Dosarul “Mioriţa”, pe masa judecătorilor Tribunalului Dolj

0
390

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj au pus punct cercetărilor în cazul “Mioriţa” şi au întocmit rechizitoriul prin care dispun trimiterea în judecată a celor doi olteni care l-au omorât, anul trecut, pe ciobanul din Vâlcea, ce lucra la o stână din comuna doljeană Teslui. Întrucât Adrian Ivaşcu a acţionat cu o violenţă ieşită din comun, lovind victima cu bâta şi după ce aceasta căzuse la pământ, în sarcina sa a fost reţinută comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav, dar şi cea de tâlhărie, minorul Florin Drăghici fiind trimis în judecată pentru tâlhărie, ambii în stare de arest preventiv, în timp ce Cristinel Gabriel Bădescu zis “Paganel”, va fi judecat pentru tăinuire. Dosarul a fost înaintat, ieri, Tribunalului Dolj, instanţă care va judeca această cauză.

Pe 25 martie 2010, poliţiştii au fost anunţaţi despre faptul că într-o zonă cunoscută ca “Pădurea de Salcâmi”, de pe raza comunei Teslui, a fost găsit un cioban omorât în bătaie, mai exact cu capul făcut zob după ce primise mai multe lovituri cu o bâtă. S-a stabilit că este vorba despre Ion Rambela, de 49 de ani, din judeţul Vâlcea, angajat ca cioban la stâna de la Teslui ce-i aparţinea lui Mitică Ciorobea, numai că, din cele 84 de oi pe care le îngrijea acesta, oamenii legii n-au mai găsit decât un miel pus într-o plasă agăţată într-un pom. La momentul respectiv cauza a fost înregistrată în evidenţele celor comise de autori necunoscuţi, fiind demarată o anchetă care a durat mai bine de un an, pentru stabilirea autorilor. În urma unei bune colaborări, după cum au declarat la momentul prinderii autorilor, în cadrul unei conferinţe de presă, poliţiştii şi procurorii au stabilit că cei care au comis fapta sunt Adrian Ivaşcu, de 24 de ani, împreună cu Florin Drăghici, în vârstă de 16 ani, tot ciobani, ambii din comuna Cezieni, judeţul Olt, care se învecinează cu localitatea Teslui.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorul de caz, la finalizarea cercetărilor, ca să facă rost de bani pentru sărbătorile Pascale, în luna martie 2010, inculpatul Ivaşcu Adrian şi minorul Drăghici Florin au luat hotărârea de a sustrage mai multe oi de la stâna lui Ciorobea. Cu vreo două săptămâni înaintea Paştelui, Drăghici şi Ivaşcu s-au întâlnit în târgul săptămânal din comuna Osica, judeţul Olt cu Cristinel Gabriel Bădescu zis “Paganel”, tot din Olt, care se ocupa cu creşterea şi comercializarea animalelor, în special ovine. Drăghici i-a explicat acestuia intenţia sa şi a lui Ivaşcu de a sustrage mai multe oi, la finalul discuţiilor cei trei înţelegându-se ca Bădescu să achiziţioneze toată “prada” şi să plătească un milion de lei vechi pe bucată. Pe 25 martie 2010, ciobanul Ion Rambela a scos la păscut, în zona “Pădurii de salcâmi”, de-a lungul Văii Cezieni, o turmă de 86 de ovine. Autorii au pornit pe jos, după-amiaza, de la domiciliul lor, către locul unde Rambela obişnuia să-şi pască turma şi au ajuns acolo pe la 17.00 – 17.30, la amurg.

Inculpatul Ivaşcu Adrian s-a îndreptat spre ciobanul Rambela Ion şi, cu un ciomag pe care îl avea asupra sa, a început să  lovească victima în zona capului. Urmare loviturilor, victima Ramblea Ion s-a prăbuşit la pământ, cu faţa în sus, iar Ivaşcu Adrian i-a mai aplicat două lovituri cu ciomagul în zona capului, lăsându-l inconştient, fără ca inculpatul Drăghici Florin să aibă vreo participaţie la această agresiune. Imediat, pe timp de noapte, inculpaţii Ivaşcu Adrian şi Drăghici Florin au sustras întreaga turmă de oi şi au îndreptat-o spre Valea Frăsinetului din judeţul Olt”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Acolo ar fi trebuit să se întâlnească cu Bădescu care le-ar fi dat banii şi ar fi intrat în posesia oilor. Numai că, cel din urmă, când l-au sunat cei doi şi i-au spus că sunt pe drum, pentru că nu avea suma cu privire la care se înţeleseseră, adică 100 lei pentru fiecare oaie, s-a gândit că ar putea să se aleagă cu oile degeaba. A luat doi prieteni cu el, au plecat împreună cu maşina către locul de întâlnire şi acolo, cu farurile aprinse, le-au ieşit în cale lui Ivaşcu şi lui Drăghici strigând “Stai! Poliţia”, lucru ce i-a pus pe fugă pe ultimii doi, care au abandonat oile.

Convorbirile telefonice – o “mână de ajutor” pentru anchetatori

Oamenii legii au reuşit, pas cu pas, să contureze un cerc de suspecţi şi, în baza autorizaţiilor eliberate de instanţă, au interceptat convorbirile telefonice ale acestora. Pe 12 aprilie 2011 au fost efectuate mai multe percheziţii domiciliare în comuna Cezieni, între locuinţele vizate fiind şi cele ale lui Adrian Ivaşcu şi Cristian Gabriel Bădescu, în plus, lui Ivaşcu fiindu-i recoltate probe biologice ADN. Imediat după finalizarea percheziţiilor domiciliare, între suspecţi s-au “încins” telefoanele, fiecare exprimându-şi bănuiala cu privire la cine a sesizat organele de poliţie în legătură cu faptele săvârşite de aceştia. Astfel, într-o convorbire purtată de doi dintre apropiaţii făptuitorilor, unul dintre interlocutori, fiind întrebat despre motivul percheziţiei a răspuns “pentru atunci, cu ciobanul acela, ce au făcut ei atunci, Paganel (Bădescu Cristinel Gabriel) şi cu Florin (Drăghici Florin)”. Într-o altă convorbire, desfăşurată tot în ziua percheziţiilor, după prelevarea probelor ADN inculpatul Ivaşcu Adrian a purtat o discuţie cu privire la această testare declarând ”şi acum depinde de alea să vedem ce o ieşi. Că dacă iasă vin şi te arestează ăştia”. (…) Şi la întrebarea interlocutoarei dacă ADN-ul i se potriveşte, inculpatul Ivaşcu Adrian a răspuns : “mi se nimereşte, da, o să vezi tu. De, am visat că intrase Poliţia”…

Autorii aveau discernământ în momentul comiterii faptei

Pe 27 aprilie 2011 Ivaşcu, Drăghici şi Bădescu au fost reţinuţi, ulterior fiind şi arestaţi preventiv. Procurorul a dispus efectuarea unor expertize medico-legale psihiatrice la Institutul Naţional de Medicină Legală “Mina Minovici” Bucureşti atât pentru Ivaşcu, cât şi pentru Florin Drăghici, în ambele cazuri medicii constatând că aceştia aveau discernământ în momentul comiterii faptei. Cei trei au declarat recurs împotriva măsurii arestării preventive, recurs judecat pe 29 aprilie a.c. de Curtea de Apel Craiova, care l-a eliberat pe Cristinel Gabriel Bădescu, dispunând faţă de el măsura obligării de a nu părăsi ţara pe o durată de 30 de zile începând cu 29.04.2011 până la 28.05.2011 inclusiv, măsură prelungită apoi şi care expiră pe 27 iunie a.c. Măsura arestării preventive faţă de Ivaşcu Adrian şi Drăghici Florin a fost prelungită şi expiră săptămâna aceasta, pe 24 iunie. Proprietarul Ciorobea Mitică s-a constituit parte civilă în procesul penal, cu suma de 30.000 lei constând în contravaloarea turmei de oi, precum şi cu suma de 3.000 lei reprezentând cheltuielile efectuate cu înmormântarea victimei Rambela Ion, cheltuieli pe care le-a suportat în totalitate.

Dosarul a ajuns, ieri, pe masa judecătorilor Tribunalului Dolj, care urmează să soluţioneze cauza.

Pe 25 martie, seara, în jurul orei 19.00, Mitică Ciorobea, proprietarul stânei, l-a găsit într-o baltă de sânge pe Ion Rambela, a anunţat ambulanţa şi Poliţia prin 112, însă până la sosirea cadrelor medicale, victima a decedat. Conform raportului medicilor legişti, “moartea victimei Rambela Ion, în vârstă de 49 de ani, a fost violentă, ea s-a datorat hemoragiei şi dilacerării meningo-cerebrale consecinţa unui traumatism cranio-cerebral cu fracturi multieschiloase de boltă şi bază de craniu. Între leziunile de violenţă şi deces există legătură de cauzalitate directă, necondiţionată”.