Parcul Romanescu, prea scump pentru proiectele retrospective ale UE

1
451

Primăria Craiova a solicitat guvernanţilor, în speţă ministerului fondurilor europene, să facă demersuri la Bruxelles pentru modificarea sumei – limită de 5 milioane de euro pentru proiectele retrospective. Parcul „Nicolae Romanescu” este singurul înscris în această categorie, pe regiunea sud-vest Oltenia, dar are o valoare mult mai mare, de peste 11 milioane de euro, şi nu poate fi, deocamdată, depus.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a participat, săptămâna trecută, la guvern, la o întâlnire cu premierul României, Viorica Dăncilă, vicepremierul Paul Stănescu, ministrul fondurilor europene, Rovana Plumb, şi ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, subiectul discuţiilor fiind stadiul de implementare al proiectelor pe fonduri europene, în special pe axa 4.1. „Au apărut acele proiecte retrospective sau alternative sau nefinalizate, în care bani pe proiecte care au fost finanţe din bugetul local se pot rambursa, dacă se încadrează pe alte axe. Aici au fost citate trei proiecte, dintre care unul este Parcul «Nicolae Romanescu» de la Craiova”. Necazul este că acest ghid al solicitantului pentru proiectele retrospective a fos creat cu limitarea proiectelor la suma maximă de 5 milioane de euro. Eu am ridicat problema creşterii acestei sume”, a declarat edilul Craiovei.

Autorităţile din Craiova au propus redimensionarea sumei-limită

Primarul Craiovei a susţinut în faţa reprezentanţilor guvernului că este nevoie de o creştere a acestui prag pentru a nu se crea situaţia absurdă prin care să fie alocaţi bani, dar să nu poată fi accesaţi. „Pe de o parte, vrem să absorbim banii, pe de altă parte nu avem proiecte care să se încadreze în aceste axe şi, când găsim un proiect, şi pe acela îl limităm ca valoare. Şi atunci care este logica? Am solicitat şi, se pare, va fi făcută o solicitare de corecţie în luna iulie, în sensul ca valoarea să fie crescută de la 5 milioane de euro, pentru a putea intra şi proiectul Parcului Romanescu”, a dezvăluit Genoiu. 

În sprijinul propunerii sale, primarul Craiovei a adus şi faptul că proiectul parcului, în ciuda valorii sale mai mari, este singurul depus din toată regiunea sud-vest Oltenia. „Proiectul parcului are o valoare de 11,5 milioane de euro, iar sumă alocată pentru întreaga regiune sud-vest Oltenia este de 14,65 milioane de euro. Practic, 85% din fondurile alocate pe regiune vin pentru parc. Dar nici un alt oraş nu are alt proiect şi, dacă nu ar fi existat acest proiect al parcul, banii s-ar fi pierdut”, a mai spus Genoiu.

Licitaţia la podul suspendare, în evaluare

În cazul în care oficialii europeni vor fi receptivi la această propunere şi vor majora suma-limită de 5 milioane de euro astfel încât să se poată încadra şi proiectul parcului Romanescu, asta ar însemna că, la bugetul local, vor intra inclusiv banii care au fost suportaţi de municipalitate ca şi co-finanţare pentru proiectul mare, precum şi banii care sunt necesari pentru modernizarea podului suspendat. „Proiectul parcului este considerat nefinalizat deoarece a rămas să se modernizeze şi podul suspendat. Acst pod se află în procedură, care se derulează la această oră. Încă din data de 23 mai se află în evaluare şi sperăm să avem finalizată, cât de curând, procedura şi să înceapă execuţia şi acolo. Ar fi ultima etapă a revitalizării parcului”, a explicat Mihail Genoiu.

Reamintim că licitaţia pentru reabilitarea podului suspendat din Parcul „Nicolae Romanescu” a fost reluată, pe motiv că firmele interesate nu au ştiut cum să-şi depune ofertele pe site-ul de licitaţii în sistem electronic. Pe 23 mai, autorităţile au deschis ofertele firmelor interesate, pe care le evaluează în această perioadă. Reabilitarea podului supendat este estimată la valoarea de 1 milion de euro. 

1 COMENTARIU

Comments are closed.