Concurenţă mare pentru locurile de la Medicină

0
294

Nu mai puţin de 830 de absolvenţi de liceu au intrat, ieri, în concurs pentru a ocupa unul dintre locurile de la Medicină. Universitatea craioveană, fidelă de mai mult timp sistemului de admitere prin examen scris, atrage de la an la an, tot mai mulţi candidaţi. De altfel, o carieră în domeniul medical pare să fie din ce în ce mai agreată de tineri. Pe de o parte, pentru că numărul medicilor care au rămas în ţară a scăzut dramatic, şi pe de altă parte pentru că diplomele emise de Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova sunt recunoscute în ţările din Uniunea Europeană.

Candidaţii au intrat în sălile de examen de la ora 9.00, cu o oră înainte de începerea probei, care a durat trei ceasuri. Evaluarea de ieri a fost pentru specializările Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară.

Emoţii au fost însă pe durata întregii zile. Dimineaţa pentru examen, iar spre seară pentru rezultate, care au stabilit clasamentul final. La orele amiezii strada „Petru Rareş”, pe care se află sediul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, pur şi simplu s-a blocat din cauza numărului mare de candidaţi, dar şi de susţinători – prieteni, părinţi şi rude.  În aceste condiţii, maşinile şi-au croit drum cu dificultate prin mulţimea aflată cu gândul mai degrabă la ceea ce se întâmpla în interiorul impunătoarei clădiri a UMF Craiova. Pe parcursul celor trei ore de concurs, tensiunea a crescut treptat şi a atins apogeul în momentul în care aspiranţii la halatul alb de doctor au început să iasă din săli. Unii triumfători, alţii cu ochii în lacrimi, căutând cu privirea o figură cunoscută. Fiecare flutura un duplicat al grilei de evaluare. Foile de culoare verde, galben sau roz, punctate din plin de tuş, au captat atenţia tuturor ca un magnet. Pe acestea se aflau înscrise răspunsurile pe care le confruntau cu baremele de punctaj, afişate la scurt timp după încheierea probei scrise.

Subiecte uşoare pentru optimişti

Cei mai mulţi concurenţi s-au declarat, la momentul ieşirii din sală, optimişti că vor reuşi să obţină un punctaj care să le permită admiterea pe locurile de la buget sau, în cel mai rău caz, la taxă. „Subiectele au fost accesibile. Am predat lucrarea după o oră şi jumătate. Îmi doresc să devin medic. Cunosc sistemul medical, cel puţin din Craiova, pentru că sunt şi la postliceala de asistenţi medicali şi fac practică în spital. Eu sper să se mai schimbe condiţiile, dacă nu, voi opta şi pentru un post în străinătate”, a declarat Cătălina Ciocioiu.

O parte dintre candidaţi era deja la a doua încercare de admitere la Facultatea de Medicină. „M-am pregătit singură acasă. Am dat şi anul trecut, dar am luat la taxă şi în aceste condiţii am optat pentru Facultatea de Psihologie din Slatina. Subiectele au fost foarte uşoare. Le-am rezolvat în 10 minute, dar mi-a luat mult să marchez grila. Dar după o oră am ieşit. Am dubii asupra unui singur răspuns. În rest, a fost uşor şi am certitudinea că de această dată voi lua”, a spus Andreea Ghiţă.

Nu au fost cazuri de fraudă

Examenul s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă maximă. Candidaţii au fost monitorizaţi în permanenţă de cinci supraveghetori, iar în unele dintre săli au funcţionat şi camere video. În plus, subiectele au fost ţinute secret până în ultima clipă, fiind elaborate chiar de profesorii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova, care au precizat că s-a folosit tematica stabilită în anii anteriori.

„Practic, subiectele au fost din aceeaşi tematică de anul trecut. Ca apreciere pur subiectivă a colegilor care au făcut partea de biologie, grilele au fost puţin mai dificile decât anul trecut. Vom vedea după corectură notele care vor fi. Ei îşi pot calcula singuri ce au făcut, pentru că au primit o copie şi s-a afişat baremul. Poate aşa se explică şi faptul că nu avem foarte multe contestaţii. Oricum, lucrările se corectează automat prin scanare, dar sunt verificate şi manual”, a precizat prof. univ. dr. Adrian Săftoiu, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova.

La Farmacie, cea mai mare concurenţă

Gradul de dificultate al subiectelor a crescut poate şi pentru că de această dată au fost cu aproape 200 de candidaţi mai mult decât anul trecut. La Medicină, spre exemplu, au fost 2,4 concurenţi pe un loc, la Medicină Dentară – 2,73, iar la Farmacie – 5,73 candidaţi pe un loc. Planul de şcolarizare al Universităţii de Medicină şi Farmacie nu a suferit însă modificări, fiind de 375 de locuri la buget. Astfel, la Facultatea de Medicină au fost aprobate 210 locuri la buget şi 80 de locuri la taxă, la Medicină Dentară – 30 de locuri la buget şi 45 la taxă, iar la Farmacie – 30 de locuri la buget şi 60 la taxă. În plus, la unele specializări au fost subvenţionate de la buget şi locuri speciale pentru romi.

„Locurile au fost aceleaşi. Diferenţa este că Ministerul Educaţiei a publicat cifra de şcolarizare în Monitorul Oficial şi a rămas fixă. Oricum, universităţile de Medicină au ţinut cifrele de şcolarizare relativ mici, chiar dacă, potrivit legii, numărul locurilor la taxă putea să fie 150% din locurile bugetate. Nu s-a ajuns niciodată la aceste cifre. Ca să poată creşte calitatea, ARACIS stabileşte anumite criterii. Şi dacă numărul de studenţi este păstrat în parametri mai mici se poate menţine şi calitatea”, a explicat prof. univ. dr. Adrian Săftoiu.

Candidaţii provin de la colegiile de prestigiu

Prin urmare, chiar dacă gradul de promovare la bacalaureat a fost o piatră de încercare pentru multe facultăţi, reprezentanţii UMF Craiova au declarat că nu şi-au făcut nici un moment griji legate de lipsa candidaţilor. S-au bazat pe  experienţa anilor trecuţi şi pe faptul că elevii colegiilor de prestigiu din Craiova vor alege, din nou, Medicina. Vineri, în febra examenelor vor intra şi absolvenţii de liceu care au optat pentru Facultatea de Asistenţă Medicală şi Moaşe, dar şi cei care vor să licenţieze în Tehnică Dentară sau Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare medicală.

„Sunt peste 5 candidaţi la tehnică dentară şi la asistenţă medicală, unde nici nu s-au terminat înscrierile şi probabil va creşte numărul pentru că se mai înscriu din cei care vor pica. Studenţii din Uniunea Europeană pot susţine admitere în aceleaşi condiţii dacă ştiu limba. Sunt şi astfel de cazuri, dar puţine. Candidaţii vin în special de la colegii precum „Fraţii Buzeşti”, „Carol I” şi „Elena Cuza”. Dar nu lipsesc nici cei din alte judeţe”, a mai spus rectorul UMF Craiova.

De ce aleg tineri Medicina?

În opinia cadrelor didactice universitare, Medicina rămâne atractivă pentru absolvenţii de liceu, mai ales prin prisma faptului că piaţa muncii este mai deschisă celor care termină o facultate de acest profil. În plus, infrastructura de cercetare a fost dezvoltată în toate universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară. Probleme mari au rămas doar la spitale, dar aceştia speră ca, în viitor, să se rezolve.

CARMEN RUSAN şi RADU ILICEANU