Medicii de la „Filantropia”, trimişi în concediu forţat – Disponibilizări şi zile libere fără plată

0
344

Vară fierbinte pentru salariaţii Spitalului Muncipal „Filantropia” din Craiova. După ce 27 de salariaţi din cadrul compartimentului TESA au fost disponibilizaţi în primăvară, acum angajaţii unităţii sanitare au din nou emoţii. O parte dintre ei vor fi concediaţi – laolaltă fiind medici şi muncitori – iar ceilalţi vor fi obligaţi să accepte zilele libere fără plată.  Conducerea unităţii sanitare a transmis că va trece la aceste măsuri pentru a pune capăt crizei financiare pe care spitalul o traversează de mai mult timp.

Toţi salariaţii spitalului vor sta o zi în plus acasă, în fiecare săptămână, până când unitatea sanitară va depăşi problemele financiare pe care le întâmpină acum. Măsura de reducere a săptămânii de lucru a intrat în vigoare începând cu data de 14 iunie a.c. şi va fi valabilă cel puţin două lunii: iunie şi iulie. Tot din motive de natură economică mai mulţi angajaţi ai unităţii sanitare îşi vor pierde locul de muncă.

În acest moment, nu a fost stabilit încă numărul total al celor care ar urma să fie disponibilizaţi. Însă, managerul Spitalului Municipal „Filantropia” din Craiova a declarat ieri că nu vor fi probleme în ceea ce priveşte asigurarea continuităţii actului medical. Acolo unde vor apărea totuşi neconcordanţe, acestea vor fi rezolvate prin detaşări de personal, după cum a precizat şeful unităţii sanitare. „Cu siguranţă vor fi şi disponibilizări pentru că situaţia financiară prin care trece spitalul impune o astfel de măsură. Dacă în primăvară şi-au pierdut locul de muncă doar angajaţi din compartimentul TESA, de data aceasta vor fi din toate sectoarele, inclusiv cel medical. Deocamdată nu ştim câte persoane vor fi disponibilizate. În prealabil se va face însă o evaluare. Am hotărât, de asemenea, reducerea săptămânii de lucru de la cinci zile la patru. Tot din motive financiare. Cheltuielile de personal au depăşit luna trecută pragul legal de 70% şi au ajuns la 84%. Luna aceasta dacă nu luam aceste măsuri, cheltuielile de personal ar fi depăşit 90 de procente”, a declarat dr. George Ungureanu, managerul Spitalului Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova.

Zilele libere reduc cu 15% salariile

Decizia conducerii spitalului a stârnit, aşa cum era de aşteptat nemulţumire, în rândul angajaţilor. Aceştia spun că practic sunt obligaţi să suporte noi diminuări salariale după cele de anul trecut, patru zile libere în plus neplătite pe lună, însemnând după toate calculele o reducere cu 15% a salariilor. Pe lângă dezavantajele materiale, angajaţii spitalului se tem că, la fel de mult se vor resimţi şi efectele lipsei medicilor sau a asistenţilor medicali. Asta în condiţiile în care multe din secţiile unităţii sanitare se confruntă deja cu deficit de personal. „Sunt anumite sectoare în spital care au un deficit mare de personal. Aceste libere forţate, reducere a săptămânii de lucru, aşa cum a fost numită nu face decât să accentueze starea aceasta. La noi e activitate cu foc continuu: şi zi şi noapte, şi de sărbători. Nu e ca la alte instituţii să poţi pune lacătul pe uşă şi să pleci acasă. Toate aceste măsuri au fost luate pentru că spitalul are datorii. Sunt salarii oricum diminuate. Cele mai afectate vor fi cadrele medicale care fac gărzi pentru că aşa este la noi: cine munceşte mai mult are de pierdut”, a spus Constanţa Bărbulescu, liderul Sanitas de la Spitalul Municipal „Filantropia”.

Datorie de 38 de miliarde de lei vechi

Cel mai vechi spital din Craiova întâmpină de mai mult timp probleme serioase din cauza lipsei banilor. De curând, reprezentanţii unităţii sanitare au recunoscut că datoria pe care aceasta o are a atins proporţii uriaşe. Conform calculelor, ar fi vorba de 38 de miliarde lei vechi pe care spitalul îi datorează furnizorilor de medicamente şi materiale sanitare. Dificultăţi există, însă, şi în plata arieratelor pentru energie şi utilităţi. Din acest motiv reprezentanţii spitalului au încercat să găsească înţelegere din partea acestor furnizori pentru ca activitatea unităţii sanitare să nu fie blocată în totalitate. Cert este că situaţia nu este deloc roz şi din cauza acestor neajunsuri, cel mai mult vor avea de suferit ca de obicei bolnavii.