„Un regal al nestematelor din străfundurile planetei”

0
367

Eşantioane de flori de mină, corali, colecţii de pietre semi-preţioase şi ornamentale, bijuterii unicate din metale şi minerale sau din argint, toate lucrate manual, dar şi pietre rare aduse din Africa sau Chile. Pe toate acestea le puteţi admira, palpa şi chiar cumpăra dacă vizitaţi, în acest week-end,  ”Salonul de minerale, fosile şi geme”, de pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu”.  targ de minerale

Pietrele preţioase şi semipreţioase, bucăţile de rocă şi fosile, unele de dimensiuni mari sau alte ştefuite şi montate în bijuterii delicate sunt expuse pe tarabele salonului, în aceste zile. Culorile şi nuanţele deosebite, dar şi poveştile pe care sunt dispuşi să ţi le spună expozanţii fac dintr-o simplă vizită o incursiune agreabilă şi, până la urmă, fascinantă în lumea mineralelor. Se pot vedea şi piese mai exotice, care provin din Africa şi Chile, prezentate de specialişti de pe acest continent care locuiesc în România.

”Este o manifestare cu tradiţie şi are caracter naţional şi internaţional, fiind reprezentanţi din Republica Moldova, Ucraina şi Ungaria. Publicul este invitat să viziteze salonul pentru că va avea ocazia să vadă piese autentice, şi nu kitsch-uri. Putem considera acest salon şi ca o bursă a mineralelor, a pietrelor preţioase şi semi-preţioase. Este un regal al nestematelor din străfundurile planetei noastre şi vom avea ocazia să vedem piese cu adevărat deosebite”, a declarat Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei, instituţie care organizează acest salon.

Oscar Edelstein a adus „minunăţiile” sale din Chile

Pe lângă a admira aceste nestemate ale pământului, craiovenii vor avea ocazia şi să cumpere la nişte preţuri rezonabile, oferta fiind una extrem de generoasă, nu mai puţin de 38 de participanţi.

Oscar Edelstein este unul geolog pasionat care a venit de la Baia Mare cu multe frumuseţi naturale. Taraba sa este o desfătare de culori şi nuanţe şi este un lucru destul de dificil să decizi ce cumperi. Pe lângă pasiunea pentru minerale, pe care o poţi bănui uşor după bogăţia de pe masa sa, expozantul are şi o poveste captivantă. A petrecut şase ani în Chile şi s-a întors cu multe nestemate rupte din acel pământ, dar şi cu multe fotografii şi amintiri pe care a decis să le împărtăşească şi craiovenilor pasionaţi de geologie. Ieri, la Secţia de Știinţe Naturale a Muzeului Olteniei, acesta a susţinut şi o conferinţă pe această temă.targ de minerale (3)

„Am venit şi la precedentele ediţii ale Salonului de la Craiova pentru că sunt foarte încântat de felul în care suntem primiţi de amatorii pasionaţi de minerale din Craiova. Ca şi ceilalţi colegi, am încercat să aduc noutăţi şi sunt pregătit să ofer explicaţii despre provenienţa fiecărei pietre şi despre calităţile lor subtile”,

Oscar Edelstein a pregătit obiecte de podoabă, coliere, medalioane, cercei, dar şi zece minerale pe care le-a adus cu sine din Chile.

Este o ţară extrem de frumoasă şi interesantă, foarte diferită de ceea ce este în România. Mi-a făcut o mare plăcere să caut minerale în Chile şi am adus câteva şi aici pentru că nu am putut să aduc foarte multe. Am adus şi multe imagini de acolo pentru că sunt lucruri inedite”.

Salonul are şi o latură educativă

Salonul are însă şi o accentuată latură educativă, după cum a explicat Aurelian Popescu, geolog şi muzeograf în cadrul Muzeului Olteniei.

„Scopul salonului este şi de a informa publicul, dat fiind faptul suntem un judeţ de câmpie şi geologia este scoasă din manuale. Pe lângă faptul că pietrarii pot să dea informaţii despre mineralele şi bijuteriile care sunt expuse, au fost organizate şi două conferinţe „Pietre naturale preţioase, artificiale, falsuri şi semnipreţioase” şi „Șase ani geolog în Chile” la Secţia de Știinţe Naturale a Muzeului Olteniei, susţinute de doi participanţi de la salon, domnul Andrei Costin, un geolog care are o vastă experienţă în domeniu, şi domnul Oscar Edestein din Baia Mare, geolog care a lucrat în Chile şi care este unul din stâlpii mişcării mineralogice din România”, a explicat Aurelian Popescu.targ de minerale (5)

Dacă îi întrebaţi, experţii din spatele micilor tezaure sunt dispuşi să vă ghideze, aşadar, despre însuşirile mineralelor şi despre cum poate fi făcută diferenţa între un mineral natural şi altul contrafăcut.

„ De la prima vedere se pot stabili unele caracteristici, însă determinarea cu mare precizie se face numai cu aparatură. Există o aparatură specială care, fără să distrugă piatra, poate să stabilească provenienţa bazându-se pe proprietăţile de reflexie. Există şi mijloace mai simple care îţi permit să dai un prim diagnostic dacă este natural sau nu, dar decizia definitivă se ia numai după lucrul cu aparatură specială”, ne-a mărturisit, cu multă bunăvoinţă, geologul Oscar Edelstein, accentuând apoi faptul că observarea unui mineral cu lupa poate să îţi dea doar o părere informativă asupra sa.