Universitatea din Craiova va organiza concurs de admitere în luna iulie

0
1324

Universitatea din Craiova a anunţat, ieri, că va organiza, în luna iulie, concurs de admitere la cele 11 facultăţi din structura sa. Instituţia de învăţământ superior a primit de curând şi cifra de şcolarizare. Ca în fiecare an şi de această dată au fost reduse locurile la buget. Au mai crescut în schimb, cu câteva procente cele de la taxă. 

 Pentru anul universitar 2012-2013, la Universitatea din Craiova vor fi scoase la concurs 2.870 de locuri finanţate de la buget pentru forma de învăţământ cu frecvenţă, în cadrul celor 56 de programe de studii. Cu nouă locuri mai puţine faţă de anul trecut. La taxă, în schimb, vor fi 2.899 de locuri la forma de învăţământ cu frecvenţă în loc de 2.788 cât au fost pentru 2011-2012. La acestea se adaugă şi 705 locuri cu taxă la învăţământ la distanţă şi 150 locuri cu taxă la frecvenţă redusă.

Criteriile de admitere diferă în funcţie de facultate şi de specializare. Acestea au fost stabilite în Senatul Universităţii încă din luna martie a.c.. Spre deosebire de sesiunile anterioare, în această vară la concurs nu va mai fi luată în calcul media anilor de studiu. Prevederea a fost impusă chiar de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului.  Prin urmare, în principal se va lua în calcul media de la bacalaureat, la care, după caz, se adaugă note de la probele suplimentare. Vor exista însă şi excepţii.

Probe de aptitudini la departamentele vocaţionale

La facultăţile cu profil vocaţional candidaţii trebuie să susţină probe de aptitudini, care vor avea şi pondere importantă la media de admitere. Astfel, la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport  se vor susţine probe de aptitudini sportive care vor avea pondere de 90 % din medie, restul de 10 % fiind media examenului de bacalaureat. Şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă,  admiterea se va face pe bază de interviu, eliminatoriu, în vederea veri­fi­cării apti­tu­­dinilor vocaţio­nale  şi a noţiu­nilor gener­ale de Catehism orto­dox, urmat de ierarhizare în baza mediei de la  examenul de bacalaureat. La domeniul Muzică şi domeniul Teatru şi artele spectacolului de la facultatea de Litere concursul de admitere va consta în testarea aptitudinilor artistice specifice. Şi pentru domeniul Ştiinţe ale educaţiei admiterea va constă într-un interviu eliminatoriu, urmat de o ierarhizare pe baza mediei de la examenul de bacalaureat.

Două domenii noi la Facultatea de Drept

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative continuă tradiţia şi în acest an şi face selecţia studenţilor de la locurile bugetare pe bază de examen scris- tip grilă la Limba română.  Pentru locurile cu taxă concursul va fi pe baza mediei de la examenul de bacalaureat. Din anul universitar următor, facultatea va şi două domenii noi de licenţă Istorie şi Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, la care admiterea nu va fi pe bază de examen ci  tot în funcţie de rezultatele de la bacalaureat.

Conform cifrei de şcolarizare pentru 2012-2013, la Drept au fost alocate 163 de locuri la buget şi 108 la taxă,  la Administraţie publică sunt 37 de locuri la buget şi 43 la taxă, iar la Asistenţă managerială sunt 15 locuri la buget şi 85 la taxă, la Istorie sunt 17 locuri la buget şi 33 la taxă, iar la Relaţii Internaţionale şi Studii Europene – 18 locuri la buget şi 57 la taxă.

Facultăţi cu admitere doar pe bază de bacalaureat

La majoritatea programelor de studii  studenţii vor fi selectaţi doar pe baza rezultatelor de la bacalaureat. Metoda va fi aplicată de  Facultatea de Ştiinţe Sociale cu şase domenii de studii: Asistenţă Socială, Filozofie, Sociologie, Ştiinţe ale comunicării, Ştiinţe politice şi Geografie. Pe acelaşi principiu se va merge şi la specializările de la Facultatea de Litere din cadrul domeniilor de Limbă şi literatură română, Limbi moderne aplicate şi Ştiinţele comunicării.

La fel se va proceda şi la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor pentru specializările din cadrul domeniilor Administrarea Afacerilor, Ciberenetică, Contabilitate, Economie, Economie şi Afaceri Internaţionale, Finanţe, Management şi Marketing.

Concurs pe baza rezultatelor de la bacalaureat organizează şi facultăţile cu profil tehnic. Şi în această categorie se înscriu Facultatea de Mecanică care are componenţa sa domeniile: Ingineria autovehiculelor, Ingineria materialelor, Ingineria mediului, Ingineria transporturilor, Inginerie industrială, Inginerie marină şi navigaţie, Inginerie şi management; Facultatea de Inginerie Electrică cu domeniile Ingineria mediului, Inginerie autospaţială, Inginerie electrică, Inginerie energetică, Inginerie şi management, Ştiinţe inginereşti aplicate; Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică cu domeniile Calculatoare şi ingineria informaţiei, Ingineria sistemelor, Inginerie electronică şi telecomunicaţii, Mecanică şi Robotică.

Absolvenţii de liceu care vor să urmeze o specializare din domeniul horticulturii sau agriculturii scapă şi ei de examene suplimentare. La Facultatea de Agricultură şi  Horticultură concursul de admitere se bazează tot pe  media de la examenul de bacalaureat. Facultatea pregăteşte studenţii în domeniile Agronomie, Biologie, Horticultură, Ingineria mediului, Ingineria produselor alimentare, Inginerie geodezică şi Silvicultură.

Facultatea de Ştiinţe exacte ia în calcul notele de la olimpiade

La Facultatea de Ştiinţe Exacte se va lua calcul media de la examenul de bacalaureat, dar se va ţine cont şi de notele  obţinute la olimpiade. Din acest an facultatea are un spectru larg de specializări, fiind compusă în urma contopirii facultăţilor de Matematică – Informatică, Fizică şi Chimie. Domeniile existente sunt Chimie – cu specializările Chimie,  Biochimie tehnologică; Fizică –  cu specializările Fizică, Fizică informatică, Fizica medicală; Informatică, Matematică Informatică – cu specializările Matematică Informatică, Informatică; Ştiinţa Mediului cu specializările – Chimia mediului, Fizica mediului.

Schimbări în urma reorganizărilor

Pentru anul universitar 2012-2013 au apărut şi modificări în structura facultăţilor. Senatul universitar a decis reorganizarea Facultăţii de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţiei. Şi pe lângă departamentul de Istorie şi programele de studii gestionate care va funcţiona în cadrul Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, a fost mutat şi  departamentul de Ştiinţe ale Educaţiei şi programele de studii gestionate de în cadrul Facultăţii de Litere. Astfel, în urma reorganizării, în cadrul Universităţii din Craiova,  Facultatea de Teologie Ortodoxă, va avea doar secţiile Teologie ortodoxă pastorală şi Artă sacră.