Federația Fundațiile Comunitare din România și Lidl România dau startul la programul național de finanțare „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” în 5orașe din țară, printre care și Râmnicu Vâlcea. Aflat la ediția a IV-a, programul oferă finanțări nerambursabile în valoare totală de peste 1.225.000 lei și mentorare celor mai bune soluții la provocări de mediu și educație.
În plan local, programuleste coordonat prin Fundația Comunitară Vâlcea, care va aloca un total de 245.000 lei, oferiți de către Lidl România. Aceștia se vor împărți în două direcții, astfel: 150.000 lei au fost alocați către Fundația Comunitară Vâlcea, în urma consultărilor cu comunitatea și analizei contextului local pentru crearea unui Hub educațional, iar 95.000 lei vor fi direcționați către granturi care pot fi obținute pe bază de concurs de proiecte. Hubul educațional va fi amenajat pentru a conecta actorii din oraș interesați de mediu și a oferi gratuit ateliere STEAM și de educație de mediu copiilor, școlilor și liceelor din oraș. Atelierele vor fi organizate în perioada septembrie 2022 – februarie 2023, cu sprijinul partenerilor locali.
Sunt eligibile pentru o finanțare totală de 95.000 de lei proiectele organizațiilor non-guvernamentale, neafiliate politic, grupurilor de inițiativă și instituțiilor de învățământ (grădinițe, școli, centre educaționale) prin asociațiile de părinți/profesori sau grupuri de inițiativă din aceste instituții. Înscrierile au loc în perioada15 iunie – 17 iulie 2022. Proiectele propuse pentru finanțare trebuie să aibă ca scop activarea și revitalizarea comunității vâlcene în domeniul mediului și al educației. Acestea trebuie să fie ușor transferabile și repetabile, și să aibă capacitatea de a influența grupuri și chiar întreaga comunitate locală. Inițiativele care abordează subiecte precum colectare separată, reciclare, upcycling, biodiversitate, mobilitate urbană, alături de alte inițiative inovative din domeniile menționate pot primi finanțare și mentorare pe parcursul implementării.
Direcțiile de intervenție locală ale programului la Râmnicu Vâlcea au fost stabilite participativ în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă. Pornind de la oportunitățile și provocările locale identificate în urma unei documentări ample, Fundația Comunitară Vâlcea a stabilit că educația de mediu de la vârste mici și o abordare integrată pentru protejarea mediului sunt direcțiile principale de implementare pentru proiectele ce vor fi finanțate prin programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”.
În perioada15 iunie – 10 iulie 2022, potențialii aplicanți în cadrul programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” pot beneficia de sesiuni de consiliere și mentorat din partea Fundației Comunitare Vâlcea, prin care primesc sprijin în rafinarea ideilor de proiect. Apoi, ideile și organizațiile preselectate vor fi invitate să participe la incubatorul de proiecte la finalul lunii iulie. Acesta este un mecanism prin care organizațiile și grupurile de inițiativă își dezvoltă ideea într-un proiect fezabil, cu șanse de finanțare. Incubatorul este obligatoriu pentru proiectele ce trec de prima etapă de selecție. Selecția finală a proiectelor câștigătoare va fi făcută prin jurizare de către un comitet de evaluare format din experți în domeniile Fondului, conectați la comunitatea vâlceană, și reprezentanți ai sectorului privat, precum și ai Fundației Comunitare Vâlcea, pe baza criteriilor stabilite local și care pot fi consultate în Ghidul de finanțare.