Răzvan Stoica şi vioara sa Stradivarius revin la Craiova

0
691

Concertul de vineri, 22 iunie 2018, al Filarmonicii „Oltenia” îl readuce la Craiova pe muzicianul Răzvan Stoica, de această dată în dublă ipostază – de dirijor, conducând Orchestra Simfonică a instituţiei, şi de solist, cu a sa vioară Stradivarius „The Queen” datată 1729. Solistă este pianista Andreea Stoica, sora sa, încă din anul 1996 cei doi punând bazele inegalabilului „Duo Stoica” şi susţinând recitaluri de succes în ţară şi străinătate. Concertul începe, ca de obicei, la ora 19.00, şi propune spre audiţie Poem pentru orchestră (primă audiţie) de Vasile Filip/Boris Kosak, Concertul în Mi minor pentru vioară şi orchestră, op. 64 de Felix Mendelssohn-Bartholdy, şi Concertul nr. 23 în La major pentru pian şi orchestră, K. 488 de Wolfgang Amadeus Mozart.

Din anul 2008, ca urmare a câştigării concursului Strad Prize, Răzvan Stoica are în drept de folosinţă vioara Stradivarius „The Queen” datată 1729, care a aparţinut unuia dintre cei mai mari admiratori ai lui Paganini, H.W. Ernst. Acesta este însă doar unul dintre cele peste 25 de premii obţinute la concursuri internaţionale. Deţine titlul de „Cel mai bun tânăr violonist” (2013), când a participat la Euro Broadcast Competition (Bratislava), până în acest moment fiind singurul român care a câştigat această distincţie. Răzvan Stoica are o activitate artistică diversă pentru care este apreciat în Europa, Asia, dar şi în SUA, unde recent a fost protagonistul filmului artistic-documentar „Strad Style” şi autorul coloanei sonore. Este invitat frecvent al orchestrelor de anvergură din Olanda, Germania, Spania, Italia, Franţa şi colaborează cu dirijori de renume.

Andrea Stoica a primit primele lecţii de pian vârsta de cinci ani, chiar de la tatăl său, talentul tinerei fiind evident. Este absolventă, în 1999, a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti şi a participat la cursuri de măiestrie în Italia, Germania, Coreea sau Olanda cu pianişti de prestigiu, precum Maurizio Pollini, Constantin Ionescu Vovu, Paul Badura-Soka, Anatol Ugorski sau Andre Previn. Are o activitate muzicală intensă de-a lungul Europei, atât în recitaluri, cât şi alături de orchestre, şi este laureată a mai multor concursuri internaţionale. Începând din 2014, Andreea Stoica este solistă permanentă a orchestrei de cameră Kamerata Stradivarius (Olanda), alături de care a susţinut numeroase turnee europene, cu un program divers, ce îmbină cele mai apreciate lucrări clasice şi bijuterii ale compozitorilor moderni.