Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova, la 191 de ani de existenţă

0
1059

Colegiul Naţional “Elena Cuza”, una dintre instituţiile de elită ale învăţământului doljean şi naţional, cu recunoaştere internaţională,  sărbătoreşte 191 de ani de existenţă. Pe 21 mai, în Sala de festivităţi a unităţii de învăţământ s-a celebrat evenimentul, iar elevii premiaţi la fazele finale ale Olimpiadelor Şcolare , la diverse discipline de studiu, au fost onoraţi, aşa cum se cuvine. Totul stă sub sloganul “Spirit, nu ziduri”, pus pe frontispiciului Colegiului, un citat al Majestăţii Sale Regele Ferdinand I al României.

Cel care a deschis evenimentul a fost prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului Naţional “Elena Cuza” din Craiova : “Sărbătorim 191 de ani de tradiţie şi excelenţă în învăţământ, iar “Spirit, nu ziduri este şi acum prezent”.  Ne mândrim cu rezultate excepţionale, atât la Bacalaureat, cât şi la Evaluarea Naţională. Dar, astăzi, vom acorda 32 de premii celor care au participat la fazele finale ale Olimpiadelor Şcolare Naţionale, iar una dintre eleve noastre este calificată şi faza internaţională a Olimpiadei de Limba engleză. Sunt prinşi în foarte multe proiecte, în prezent având în derulare unul pentru dezvoltarea laboratorului de Robotică, pentru gimnaziu. Suntem acreditaţi Erasmus +, în aceste zile o echipă de la noi fiind prezentă în Cipru, la un stagiu de practică, de la specializarea Matematică – Informatică. Aceste realizări nu puteau fi obţinute fără trinomul copii, părinţi, cadre didactice, la care se adaugă ajutorul autorităţilor locale şi judeţene, al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj, al Asociaţei Părinţilor, al sponsorilor”. Şi dacă tot vorbeam despre implicarea ISJ Dolj,  prof. Aida Ionescu, inspector general – adjunct al ISJ Dolj, a menţionat: “Sunteţi o echipă minunată, care a păstrat tradiţia, determinarea şi aţi păstrat un echilibru în toate. La ceas aniversar, nu pot decât să vă transmit felicitări tuturor, să rămâneţi “cuzişti”, să fiţi captivaţi de acest termen”. Mesajul elevilor a fost transmis de Raisa Mitruţi, preşedinte al Consiliului Şcolar al Elevilor din “Elena Cuza” : “Acum doi ani, când am preluat această funcţie, am ales perseverenţa, lucrul în echipă, studiul, şi, împreună cu cadrele didactice, cred că am reuşit. Să fim cu toţii mândri că suntem “cuzişti”. Acest lucru ne va marca toată viaţa “.

A venit prima parte a premierii

Şi, aşa cum stă bine unui asemenea eveniment, a venit şi premierea celor meritoşi. Primii care au urcat pe scenă au fost cei care au obţinut Diplome de Excelenţă în studiul Limbii germane. Au fost acordate zece astfel de distincţii, iar oficierea a fost făcută de d-na Marina Pasquet, coordonator –  adjunct al Programului de acordare a diplomelor germane în România, din cadrul Ambasadei Germaniei la Bucureşti, care a precizat : “Este o noare pentru mine să înmânez aceste diplome, cele care le dau posibilitatea elevilor să studieze oriunde în lume , în Limba germană. Colegiul Naţional “Elena Cuza” este unul dintre partenerii noştri de bază din România”.

“Olimpicii” de la “Elena Cuza”, onoraţi

Scena de la “Cuza” a fost, la final, arhiplină: erau acolo 32 de elevi , însoţiţi de coordonatorii lor, profesori, care au obţinut premii, în această primăvară, la fazele naţionale ale Olimpiadelor Şcolare la mai multe discipline. Sigur, cele mai multe au venit de la studiul Limbii române, ale altor Limbi de circulaţie internaţională (conform specificului colegiului, până în 1990 Liceul de Filologie – Istorie), dar au ajuns şi la Metamatică – Informatică, Tehnologie, , etc. Dar, rezultatul care se află în frunte este cel obţinut de Maria Saioc, elevă în cls. a XI-a, coordonată de prof. Georgiana Trancă, care a obţinut Premiul I la faza finală a Olimpiadei Naţionale de Limba engleză, urmând să participe Olimpiada Internaţională la aceeaşi disciplină.