care îl îndeplinesc şi au acceptat dialogul. «Din păcate, nu toţi cei care au fost convocaţi au participat la aceste întâlniri, chiar dacă o parte dintre aceste asociaţii de proprietari aveau probleme deosebite. Din asociaţii care au fost invitate la astfel de discuţii au răspuns apelului doar 175, în sensul că au participat la discuţii şi au şi ridicat noile contracte de facturare. Cu restul domnilor administratori chiar nu pot să ştiu ce s-a întâmplat de nu au ajuns de atâta timp. Nu pot să cred că e vorba de lipsă de timp aici, ci, mai degrabă, putem decât să-i bănuim că nu sunt interesaţi de ceea ce o să li se întâmple locatarilor pe care ei îi reprezintă, în iarna următoare».

Termoficarea se oferă să preia creanţele

Potrivit lui Iordache, administratorii au fost chemaţi să dezbată două probleme extrem de urgente, care îi vizau direct pe locatari. Pe lângă oferta de a prelua creanţele mari dintr-o asociaţie, Regia de Termoficare le-a înmânat acestora şi noile contracte de facturare individuală. «Am discutat şi asumarea noilor contracte pentru furnizarea agentului termic, care prevăd şi posibilitatea trecerii la facturarea individuală. Celor care au participat la discuţii li s-au prezentat avantajele facturării individuale care, în opinia noastră, ar îmbunătăţi mult nivelul încasărilor, chiar dacă pentru Regie ar însemna un efort suplimentar», a mai spus Iordache. Acesta a adăugat că răspunsurile în privinţa acestei facturări individuale nu trebuia să fie dat pe loc, acest lucru putând să-i sperie pe administratori, ci abia după ce subiectul urma să fie dezbătut cu organismele de conducere ale asociaţiilor.

Din 10 nu a ajuns nici unul

Ieri erau aşteptaţi la sediul Regiei ultimii 10 administratori de asociaţii, dar nici unul dintre aceştia nu a ajuns până la închiderea programului, astfel că acţiunea a fost încheiată cu concluzia că administratorii, şi nu locatarii, sunt cei mai dezinteresaţi de stingerea datoriilor. Potrivit directorului comercial, Sorin Iordache, ar fi trebuit să vină discuţii administratorii din cartierul 1 Mai – asociaţia nr. 9, asociaţia Bloc 35B, asociaţia Bloc S59, asociaţia Bloc S60, asociaţia Bloc S61; din zona Ştirbei Vodă – asociaţia nr. 8, asociaţia Bloc A0 şi asociaţia Bloc A3, precum şi asociaţiile Dimitrie Gerota şi Victor Papilian.

Dintre acestea probleme deosebite are asociaţia nr. 9, din 1 Mai. «Nu ne plângem de colaborarea cu toţi administratorii, sunt mulţi care îşi fac treaba foarte bine, fiind preocupaţi de încasarea datoriilor. Este cazul a 11 administratori care au cerut luna trecută să fie lăsaţi fără apă caldă până la recuperarea debitelor.

Vor plăti la iarnă

Regia de Termoficare Craiova a admis cererea lor şi locatarii au rămas, într-adevăr, fără apă caldă. Din cele 74 de asociaţii care se încadrează în această măsură, 48 au rămas în continuare pe duşuri reci. Până acum, cu această măsură s-a reuşit să se recupereze o sumă de 22 miliarde de lei. Per total însă Regia de Termoficare Craiova are de recuperat de la asociaţiile de proprietari aproximativ 2.000 de miliarde de lei vechi, întreaga sumă mergând către Complexul Energetic. «Cei care nu au venit la discuţii considerăm că nu le pasă ce o să li se întâmple locatarilor în această iarnă. Dacă nu vor plăti până la ultimul leu, blocurile pe care le au în responsabilitate nu vor avea căldură în iarna următoare. Cu siguranţă că în balanţă va atârna şi gestul lor de sfidare din această vară, fiindcă noi am încercat să le spunem pentru ultima dată cum stau lucrurile», a mai spus directorul comercial, Sorin Iordache.