Finanţatori nemţi la Universitatea Craiova?

0
1234

Germanul Klaus Michael Kuhne ar fi printre cei interesaţi să preia acţiunile clubului de la Mihai Rotaru

Kuhne, alaturi de Van der VaartUniversitatea Craiova este pe cale să-şi schimbe finanţatorul, Mihai Rotaru urmând să predea pachetul de acţiuni unor investitori germani, printre care şi Klaus Michael Kuhne. Acesta ar avea o avere de 12,2 miliarde de dolari, conform Forbes. Neamţul, în vârstă de 79 de ani, are afaceri în diverse domenii şi ar dori să-şi deschidă o fabrică şi în Craiova. Totodată, acesta ar fi tentat să investească şi în echipa de fotbal, atras şi de stadionul ultramodern care se construieşte în Bănie.

Klaus Michael Kuhne este originar din Hamburg şi s-a implicat în trecut şi la formaţia din Bundesliga, SV Hamburg, pe care a împrumutat-o cu 30 de milioane de euro, în schimbul acestei sume el deţinând drepturile federative ale câtorva jucători, printre care şi starul olandez Rafael Van der Vaart.

Datele tranzacţiei dintre Mihai Rotaru şi afaceriştii nemţi au fost negociate încă din iarnă. Germanii au acceptat să achite suma pe care Rotaru a pretins-o pentru acţiunile clubului, solicitând în schimb ca echipa să rămână în Liga I şi să nu aibă datorii, în acest sens fiind efectuat şi un audit. Negocierile au fost legate şi de modul în care ar fi preluat clubul de către nemţi, respectiv cu tot cu jucători, caz în care suma urma să fie stabilită după o evaluare comună a acestora, sau fără jucători. În acest caz, Rotaru urma să-şi vândă jucătorii cu cotă, ceea ce a şi încercat în iarnă, când a negociat cu Gigi Becali cedarea a patru fotbalişti: Ivan, Mateiu, Bancu şi Vătăjelu.

În condiţiile în care investiţiile la echipa din Bănie au stagnat în ultimul an, echipa bazându-se aproape exclusiv pe banii din transferul de acţiuni este agreat şi de celelalte entităţi care sunt implicate în proiectul CS Universitatea, respectiv Primăria Craiova şi Clubul Sportiv Universitatea Craiova.

“Antecedente” neconcretizate cu investitori străini

În istoria Universităţii Craiova au mai existat zvonuri privind preluarea clubului de către investitori de peste hotare. Astfel, în 2001, Ilie Balaci, care antrena în Qatar, i-a propus unui şeic interesat să investească la o echipă din România să preia pachetul majoritar de acţiuni la Universitatea. Numai că Gigi Neţoiu a dublat suma cerută iniţial şi tranzacţia a căzut. Şeicul respectiv era din familia celor care aveau să preia ulterior pe Paris Saint Germain.

Cu doi ani mai devreme, în 1999, Joseph Stark, cetăţean american, pretindea că vrea să cumpere clubul din Bănie, în care să investească ulterior 100 de milioane de dolari. Pe vremea aceea, Universitatea era în proprietatea lui George Ilinca. “Afacerea” nu a intrat nici măcar în faza negocierilor, întrucât s-a dovedit că americanul era un “ţepar” de profesie, având la activ şi condamnări pentru înşelăciune şi fals şi numai că nu avea de investit milioane de dolari, ba chiar avea telefonul neplătit şi datorii la întreţinere.