Fostul primar din Braloştiţa, condamnat la 5 ani de puşcărie

0
423

Magistraţii Judecătoriei Craiova l-au condamnat, vineri, pe fostul primar al comunei Braloştiţa, Ioan Sârbu, la o pedeapsă totală de 5 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Ioan Sârbu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova care l-au acuzat că, în perioada 2007 – 2009, când era administratorul unei firme de construcţii, ar fi obţinut aproape 350.000 de lei din bugetul comunei Pleşoi pentru o serie de lucrări pe care nu le-a executat în realitate. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.

bralostita primar  ioan sarbuMagistraţii Judecătoriei Craiova au pronunţat, vineri, 17 iunie a.c., sentinţa pe fond într-un dosar în care, Ioan Sârbu, fost primar al comunei doljene Braloştiţa, a fost trimis în judecată în decembrie 2014 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, faptele fiind comise înainte de a intra în administraţie.

Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, Ioan Sârbu, în calitate de administrator al SC STEVAS IMPEX SRL Braloştiţa, firmă care avea ca obiect de activitate lucrări de construcţii, în noiembrie 2007, a semnat un contract cu Primăria Pleşoi în valoare de 1.217.592 de lei cu tot cu TVA pentru proiectarea şi construirea unei grădiniţe în comuna Pleşoi. „În cursul derulării contractului menţionat, în perioada 2007-2009, inculpatul Sârbu Ioan a emis situaţii de plată, respectiv situaţia de lucrări «Infrastructura» – noiembrie 2009, situaţia de lucrări «Arhitectura» – noiembrie 2009 şi facturi, în baza cărora au fost efectuate plăţi nejustificate în valoare de 348.500 de lei“, au precizat anchetatorii.

Astfel, pe 19 decembrie 2007, la o lună după semnarea contractului, SC STEVAS IMPEX SRL emitea factura nr. 114, neînsoţită de documente justificative, în valoare de 198.500 de lei, factură care a fost decontată prin ordin de plată o zi mai târziu. Pe 27 decembrie, aceeaşi firmă, tot printr-o factură neînsoţită de documente justificative, a obţinut alţi 150.000 de lei de la Primăria Pleşoi. Procurorii au reţinut că, prin mai multe astfel de operaţiuni, prejudiciul total adus Primăriei Pleşoi a fost de 348.500 de lei.judecatoria craiova

A încasat bani pentru lucrări neexecutate

În urma anchetei s-a mai stabilit că executantul lucrării a întocmit facturi de sute de mii de lei pentru diverse materiale, deşi lucrarea la grădiniţă nu a depăşit niciodată stadiul fundaţiei şi subsolului. „Situaţiile de lucrări pentru infrastructură şi arhitectură, emise de inculpatul Sârbu Ioan, au fost confirmate de către Stănciugelu Constantin, în calitate de diriginte de şantier, şi Vasilică Crişu (primar al comunei Pleşoi între anii 2008 şi 2012 – n.r.), în calitate de ordonator principal de credite. Lucrarea nu a depăşit stadiul subsolului şi fundaţiei, aprovizionarea şi achitarea de materiale (ferestre, uşi), conform menţiunilor făcute pe facturi, nefiind necesară, iar aprovizionarea cu materiale nefiind, de altfel, prevăzută în contract“, au mai reţinut procurorii craioveni în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a inculpatului.

Acum judecătorii l-au găsit vinovat pe Ioan Savu de ambele infracţiuni reţinute în sarcina sa şi l-au condamnat la o pedeapsă totală de 5 ani închisoare cu executare: „Condamnă pe inculpatul Sârbu Ioan la pedeapsa de 5 ani închisoare. 2. În temeiul art. 290 C.pen. 1969, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C.pen. 1969 Condamnă pe inculpatul Sârbu Ioan la pedeapsa de 2 ani închisoare. 3. In baza art. 33 lit. a C.pen 1969, art. 34 C.pen. 1969 cu aplicarea art. 5 C.pen. Contopeşte pedepsele aplicate in pedeapsa cea mai grea de 5 ani închisoare, în regim de detenţie”, se arată în încheierea de şedinţă de vineri, 17 iunie a.c., a Judecătoriei Craiova. Instanţa a admis parţial acţiunea civilă a Primăriei Pleşoi, dispunând ca inculpatul că achite 150.000 lei, acesta fiind obligat şi la 8.000 lei cheltuieli judiciare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Craiova, între timp însă fiind menţinut sechestrul pe bunurile lui Ioan Sârbu.

N-au scăpat însă nici reprezentanţii Primăriei Pleşoi. Savu Bubulică, Vasilică Crişu, Constantin Stănciugelu, dar şi Minodora Agapie şi Emil Stuparu au fost trimişi în judecată într-un dosar separat, tot de Parchetul de pe lângă Judecătoria Craiova, fiind acuzaţi de abuz în serviciu în formă calificată. Acest dosar s-a înregistrat pe rolul Judecătoriei Craiova pe 6 septembrie 2013, iar următorul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 1 iulie a.c..